przetwory z pomidorów - 1750 przepisów (strona:3/117)

Przecier pomidorowy z kawałkami pomidorów 168

zgadzam i chociaż w sklepach mamy wszystko, to nic nie zastąpi nam  domowych wyrobów. Dlatego dzisiaj kolejne wydanie przetworów,  tym razem przecier z kawałkami pomidorów. Na przetwory nadają się pomidory odmiany podłużnej, ponieważ mają w sobie dużo miąższu. SKŁADNIKI Podaję na małą porcję 2 kg. pomidorów podłużnych 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru olej do słoików na wierzch

W kuchennym oknie Ewy
Domowy ketchup 189

Przy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów, ketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom, skąd czerpię różne inspiracje.Domowy ketchup Składniki:4 kg podłużnych pomidorów2 cebule4 ząbki czosnku50 octu winnego1 łyżka soli3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Passata sos pomidorowy na zime 186

Kolejny przepis na przetwory z pomidorów na zimę to pyszny domowy sos pomidorowy z cebula, czosnkiem i ziołami, który gdy tylko przyjdzie nam ochota posłuży do zrobienia pysznego dania - makaronu, zapiekanki czy zupy. Pomidory w zimie nie są smaczne, dlatego polecam przygotować sobie trochę takich słoiczków a będziemy się długo cieszyć prawdziwym smakiem pomidorów, bo nawet to kupne przeciery

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomidory suszone 111

wspaniały aromat i niepowtarzany smak idealnie komponuje się z kanapkami, sałatkami czy sosami.   Wykonanie takich pomidorów suszonych może być czasochłonne, lecz pełna spiżarnia tych pysznych przetworów jest tego warta. Aby przygotować suszone pomidory nie potrzeba specjalnej suszarki, wystarczy piekarnik. Bardzo ważnym czynnikiem jest rodzaj pomidorów. Najlepiej, aby były mięsiste i posiadały jak najmniej wody. Idelanie sprawdzają się tu pomidory

wegujemy
Kalendarz przetworów 248

Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów).  W sierpniu owocują i dostępne są:  jeżyny;  maliny;  owoce czarnego bzu;  mirabelki;  wiśnie;  brzoskwinie;  pomidory;  cukinia,  patison(...)kabaczek;  kurki.  Przetwory we wrześniu  Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików.  Warto zrobić przetwory z:  cukinii,  kabaczków,  pomidorów,  papryki,  kalafiora,  marchwi,  buraków,  a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki).  Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca

Ukojenie Podniebienia
Pomidory z oliwkami do słoików na zimę 73

Pomidory i oliwki są zdecydowanie trafnym połączeniem (np. w zupie, sosie, jako baza pod pizze) W tym roku kolejny debiut w moich przetworach- w roli głównej pomidor i oliwka :) Składniki: 2 kg pomidorów 1 szklanka czarnych oliwek 6 łyżek czerwonego octu 6 ząbków czosnku 1 szklanka oliwy 1 łyżeczka chili sól i pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Pomidory sparzyć

Tradycyjna Kuchnia
Suszone pomidory w zalewie 242

Ja wiem jak zachować aromat i smak lata, a Wy? Każdego roku przygotowuję suszone pomidory  lub pieczone pomidory, ale za każdym razem robię to w inny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy z warzywami na zimę 271

ryżem, ziemniakami. Możemy również przygotować z nim sos mięsny do makaronu lub ziemniaków. Do przygotowania sosu będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 4 L sosu 2,5 kg pomidorów 1 kg papryki czerwonej 600 g marchwi 200 g pietruszki 500 g cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 200 ml oleju (użyłam rzepakowego) do smaku: pieprz, papryka słodka, papryka(...)kawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę również kroję na mniejsze kawałki. Umyte pomidory, przekrawam na pół, usuwam zgrubienie o łodyżki i kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką. Jeżeli chcemy to możemy obrać pomidory. Czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki – czosnku nie daję do mielenia, dodam go pod koniec gotowania sosu

Uwaga Babcia Gotuje
Konfitura dżem z zielonych pomidorów na słodko 64

Konfiturę z zielonych pomidorów przyrządzam każdego roku, kiedy wakacje dobiegają końca. Wtedy też, na przełomie sierpnia i września można spotkać na bazarku zielone pomidory. Jest to jeden z przetworów, którego nie może zabraknąć jesienią i zimą w mojej spiżarce. Uniwersalna konfitura pasująca do herbaty, a także do mięs w wersji wytrawnej. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Konfitura d\u017cem(...)u0142a konfitura z zielonych pomidor\u00f3w do herbaty, na kanapk\u0119 lub jako dodatek do mi\u0119s. Niepowtarzalny smak i struktura, kt\u00f3rej ci\u0119\u017cko si\u0119 oprze\u0107.","keywords":["cukier","pomidory"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-11T16:17:47+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT2H","totalTime":"PT2H20M","recipeCategory":["Przetwory"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":"","nutrition":{"@type

ProstePesto.pl
Suszone pomidory - jak zrobić 48

Wrzesień to czas przetworów. W tym miesiącu bardzo dużo się dzieje w naszych kuchniach i sporo warzyw i owoców ląduje  w słoikach. Są to przetwory i na słodko i na wytrawnie. Dziś chciałam opowiedzieć co nieco o suszonych pomidorach. Teraz jest właśnie najlepszy moment, aby je wysuszyć. Suszone pomidory możemy później wykorzystać, jako dodatek do sałatek, dań mięsnych

Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowe szaleństwo słoikowe! (3 warianty) 115

Pomidory bardzo dobrej jakości po 1,50zł... grzechem byłoby nie przerobić ich na kilka słoiczków pyszności na zapas. Osobiście uwielbiałam pomidory z puszki, dopóki nie spróbowałam przerobionych na tę samą modłę, domowych przetworów mojej siostry. Zainspirowana jej piwniczką, w tym roku postanowiłam zrobić je po swojemu. :) Są naprawdę wyjątkowe, wiemy co się w nich znajduje, są bez konserwantów, a przede(...)tego ile potrzebujemy zrobić - tyle przygotowujemy warzyw i słoików. Reszta właściwie zrobi się sama. ;) Uwaga! Ja zjadam swoje przetwory bardzo szybko, więc ich nie pasteryzuję. Jeśli zostawiacie je na zimę, koniecznie to zróbcie i bardzo dobrze zakręcajcie słoiki! pomidory w odpowiedniej ilości duży garnek litrowe, wyparzone słoiki sól, ulubione przyprawy Przygotowanie warzyw: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Pomidory nacinamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Domowy sok pomidorowy. Sok z pomidorów. 98

Domowy sok pomidorowy. Sok z pomidorów. Pomidory są bardzo uniwersalne, latem gdy są świeże i pachnące wykorzystuję je na wszelakie sposoby w kuchni, w pozostałym okresie- przetwory z pomidorów. Dzisiaj podaję Wam prosty przepis na domowy sok pomidorowy, to jedna z moich ulubionych propozycji na napój do picia Pomidory zawierają dużo witamin- A, z grupy(...)bardzo mało kalorii. Dlatego jeżeli jesteście na diecie odchudzającej, śmiało i bez ograniczeń jedzcie pomidory Z pomidorów można robić sosy, zupy (pomidorowa z makaronem jest najlepsza) i przetwory – uwielbiam suszone w oliwie. Pomidory można zapiekać, smażyć i oczywiście jeść na surowo – uwielbiam caprese. Z pysznych pomidorów można zrobić prawie wszystko! Jednym z moich pomidorowych przysmaków jest lekko pikantny sok pomidorowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
przetwory - sos paprykowo pomidorowy 134

Kolejna odsłona przetworów, które ratują nas w zimie. Pomidor jest uwielbiany przez nas dlatego zawsze można dodać kilka dodatków i będziecie mieli wszystko co chcecie. Następnie gdy tylko nadejdzie ten moment, możecie otworzyć słoiczek i gotowe. Dodatki ryż, kasze czy makarony, z mięsem lub bez mięsa i ... tylko Wasza wyobraźnia Was ogranicza. Składniki: 2 cebule 0,5 kg papryki

Gotowanie z pasją
Domowy przecier pomidorowy 122

Z pomidorów, których używam do sosów prawie nigdy nie zdejmuję skórki. Trochę z lenistwa, a trochę dlatego, że lubię pomidory właśnie takie. Przecier kojarzy mi się

Pasja Smaku
Rydze w pomidorach 194

Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym  to będzie w następnym roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię