pietruszka - 3495 przepisów (strona:3/233)

Zupa z cukinią i zacierkami 170

Zupa z cukinią i zacierkami...Niezwykle delikatna.Pełna warzyw.Pysznie zdrowa!Smacznego! Składniki:1 mała cukinia;1 duża marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 duże ziemniaki;2,5 litra zimnej wody;Natka pietruszki;2 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Łyżka masła;1,5 łyżki mąki;Sól(...)Pieprz;Ziarenka smaku/vegeta/2 kostki rosołowe - opcjonalnie.Zacierki:1 jajo;Mąka pszenna.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody

Gospodyni Miejska
Zupa jarzynowa z burakiem 186

Zupa jarzynowa z burakiem...Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora.A do tego dodatek czerwonego buraka.Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.Pyszny początek obiadu! Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 duży, czerwony burak;4 średnie ziemniaki;Natka pietruszki;2,5 litra zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie(...)łyżki octu spirytusowego;250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać

Gospodyni Miejska
Pietruszka - zielona moc natury 138

Pietruszka to jeden z najcenniejszych produktów jakim obdarzyła nas natura. Najczęściej jednak pietruszka stanowi dekorację na talerzu i często jest zdrowsza niż posiłek który zdobi. W zdrowej kuchni nie może zabraknąć ziół. Są niezastąpione dzięki swojej wszechstronności. Posiadają ogrom witamin i mikroelementów, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko nadają potrawom apetycznego wyglądu, ale usprawniają trawienie. Natka(...)pietruszki i koperek to najczęściej używana w kuchni zielenina. Czy wiesz ile zdrowia wnosi do Twojej diety dodatek natki pietruszki? Lista zalet wydaje się nie mieć końca. Oto niektóre z nich: jest bogata w chlorofil, dzięki czemu oczyszcza krew zawiera witaminę A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, K, E,C, PP, D, beta-karoten kwas foliowy dostarcza takich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza 116

dzień wcześniej, bo po odgrzaniu jest jeszcze smaczniej :) Składniki: 500 g dorsza (bez ości i skóry) 1 mała sucha bułka 1/2 litra soku pomidorowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka niewielki kawałek selera (ilość zbliżona do ilości pietruszki) sól i pieprz do smaku natka pietruszki - do posypania przed podaniem mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów 2-3 łyżki oliwy 1 mała(...)zmielić. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej białym). Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć dokładnie, dodać do ryby. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.  Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i posiekać drobno.  W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić najpierw cebulę, potem dodać warzywa (marchew, pietruszkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Falafel – kotlety z ciecierzycy 138

ziarnach i kumin należy zmielić lub utłuc w moździerzu. Dla jeszcze większego, pełniejszego aromatu, warto te przyprawy uprażyć przez 2-3 minuty na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Z zielonej pietruszki odciąć tylko twarde, długie, łykowate gałązki. Resztę zostawić. Cebulę przekroić na cztery części. Ząbki czosnku obrać. W misie melaksera posiekać kilkoma pulsami cały pęczek pietruszki razem z obranym czosnkiem. Wyjąć(...)osobnej miski. W maszynie umieścić cebulę – tak jak pietruszkę, tak i cebulę kilkoma pulsami drobno siekamy. Przekładamy posiekaną drobno cebulą (zalewając się rzęsistymi łzami) do miski z pietruszką i czosnkiem. Dodajemy do niej sok z cytryny, sól, sodę i mieszamy. Ciecierzycę odcedzamy na sicie. Z wody z moczenia ciecierzycy możecie zrobić wegańskie bezy . Ciecierzycę umieszczamy w malakserze i kilkoma pulsami

Karo in the Kitchen
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 140

stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz.Zachowując podstawowe zasady gotowania muli, potrawa zawsze się uda. Po pierwsze świeże mule! Jeśli przed gotowaniem jakieś muszle są otwarte i mimo(...)morskiej,1 szalotka,4 ząbki czosnku,1/2 szklanki cydru,1 cytryna,3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego,*1/2 pęczka natki pietruszki,sól i pieprz do smaku,      Przygotowanie:Mule odsączyć w cedzaku z wody morskiej, włożyć do zlewu, zalać wodą, namoczyć na 5-10 minut. Usunąć ewentualne zabrudzenia

SzczyptaSmaQ
Opowiem Wam jak ja gotuję rosół... 23359

wyjdzie pyszny. Oto moja recepta na najlepszy lek na przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać pietruszki(...)czasie zbieramy szumowiny sitkiem o małych i gęstych oczkach. Mięso gotujemy około 60 minut, po tym czasie dodajemy obrane i umyte warzywa: cebulę (w łupinach) marchew, seler, por, pietruszkę, nać pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie

Mango Papaja
Zupa brokułowo - szparagowa 158

pierwsza opcja.  A Wy jak robicie swoją brokułową? Polecam ;)  Składniki: 0,5 kg szparagów zielonych  0,5 kg brokuł  2 małe marchewki  pietruszka opalona cebula 5 listków świeżego lubczyku natka pietruszki sól do smaku  pieprz do smaku  wegeta domowa do smaku makaron typu łazanki bulion śmietana Wykonanie: Bulion przelać do garnka i zagotować(...)między czasie marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki bądź w kostkę (u mnie kostka). Cebulę obrać i opalić Gdy bulion się zagotuje dodać do niego pokrojoną marchew, pietruszkę oraz całą cebulę. Następnie dodać świeży lubczyk oraz pokrojoną natkę pietruszki. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz domową wegetą. Gotować do czasu aż jarzynki będą al dente. Następnie

Krakowskie smaki Ani
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 149

całych ryb. Duży asortyment akcesoriów do grillowania ryb można znaleźć w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla mieszczącym się w Bielsku-Białej. Polecane przepisy na pstrąga z grilla. Grillowany pstrąg z pietruszką. Czas przygotowania: 10 minut, Czas grillowania: 10-12 minut Pstrąg wg tego przepisu może być doskonałym posiłkiem w dowolny dzień tygodnia. Składniki: 2 pstrągi (każdy około 450g) 2 łyżki świeżej(...)natki pietruszki drobno poszatkowanej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki świeżej Bazyli drobno poszatkowanej 1 łyżka świeżego rozmarynu 2 wyciśnięte ząbki czosnku ½ łyżeczki soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wymieszać pietruszkę, oliwę z oliwek, bazylię, rozmaryn i czosnek. Natrzeć rybę wewnątrz przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ryby przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować grilla, oczyścić

naRuszcie
Bulion drobiowo-warzywny 171

chcecie wzbogacić smak swoich zup, sosów i potrawek, zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki na ok 1-1,5l bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion) kawałek selera 1/3-1/4 pora (biała część) kawałek kapusty włoskiej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki(...)były to 2 litry. Włączamy kuchenkę i czekamy do zagotowania. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok pół godziny pod przykryciem. W tym czasie szykujemy warzywa. Pietruszkę, marchewkę, selera i pora myjemy i obieramy. Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych liści, obieramy też cebulę i czosnek. Pietruszkę, marchewkę i selera kroimy na kilka mniejszych części i podsmażamy

Zawsze głodna!
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili 131

Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili...Długie, cienkie nitki makaronu oblepione aromatycznym sosem.Pachnące pietruszką i czosnkiem.Ostre, dzięki chili.Komu porcję?Zapraszam!Składniki:500 g makaronu spaghetti;2 pęczki pietruszki;2 ząbki czosnku;2 papryczki chili;Oliwa z oliwek;Sól.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć, odciąć grubsze łodygi, wrzucić do pojemnika(...)blendera. Czosnek obrać, dodać do pietruszki. Wlać odrobinę oliwy, dodać sól do smaku i blendować, stopniowo zwiększając ilość oliwy, tak aby pesto nie było zbyt gęste.Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion (jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to pozostawić nasiona) i drobno posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekane chili, chwilę podsmażać, a następnie zdjąć z ognia

Gospodyni Miejska
Roladki z kurczaka 424

Jeśli szukacie pomysłu na lekki, a jednocześnie mięsny obiad to polecam moje faszerowane pietruszką i radicchio roladki z kurczaka. W ciągu 45 minut mamy smaczny, jednocześnie zdrowy (gotowany na parze) i efektownie wyglądający obiad. Jako, że to miał być obiad dla mężczyzny, do roladek podałam kulki z puree ziemniaczanego z dodatkiem natki pietruszki. Jednak osoby liczące kalorie mogą do roladek(...)pracy i zjeść z apetytem. Do posmarowania roladek wykorzystałam pastę paprykową , którą przygotowałam do słoików, ale może to być też musztarda, passata pomidorowa. Zapraszam. Najlepsze Roladki z kurczaka faszerowane pietruszką i radicchio 2 piersi z kurczaka liście sałaty radicchio natka pietruszki sól czarny pieprz pasta paprykowa Dwie pojedyncze piersi kurczaka wkładamy między folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na dwa cienkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki 813

Dzisiaj proponuję Wam niezwykłą surówkę: pyszną, chrupiącą i orzeźwiającą. Por w połączeniu z mocno chrupiącą młodą marchewką, pietruszką i słodkim jabłkiem, a wszystko podkreślone smakiem lekkiego delikatnego sosu majonezowego i natki pietruszki. Taka surówka z wazrywami i dodatkiem jabłka to doskonały dodatek do pieczonego mięsa.: Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki. Inne przepisy na surówki: Surówka z marchewki(...)dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 1 mały por 2 marchewki 1 jabłko 1 pietruszka natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary Przygotowanie: Por myjemy, przycinamy podstawę, kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Rozdrobniony por oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Marchewkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy 123

przyjemnością. Dzisiejsza zupa - krem to połączenie warzyw z serem, podane z grzankami są pyszną kompozycją.  Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy SKŁADNIKI : 3-4 średnie młode ziemniaki 3-4 młode pietruszki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 800 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej  grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę i ziemniaki(...)obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.  Dodajemy serek topiony oraz posiekana natkę pietruszki i całość blendujemy do uzyskania gęstego kremu, Doprawiamy białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Krem podajemy z grzankami i posiekana natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 300

podwójna pierś z kurczaka - 2 duże cebule - 200 ml śmietany 12% - 1 jajko - 100 g startego żółtego sera - papryka słodka - papryka ostra - czosnek granulowany - zioła prowansalskie - gałka muszkatołowa - suszona pietruszka - sól, pieprz, olej do smażenia Na początku musimy ugotować ziemniaki tak, by pozostały lekko twarde. Ich ilość zależy od posiadanego przez nas naczynia do zapiekania / brytfanki - musi wystarczyć na dwie(...)woli :) Gdy ziemniaki siedzą już w osolonej wodzie zabieramy się za kurczaka, krojąc go w kostkę i dodając przyprawy - dużo słodkiej papryki, szczyptę ostrej, trochę granulowanego czosnku, suszonej pietruszki i pieprzu, opcjonalnie nieco soli, do tego ok. łyżki oleju, żeby wszystko ładnie się połączyło. Kurczaka odstawiamy na bok, w tym czasie cebulę grubo kroimy - u mnie w półkrążki. Na patelni

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania