pierniczki - 3557 przepisów (strona:24/238)

Miękkie pierniczki z nadzieniem 72

wrażenie, że nigdy nam się nie znudzą. Może dlatego, że piekę je tylko na Boże Narodzenia, bo właśnie w tym czasie piernikowe wypieki tak bardzo smakują. Te pierniczki są miękkie, nawet nie muszę wkładać skórki jabłka do puszki, ponieważ ciasto utrzymuję miękkość dzięki nadzieniu z powideł śliwkowych. Przypominają nieco znane pierniczki alpejskie, ale nie oszukujmy się - są inne, dla mnie(...)jeszcze smaczniejsze. I lepiej upiec je tydzień przed Świętami, wtedy zdążą dojrzeć, żeby zachwycić swoim smakiem i aromatem.  Ja właśnie nastawiłam porcję ciasta, jutro będę piekła:)  Miękkie pierniczki z nadzieniem  Składniki (na ok 70 sztuk): 200g miodu 2 łyżki przyprawy do piernika  120g masła 100ml śmietany 18% 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Obiad gotowy
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z WITRAŻYKIEM 83

Łatwy przepis na świąteczne pierniczki z witrażykiem do powieszenia na choince lub do zjedzenia. O delikatnym, aromatycznym smaku i zapachu, można je też  udekorować lukrem. Nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną, można je jeść zaraz po upieczeniu. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g.) - cukier puder (100 g.) - kakao (3 łyżeczki) - soda (1 łyżeczka) - przyprawa do piernika ( 1 opakowanie) - miód płynny(...)zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło. 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetry i za pomocą foremek wykrawamy z niego pierniczki.  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym pierniczku robimy dziurkę słomką żeby można później przewlec przez nią nitkę.  Żeby powstały nam witrażyki musimy mniejszą foremką (kształt

RITA food channel
Pierniczki. 135

końcu się zabrałam za pieczenie pierniczków. Korzystam z tego przepisu od kilku lat. Pierniczki są kruche i dobrze smakują już pierwszego dnia. Można je upiec nawet kilka dni przed świętami. Jeśli będziecie chcieli skorzystać z przepisu, to jeszcze spokojnie zdążycie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam piec pierniczki, a jeszcze bardziej lubię je lukrować :) Cieszę się przy(...)dziecko, nawet mój mąż przy lukrowaniu odnajduje w sobie artystę:) W części pierniczków zrobiłam dziurki, bo obowiązkowo muszą wisieć na choince. Tak naprawdę to nie wyobrażam sobie już bez nich świąt. Składniki: 200 g. masła 340 g. miodu 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 750 g. mąki tortowej + trochę mąki do podsypywania ciasta 2 łyżeczki sody 2 łyżki

Agusiowe smakołyki
Pierniczki puszyste i mięciutkie 144

Pierniczki odrazu pulchne i mięciutkie. Pachnące przyprawami. Rozpływają się w ustach. Mimo kilku etapów robienia są naprawdę szybkie do zrobienia. Zapraszam... Skala smaku 10/10- RADY 1. pierniczki rosną o połowę do góry, nie rozlewają się więc można na blaszcze układać obok siebie, 2. najlepiej kontrolować czas pieczenia. Pierwsza blacha zawsze dużej się piecze kolejne to już(...)moment są upieczone. 3. Ja wykładam upieczone pierniczki z blachy i zaraz wkładam na ten sam papier do pieczenia kolejną porcję i do piekarnika. W tym czasie wykrawam kolejną porcję. Składniki: wychodzi ok. 60 szt w zależności od grubości wykrawania i foremek. 1 kg mąki pszennej najlepiej Typ 405-450 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki drobnego cukru

Kubki smaku
Pieczemy ciasteczka! Przepisy na pierniczki bez cukru 110

środku zamiast domku, bałwana, renifera… Dwa świąteczne koty ! Chyba nie potrzebuję nic więcej do klimatu świątecznego A kulę, jeśli jesteście ciekawi, pokazałam w relacji na instagramie . Wiem, że pierniczki niektórzy pieką już w listopadzie i ciasteczka leżakują do świąt (o ile dotrwają ;)). Ja zazwyczaj zajmuję się tym na początku grudnia i staram się wybierać takie, które nie będą łamały(...)zębów, albo – w sytuacji ekstremalnej – dodaję do puszki kawałki jabłek, co przyspiesza cały proces i pierniczki są miękkie dużo szybciej. W ramach #blogmas przygotowałam zestawienie najlepszych według mnie przepisów, które pojawiły się już wcześniej na blogu i śmiało możecie je wykorzystać w tym roku. Napiszcie koniecznie, jakie pierniczki pieczecie (lub upiekliście ;)). Może któryś z tych przepisów wyjątkowo

Fitkot
Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką 93

prawda, że pierniczki mogą być tylko i wyłącznie dodatkiem do słodkich dań i deserów ? Zapewniam Was, że wcale nie !  Robiłam już  piernikowego śledzia  -  wyszedł boski, już nie mogę się doczekać, kiedy zrobi się sezon na śledzie i będę mogła go znowu zjeść. Tym razem zainspirował mnie  konkurs Przepis na Kopernika . Długo myślałam(...)mamy lato 😊. Do jej przygotowania użyłam fasolki szparagowej i kolorowych marchewek. Nie dość, że pięknie się prezentują na talerzu - tak, tak, przecież jemy oczami - to idealnie się komponują z pierniczkami. Pierniczki wykorzystałam do przygotowania dressingu i do lekko pikantnej posypki. W dressingu czosnek, miód i pierniczki stworzyły bardzo smakowity i aromatyczny tercet, natomiast odrobina chili w posypce dodała daniu nieco

Kulinarne przygody Gatity
Ekspresowe pierniczki z nadzieniem różanym i polewą czekoladową 157

Dopiero co skończyłam robić moje pierniczki...Jak zwykle zostawiłam wszystko na ostatnią chwile, ale za to w całym domu pięknie pachnie świętami 💗 Przepis jest dla wszystkich spóźnialskich takich jak ja😃 Pierniczki zrobimy w kilka chwil i nie musz ą  leżakować. Są mięciutkie i pachnące. Nadziałam je marmoladą różaną, którą uwielbiam w połączeniu z piernikiem. Wesołych Świąt  moi kochani(...)Składniki: ciasto na pierniczki: mąka pszenna 2 szklanki + do podsypania ciasta, mąka pszenna pełnoziarnista pół szklanki, cukier brązowy pół szklanki, miód 3 łyżki, jajka 2 szt, przyprawa do piernika 1 łyżka, imbir mielony szczypta, kakao 1 łyżka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, masło 10 dag, nadzienie: marmolada różana pół małego słoika, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 6 łyżek, Sposób

kulinarne odsłony pati
Świąteczne pierniczki 191

Bezapelacyjnie największym plusem tych pierniczków jest to, iż są one dobre zarówno już po upieczeniu jak i później. Idealne do ozdabiania lukrem oraz do powieszenia na choinkę. Potrzebujemy: 1/4 szklanki miodu 80 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki +do podsypywania 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao(...)jeżeli chcemy aby pierniczki były ciemniejsze) Masło oraz miód podgrzewamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce mieszamy ze sobą pozostałe składniki, dodajemy rozpuszczony tłuszcz z miodem i wyrabiamy ciasto.  Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i wykrawamy dowolne kształty. Jeżeli chcemy zawiesić pierniczki na choince, dodatkowo wyrajamy małą dziurkę do przewlekania słomką do napojów

Kolejny blog o gotowaniu
Pierniczki z białym lukrem! 119

doceńcie to co macie, a może dojrzycie kogoś kto w tym czasie potrzebuje Waszej pomocy, choćby chwili uwagi czy rozmowy.  Podarujcie bliskim coś od serca, jak własnoręcznie zdobione pierniczki. Pieczone z miłością smakują rozkosznie ;-) PIERNICZKI: - 300 g mąka orkiszowa typ 650 - 250 g mąka orkiszowa pełne ziarno - 300 g miodu - 100 g cukru - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody(...)łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny bądź masła LUKIER NA PIERNICZKI: - 1 białko - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada itp. WYKONANIE: - masło, miód, cukier, przyprawy do piernika i kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku; odstaw do całkowitego wystudzenia - mąkę wymieszaj z sodą - do miski

SMYKWKUCHNI
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 139

już niestety nie zdążyłam. C. nigdy nie jadł prawdziwego, polskiego makowca; może więc zaszaleję w styczniu...? Jeśli czas pozwoli. Do towarzystwa piernikowi upiekłam za to kilka rodzajów małych pierniczków, które cieszyły się dużym powodzeniem. Zawsze jakoś tak jest, że takie drobne słodkości kuszą bardziej. Albo może wydają się bardziej niewinne...?  Nie mnie o tym decydować. Najważniejsze, że wszystkim smakowały(...)reszta mleka skondensowanego; całość wyszła za mało słodka, dodałam więc miodu (bardzo świątecznie); reszta kremówki, ostatnie trzy jajka. Z zamrażarki wyciągnęłam żurawinę, a na spód i do kruszonki dałam pierniczków. Masę serową wzbogaciłam tonką, ale jeśli jej nie macie, wanilia sprawdzi się znakomicie. Całość wyszła boska! Nawet moja wiecznie odchudzająca się Siostra i jej wybredny chłopak pochwalili. Słodka, kremowa, delikatna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Choinki pierniczki 146

Już kilka lat temu urzekły mnie choinki z pierniczków. Co roku miałam nabyć odpowiednie foremki, ale zawsze orientowałam się zbyt późno i już nigdzie nie mogłam ich znaleść. W tym roku wreszcie mam odpowiednie foremki. Zrobiłam choinki i wyglądają bosko. W rzeczywistości prezentują się jeszcze lepiej niż na wszystkich zdjęciach jakie widziałam. Jest to przeurocza ozdoba na świąteczny wigilijny stół(...)Odpowiednie foremki możecie nabyć w sklepie garneczki.pl Ilość porcji: kilkanaście choinek (około setki pierniczków) Czas przygotowania: ok: 1,5h Składniki: Na pierniczki 550g mąki pszennej 300g miodu 120g masła 100g cukru pudru 60g przyprawy do piernika 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao Na lukier 1 białko Około szklanki cukru pudru Masło rozpuszczamy w malutkim garnuszku. Jeśli

Kolizje Smaków
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 151

Pyszne i mięciutkie pierniczki. Ich zrobienie wymaga trochę pracy w związku z nadziewaniem, ale warte są poświęconego im czasu. Z podanych proporcji wyszło mi 50 pierniczków. Składniki: Pierniczki: 250 g miodu 100 g masła 5 łyżek cukru 6 łyżek mleka 2 łyżeczki sody 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1/2 łyżki(...)masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. 2. Następnego dnia przygotowujemy pierniczki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej

Na Ciasteczkowych Papierach
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 143

Coraz bliżej Świat,coraz piękniej pachnie w domu...skórka pomarańczowa,pierniczki..zapach roznosi się po całym domu i sprawia,że robię się niecierpliwa ....już się nie mogę doczekać Świąt.   Polecam tymczasem przepis na pierniczki,który z pewnością przypadnie Wam do gustu.Co najważniejsze...pierniczki nie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia więc są doskonałe gdy chcemy zrobić z nich choinki,świeczniki(...)cukrem i masłem.Przesianą mąkę,sodę,jajko oraz przestudzony miód wymieszać na jednolitą masę.Odstawić na ok 2 godz w chłodne miejsce.Po tym czasie zabieramy się za robienie pierniczków.Piec je ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 10 min w 180stC.Nie należy ich zbytnio rumienić,po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie i puszyste.Zdejmować je z blachy ostrożnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Migdałowe kule z amaretto 116

Pierniczki upieczone, udekorowane, pewnie do Świąt nie doczekają. Bez awantury się nie obeszło. Wróciła Hania z warsztatów tanecznych w sobotę i od progu: a pierniczki już są? ja jak to są: przecież mamy razem piec. Eeeeej, ale ja nie chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię(...)bawić się! Nie ma lepszej zabawy niż stolnica w kuchni, na niej wulkan mąki, a z niego płynąca lawa z miodu i jajek! Kiedy już udało się upiec pierniczki, od razu musieli je dekorować. Stół przykryłam folią malarską, powyciągałam wszystkie posypki, zrobiłam polewę czekoladową, lukier i zostawiłam ich na polu bitwy. Po kilku minutach zreflektowałam się, że może pora zobaczyć

bistro mama