pieczenie - 19054 przepisów (strona:17/1271)

Zupa z pieczonej ciecierzycy 82

Składniki na pieczoną ciecierzycę:  - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona,  chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion  warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy(...)ciecierzycę odcedzić, osuszyć. Przełożyć do woreczka, dodać olej arachidowy, sól, paprykę słodką, wędzoną i chili. Woreczek zamknąć (gumką recepturką) i dokładnie wymieszać ciecierzycę z przyprawami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć warstwę ciecierzycy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 C na 40-45 minut. Upieczoną ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 181

gust. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co jest dodatkowym atutem. Sałatki jarzynowe, owocowe, makaronowe, z owoców morza… i nie tylko. Tym razem, jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem.    Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe- 1 puszka ciecierzycy- 1 puszka czarnej fasoli- 1 puszka kukurydzy- ok. 40g mielonych migdałów- olej arachidowy- por (młode części)- 1 czerwona(...)sól himalajska- 10 pomidorków koktajlowych- świeża bazylia i koperek do przybrania  Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez

mojewypiekiinietylko
Dorada pieczona w soli 169

dostała się do środka ryby, ma ja tylko przykrywać. Dlatego ważne aby sól której używamy była naprawdę gruba - taka raczej nie wsypie się w rybie otwory. Piekłam dwie małe dorady, były gotowe po 25 minutach. Dorada to moja ulubiona ryba. Pieczona metodą solną wyszła niezwykle delikatna i soczysta i  bardzo pachnąca ziołami którymi ją nadziałam. Polecam(...)wgłębienie dla każdej ryby. Natrzeć rybę oliwą i umieścić we wgłębieniu. Położyć resztę soli na wierzchu, dociskając dłonią. Głowa i ogon ryby nie muszą być przykryte ( u mnie były)Piec rybę w rozgrzanym piekarniku przez 20-40 minut. Czas zależy od grubości warstwy soli, rodzaju piekarnika, wielkości i gatunku ryby oraz temperatury mięsa włożonego do pieca. Trudno zgadnąć, czy ryba

Stare Gary
Boczek pieczony 353

chlebka… później dostałam smsa… że chleb jest tak dobry, że koty porwały kawałek i zjadły..:) Przyjmuję to jako komplement :)! Zapraszam na domową roladę z boczku…Boczek pieczony – składniki:1 kg boczku2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka, majeranek 1. Mięso – bez skóry – opłukuję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Wcieram w mięso(...)aluminiową. Polewam wierzch odrobiną oliwy a na spód foremki wlewam ok 1/4 szklanki wody.3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ponad godzinę. Kilka razy w trakcie pieczenia odwracam mięso, żeby się równo piekło. Przed wyjęciem sprawdzam patyczniem od szaszłyków czy jest miękkie. Po upieczeniu przykrywam folią i zostawiam do ostygnięcia. Smacznego Post Boczek pieczony pojawił się

UgotujmyTo.pl
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 182

dodatkiem brukwi.   Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem również smakuje wybornie. Wytopiony tłuszcz można zlać do pojemnika i przechowywać w lodówce, wykorzystując go do innych potraw.Można ją podać na kaszotto z grzybami lub z konfiturą jarzębinową.   Marynowanie: najlepiej całą nocCzas pieczenia: każdy kg gęsi razy(...)minut(np. 4 kg gęsi x 45 minut = 3 godziny pieczenia)   Składniki:Wypatroszona gęś (ok. 4 kg),3 łyżki musztardy dijon,3 łyżki majeranku,2 łyżki miodu,1/2 łyżeczki cynamonu,sól i pieprz,2 jabłka ze skórą,jeden por (biała część).Przygotowanie:Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem.Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć

SzczyptaSmaQ
Pieczone ziemniaki 250

Pieczone ziemniaki pokrojone w ósemki, świetnie zastępują frytki. Są idealne jako dodatek do dań, ale można zajadać się też nimi bez niczego. Wykonanie ich to chwila, a pieczenie to tylko ok. 15 minut :)Składniki /dla 2 osób/:6 dużych ziemniakówświeżo mielony pieprzsóloliwa2 łyżeczki oreganoWykonanie:Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Ziemniaki umyć i dobrze oczyścić. Następnie osuszyć(...)pokroić w ósemki. Rozłożyć je na blaszce, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem oraz oregano. Piec w rozgrzanym do 200 st.C. piekarniku przez ok. 15-20 minut

Pasja Smaku
Złocisty kurczak z pieczonymi ziemniaczkami i musem ananasowym / Golden chicken with baked potatoes and pineapple mousse 152

kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Potem trzeba wszystko dobrze wymieszać i odstawić tak na około 15 minut, aby kurczak się zamarynował. Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Do formy wykładamy kurczaka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez około 40 minut. *****   First we have to wash the chicken very(...)form of baking paper and smear a butter. We put chicken into a form and put in the preheated (200 degrees) oven. Bake his 40 minutes. Przepis na pieczone ziemniaki / Recipe for baked potatoes Przepis na mus ananasowy / Recipe for pineapple mousse

Projekty ze smakiem
Rice sticks (pieczone pałeczki ryżowe) porcja ok. 480 kcal 143

Muszę powiedzieć, że "sticksy" są bardzo smaczne, chociaż niestety czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 1 h 15 min plus pół godziny pieczenia. Pałeczki zainspirowane gotowym daniem mrożonym Vitasia Veggie Sticks z ryżem basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie):70 g ryżu naturalnego100 g (1 sztuka) marchewki55 g (1 sztuka) cebuli12

Malowane smakiem
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 176

kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie:Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół)Czas pieczenia: 30 min (po 15 min przewracamy kotleciki na drugą stronę) Kaloryczność:Porcja - ok. 420 kcal (bez bułki tartej 380 kcal

Malowane smakiem
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 167

chłodziłam przez noc. Dynię również upiekłam poprzedniego wieczoru. Potem wystarczyło dokończyć farsz, ulepić i usmażyć. Empanadas z pieczoną dynią i chorizoprzepis własnyna 10-12 sztukczas przygotowania: 10 min. zagniecenie ciasta + 2 godz. chłodzenie + 30 min. pieczenie dyni + 20 min. przygotowanie empanadas + 15 min. smażenieSkładniki:ciasto:50 g masła150 ml wody300 g mąki pszennejszczypta(...)miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.Z dyni usuń pestki, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok. 30 min, aż miąższ będzie miękki. Wyjmij z piekarnika i przestudź. Usuń skórkę i miąższ, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.Cebulę, chilli i chorizo pokrój w drobną

Chilli Czosnek i Oliwa
Dynia Hokkaido-pieczona-faszerowana 183

samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko. Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy. Dynia Hokkaido, jest smaczna i nie wymaga obierania ze skórki. Skórka zmięknie podczas pieczenia

Kulinarny karnet Christophera
Tort owocowy z ananasami 223

dodać cukier, po 1 żółtku, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę, piec ok. 30 minut w tem. 180 C. Biszkopt ciemny: 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Postępować jak w przepisie na ciasto jasne. Ciasto orzechowe: 5 białek 15 dag cukru(...)dodać orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec 30-40 min w temp. 170 s C.  Ciasto kokosowe: 20 dag kokosu 15 dag cukru 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać

Apetyczna babeczka
Schab pieczony ze śliwką i morelą 149

Pyszny Świąteczny schab z morelami i śliwką Schab pieczony ze śliwką i morelą SKŁADNIKI: schab b/k -1,5 kg morele suszone - 50 g śliwki suszone- 50 g tymianek -1 łyżka czosnek granulowany -1 łyżka sól i pieprz olej - 5 łyżek miód -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Schab opłukać, osączyć. Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. W schabie długim i wąskim(...)wymieszać. Za pomocą pędzelka do smarowania, posmarować dobrze schab, włożyć do rękawa do pieczenia, odstawić na 3 godz. Po tym czasie przełożyć schab na brytfannę, piec 75 minut 190 stop. Przed końcem pieczenia, wyjąć schab z rękawa, posmarować wierzch miodem , przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec do zrumienienia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 276

obsmażyć mięso. Do tego celu będziemy potrzebować sporej patelni oraz masła do smażenia. Taki zabieg zamyka pory w mięsie i cały smak pozostaje w środku a nie ucieka podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso układamy do naczynia(...)żaroodpornego, na wierzch kładziemy cebulę z mleka, w którym na początku moczyliśmy mięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku. Sos z podgrzybków: Ja użyłam

PastelFood
Pieczona papryka 160

czasie pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki: 1 kg dojrzałej mięsistej papryki 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny świeżo zmielony pieprz sól oliwa z oliwek EV Wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka. Piekarnik nagrzewamy do  200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami(...)gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i takie gorące wkładamy do torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy. Gdy papryki lekko przestygną, kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące  w środku ! W moździerzu ucieramy

Kulinarne przygody Gatity