panini - 130 przepisów (strona:7/9)

Pieczemy chleb - cześć 2 132

chleb z tym rodzajem zaczynu znajdziesz  Tu Pate fermentee-  bardzo ekonomiczny zaczyn. Zostawia się odrobinę ciasta właściwego na dzień następny, i wykorzystuje zawarte w nim drożdże. Bułeczki panini są właśnie na bazie takiego zaczynu. Biga- włoski zaczyn o gęstszej glinianej konsystencji. Zawiera mało wody i to powoduje, że zakwas fermentuje stosunkowo powoli. Powstaje mniejsza ilość kwasu dzięki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciabatta 98

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże

Bullio
Tosty z wędzonym kurczakiem i sosem chrzanowo-żurawinowym 176

wszystkich kromkach. Na dolnych 6 kromkach rozkładamy szpinak, na nim po równo mięso kurczaka i starte sery. Zamykamy całość drugą kromką i pieczemy w tosterze lub opiekaczu do panini do zrumienienia pieczywa i rozpuszczenia sera. Te tosty są bardzo smaczne i bardzo sycące – u nas mają status dania obiadowego. Dlaczego napisałam wcześniej że to opcja awaryjna? Bo i pieczywo

Karo in the Kitchen
Wybierasz się na Podhale? Koniecznie odwiedź to miejsce! 102

mamy trzy kanapki, dwie zupy, makaron, pizze, koktajle, frytki, ciasto, ciastka, kawy… jest w czym wybierać. Jeśli jednak miałbym polecić jeden zestaw, to byłaby to zupa pomidorowa i panini z tofu. To te dwie pozycje skradły moje serce. Zupa jest niesamowicie pomidorowa, ale nie czuć w niej koncentratu a pieczone pomidory. Kanapka natomiast jest świeżutka, chrupiąca

Blendman
Grissini 131

przekąska. Pysznie smakują z ulubionymi sosami, dipami czy też jako dodatek do zup. Na blogu znajdziecie przepisy na inne pieczywo z tego kraju, m.in. na Steccę , Panini  i Fougasses . Polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto: 5 g suchych drożdży 200 ml letniej wody 400 g mąki pszennej typ 750 2 łyżeczki oliwy

Nastoletnie Wypiekanie
Sandwich z wołowiną i sosem z niebieskiego sera 177

bułek, bułki kroimy wzdłuż na połowy. Smarujemy miąższ przekrojonych bułek oliwą z oliwek przy użyciu pędzelka lub kropimy, a następnie wstawiamy bułki do opiekacza (u mnie to grill do panini). Opiekamy do zrumienienia. Między połówki bułki dzielimy po równo ciepły sos z niebieskiego sera, lekko go rozsmarowujemy. Robimy kleksy z żurawiny, rozkładamy plastry wołowego steku. Całość posypujemy odrobiną posiekanej

Karo in the Kitchen
Panini- włoskie bułeczki 101

Przepis na te włoskie bułeczki pochodzi z książki  "Bourke Street Bakery" . Ja znalazłam go na  tym blogu . Panini to małe chlebowe bułeczki troszkę jak poduszeczki. Robiłam je już wiele razy, gdyż są naprawdę bardzo smaczne. Chrupiące z zewnątrz, puszyste i lekkie w środku. Pyszne na słodko i słono. Gorąco polecam!     Składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Muffiny ze szpinakiem (Muffin agli spinaci) 254

parmigiano reggiano, sale e pepe. Mescoliamo il tutto fino ad ottenere una crema liscia. Mettete l’impasto a cucchiaiate negli stampi da muffin e riempiteli per 2/3. Cuociamo i panini in forno preriscaldato a 180° per 20-25 minuti. Smacznego, Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Panini wersja wytrawna i łagodna 120

włoskie klimaty, mój Monsz: łagodne, mięsne- polskie Ja: spaghetti z rukolą On: gołąbki z ziemniakami ;-) dlatego często gotujemy na dwa razy Jak i w tym wypadku. Pomysł na Panini przyszedł mi w momencie gdy została mi druga część ciasta na pizze i nie wiedziałam co z nim zrobic. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni 160

dokładnie. Na jednej kromce układam plastry pomidora, na to plastry mozzarelli. Drugą kromkę smaruję pesto. Kanapki łączę ze sobą i opiekam na rumiano w opiekaczu, najlepiej w takim do panini.  Dobrze smakują na ciepło, ale też można je jeść na zimno. Dlatego nadają się także jako śniadanie na wynos. Wystarczy je tylko odpowiednio zapakować, ja do tego używam

Kuchnia co dnia
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 102

cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może zabraknąć także w sklepie, do wyboru tradycyjne sosy na bazie pomidorów pelati, ale i bardziej wyszukane smaki

Moja smaczna kuchnia
Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową 143

trzy damy zupę w konkursie warzyły : Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze W efekcie przywędrował do mnie ten oto Russell Hobbs Fiesta Opiekacz 3W1 wyśmienity do pieczenia gofrów , grillowanych panini czy sandwich-ów z ulubionym nadzieniem. Nie mogłam się powstrzymać, aby trofeum od razu nie wypróbować! Na pierwszy ogień poszły gofry . Efekty okazały się rewelacyjne, sprzęt sprawił się

Grunt to przepis!
Tosty po włosku, czyli panini alla caprese 198

Tosty po włosku, czyli panini a la caprese Jeżeli lubicie sałatkę caprese, to moja dzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu. Najsłynniejsza włoska sałatka zamknięta w kanapce z aromatycznym pesto i podana na gorąco. Ja mogę ją jeść o każdej porze dnia i nocy :) M. za sałatką caprese nie przepada, ale taka wersja go przekonała. Dla wzmocnienia smaku pomidory

Pełny talerz
Zapiekana kanapka z serem i pesto pietruszkowym 163

mnie tylko lekko rozdrobnione. Z chleba usuwam skórki. Jedną kromkę smaruję sosem musztardowym, drugą pesto.  W środek wkładam ser i pomidora. Kanapkę umieszczam w opiekaczu, u mnie typu Panini. Zapiekam do uzyskania rumianego koloru. Gotową kanapkę kroję w trójkąty. Można podać z sosem lub ketchupem

Kuchnia co dnia
Jagodzianki --- Jagody 139

Quando la pasta dz ielimy a 28 palle, che poi formano in focacce e al loro ane scambio centro abbiamo messo bacche con zucchero a velo. Noi uniamo i panini stretti e scoraggiare i collegamenti eniem giù per circa 16-20 minuti per risorgere Jagodz ianki noi stampiamo a 200 ° C ez filatura circa 15-20 minuti

w mojej kuchni