ogórki - 25528 przepisów (strona:11/1702)

Ogórki kanapkowe z curry 2566

najszybciej znikają kiszone i kanapkowe z curry. Staram się zrobić jak najwięcej, aby starczyło do następnego sezonu. Resztę opowieści ogórkowej skończę przepisem. Przepis sprawdzany przez kilka sezonów. SKŁADNIKI:  ogórki świeże (dobrze jeżeli nie są zbyt wyrośnięte) gorczyca  ziarna ziela angielskiego  ZALEWA  5 szklanek wody  1,5 szklanki cukru  1 szklanka octu(...)łyżki soli  3 łyżeczki curry  SPOSÓB WYKONANIA : - ogórki myjemy i kroimy w cienkie paseczki( ja robię to na maszynce do krojenia chleba ustawiam na grubość która mi odpowiada i bez włączania przesuwam ogórki po ostrzu, mi jest tak najszybciej i każdy jest równo pocięty) - do każdego słoika wrzucam łyżkę gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego

Basia w kuchni
Ogórki małosolne 155

zaczyna robić w domu ogórki małosolne... choć ich cena nie zachęca do zakupu ich w większej ilości (u mnie 6zł/kg)... to nie mogłam się oprzeć :) Składniki: 2 kg ogórków gruntowych ciepła woda 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody koperek 1/3 korzenia chrzanu 2 ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście orzecha włoskiego   Przygotowanie(...)Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i orzecha. Wodę gotujemy. Do ciepłej wody, ale nie gorącej dodajemy sól (1 czubata łyżka na każdy litr wody). Taką osoloną wodą zalewamy ogórki. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 2 dniach mamy ogórki

Aga w kuchni
Kiszone ogórki. 222

pewno każdy marzy o tym chłodnymi zimowymi wieczorami. My z rodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo cały czas nie mogliśmy nabrać wystarczającą ilość ogórków do marynowania lub kiszenia, bo po prostu je zjadaliśmy.  Bardzo lubimy dany przepis na kiszone ogórki, bo udają się po prostu idealne, jędrne, smaczne i idealnie zasolone(...)przy tym bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam! Składniki na jeden słój (3 litry): Ogórki gruntowe 5 ząbków czosnku 3 kopiaste łyżki soli kamiennej 2 liście chrzanu koper woda Przygotowanie:  Słój ciasno napełniamy umytymi osuszonymi ogórkami, na górę układamy czosnek, liście chrzanu i koper. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, i otrzymanym rosołem zalewamy słój

Kuchnia Łukasza
Ogórki małosolne-polska klasyka 174

kiedyś spróbował zrobić sobie ogórka małosolnego.Choćby z ciekawości czym się to ten ogórek malosolny od kiszonego w smaku różni, ano różni się różni. Małosolny jest delikatniekszy...a i po trzech dniach gotowy do spożycia. A przygotowanie to góra 15 min.Więc raczej warto. Składniki to ogórki gruntowe – najlepiej małe i twarde sztuki- ilość zależy od tego ile chcecie(...)tych ogórków sobie zrobić. Sprawą ważną jest stosunke soli do ilości wody. przegotowana i ostudzona woda sól – dwie łyżki na 1,5 l wody główka czosnku na jeden większy słój kilka cm korzenia chrzanu pęczek kopru świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę

Z Kuchni Do Kuchni
Ogórki kiszone w słojach i w butelkach 145

trochę spóźniony. Może przepis przyda się na przyszłość. Od czasu gdy natknęłam się na forum Smaczny.pl na przepis Dany "ogórki kiszone mało pracochłonne", często z niego korzystam. Część ogórków wkładam do słoików, a część do dużych butelek po wodzie mineralnej. Kiszenie w butelkach jest wygodne i pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Problem pojawia się gdy sięgamy po te ogórki. Nie bardzo wiadomo jak je wydobyć z butelki. Najprościej będzie po wyjęciu kilku ogórków z wierzchu odlać trochę zalewy i obciąć butelkę na takiej wysokości aby można ją było włożyć do lodówki. Przed umieszczeniem w lodówce butelkę należy przykryć folią spożywczą. W ten sposób można przechowywać ogórki jeszcze przez kilka tygodni. Niewielkie, kształtne ogórki korzeń chrzanu

Praktyczna pl
OGÓRKI Z PAPRYKĄ 301

Ogórki z papryką idealnie pasują do kanapę, pięknie się prezentują na półmiskach z wędlinami, a słodko kwaśnym smakiem podkreślą nie jedną potrawę. Bardzo dobra alternatywa dla ogórków konserwowych.  Składniki: 2 kg. ogórków 1/4 kg. cebuli 1 czerwona papryka 1 żółta papryka gorczyca liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarenkach Zalewa: 1,5 szklanki octu 5 szklanek(...)Ogórki, paprykę umyci. Każdy ogórek podzielić na 4 części, z papryki usunąć pestki, pokroić w paseczki, cebulę pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika wrzucać po 5 ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe oraz według uznania gorczyce. Wodę ocet, cukier, sól zagotować i zalewać nią ogórki z papryką.   *Przygotowując większą

RAROSSA
Ogórki krojone w słoikach na zimę 4020

ogórkowy  w pełni. W tym roku zrobiłam dopiero cztery słoiczki ogórków na zimę, ale mam nadzieję, że uda mi się zgromadzić większe zapasy. Chciałabym zrobić sałatkę z ogórków (o której pisałam w tamtym roku TU ), ogórki kiszone i ogórki konserwowe. Poniżej prezentuję najprostrzą sałatkę z ogórków na zimę, według przepisu stosowanego przez moją mamę(...)naprawdę wielu lat.  Składniki: Ogórki Przyprawy: koper, czosnek, chrzan, pieprz, ziele angielskie, gorczyca Na zalewę: 1 l wody, 3 dag soli, 5 dag cukru, 1/8 l octu 10% Ogórki umyć, obrać lub nie (w zależności co kto lubi) i pokroić. Do słoików włożyć przyprawy. Ja wkładam trochę na spód słoika i trochę na sam wierzch. Zalać słoiki

Co w głowie piszczy
Ogórki po żydowsku 1855

roku ogórków mamy w bród. Robimy kiszone, konserwowe, z curry... W tym roku wróciliśmy także do tradycji z robieniem ogórków po żydowsku, których już kilka lat nie było w naszej piwnicy.Przepis dość nietypowy, bo ciężko podać ilość ogórków do zalewy, ja zawsze robię na oko ;) Przepis z zeszytu mamy.  Składniki: Do słoika (ilość zależna od ilości(...)ogórków): ogórki sól marchewki cebule ziele angielskie kwiat kopru  Zalewa: 3 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 łyżka soli 1 szkl. cukru  Wykonanie: 1. Ogórki obrać, pokroić na części, posolić i odstawić na 2,5 godziny. Odlać sok. 2. Marchewkę i cebulę pokroić w talarki. 3. Ogórki ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, dając

Pasja Smaku
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. 184

lśniące i rumiane ustawiają się w równych rządkach. Uf, już po porządkach! Wiosna może przyjść. ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. /inspiracja: ZUPA ; / na 4-6 porcji 5 długich szklarniowych ogórków zielonych 1 duża biała cebula około 3/4 litra bulionu warzywnego 300 g serka ziołowego (np. Almette) 2 łyżki oleju  pęczek koperku ewentualnie sól, pieprz Ogórki myję, kroję(...)plasterki.  Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na podanej ilości oleju.  Do podsmażonej cebuli dodaję ogórki, zalewam je bulionem, ale tylko tyle, aby ogórki niecałkowicie były przykryte płynem. Gotuję do miękkości ogórków. W tym czasie siekam koperek. Do ugotowanych ogórków w bulionie dodaję serek i wszystko razem miksuję na krem, dodając posiekany koperek. Podaję

W kuchni Karmel-itki
Ogórki w curry ze skórką 40

Ogórki w curry bez obierania Curry ogórki w słodko kwaśnej zalewie ze skórką bez obierania. Jak przygotować ogórki w curry? Lato to pora na przetwory, te słodkie i te słone. Dżem, powidła, sałatki, kapusta czyli rodzinne zapasy na zimę. Ogórki z kurkumą i curry to jeden z hitów ostatnich lat. Kiedyś ogórki Babci, Mamy(...)tylko te kiszone czy korniszony. Dziś przepisów na ogórki mamy mnóstwo. Jak zrobić ogórki kanapkowe w zalewie curry? Czy ogórki curry trzeba pasteryzować? Pasteryzacja to proces konserwacji i jak na krótsze przechowywanie możemy ją sobie darować, tak na dłuższe jest wskazana. Ogórki z curry i kurkumą Ogórki w curry w plastrach bez obierania to duża

Dieta moja pasja
Ogórki kanapkowe z curry – do słoików na zimę 69

Ogórki kanapkowe z curry to pyszne przetwory z ogórków na zimę do słoików, które robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znikają z talerzy. Wychodzą chrupiące, lekko kwaśne, lekko słodkie, z dobrze wyczuwalną nutą curry i zachęcającym żółtym kolorem. Wbrew swojej nazwie sprawdzą się nie tylko na kanapkach, ale również jako dodatek do obiadu czy na grilla. Składniki(...)ogórki kanapkowe (5 słoików po 0,75 l): 1,5 kg małych ogórków gruntowych 1 l wody szklanka octu 10% (około 220 ml) szklanka cukru (180 g) płaska łyżka soli niejodowanej 2 łyżki curry do każdego słoika po kilka ziaren ziela angielskiego, czarnego pieprzu i gorczycy   Przygotowanie Składniki na zalewę czyli wodę, ocet, cukier, sól i curry

e-PrzepisyKulinarne
Ogórki kiszone na zimę 65

Ogórki kiszone na zimę chrupiące ogórki w słoikach Ogórki kiszone na zimę to sprawdzony przepis mojej babci, z którego korzystam od wielu lat. Pasują niemal do wszystkiego - do sałatek, kanapek i do obiadu. W sezonie pewnie robisz ogórki małosolne na bieżąco, ale warto też przygotować na zimę ogórki kiszone w słoikach.  Ten przepis zwiera(...)jedynie 5 składników i jest bardzo prosty. Chrupiące ogórki kiszone to polski klasyk, który przygotujesz bez najmniejszego problemu, a jak wiadomo domowe są najsmaczniejsze. Ogórki do przetworów kupuj ze sprawdzonego źródła. To bardzo ważne, ponieważ jeśli będą przenawożone, mogą się szybko zepsuć. Ogórki powinny być nieduże, twarde, jędrne i nieprzerośnięte, te bardzo grube po kilku miesiącach będą

Cztery Fajery
Przepis na ogórki faszerowane 120

jarzynową. Sałatka jarzynowa w ogórkach. Ogórki faszerowane to lekka, szybka i zdrowa przekąska z ogórkiem. Polecam Wam ten sposób na przekąskę w eleganckich, zielonych kieliszkach ze świeżego ogórka. Ogórki faszerowane farszem z letniej sałatki jarzynowej z rzodkiewką są pyszne! Fajnie podana sałatka jarzynowa bardzo dobrze smakuje. Możecie przygotować sałatkę jarzynową według Waszego ulubionego przepisu. Tak podana sałatka(...)ogórki faszerowane sałatką jarzynową: Ogórka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w równe grube plastry. W każdym kawałku ogórka wycinamy ozdobne paski i wydrążamy środki w miejscach gdzie są gniazdka nasienne, ale nie do końca i lekko solimy. Ogórki ustawiamy na sicie, tak by odsączył się z nich sok. W między czasie kroimy gotowane młode ziemniaki i marchewkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki kiszone 196

mojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy nie robiłam ogórków kiszonych. Zawsze myślałam, że są strasznie skomplikowane, że trzeba pasteryzować, wekować i nie wiadomo co tam jeszcze robić, żeby wyszły dobre, twarde i nie pleśniały. Pytałam się koleżanek(...)robią swoje ogórki, pytałam się cioci, czytałam w internecie rady i z tej wiedzy powstała mi oto taka receptura. Aby przygotować kiszone ogórki postępujemy bardzo podobnie jak przy małosolnych, czyli musimy kupić dobre ogórki, najlepiej nie nawożone chemią, twarde, jędrne, po przekrojeniu nie powinny być puste w środku (najlepiej na targ zabrać nożyk i przed kupnem przekroić

moj przepis na
Ogórki konserwowe ( korniszony ) 239

przesadziłam, ale każdy ma "swój" sposób na korniszony. U mnie od lat ten sam przepis. Dziś dzielę się nim z Wami. Tak więc, róbcie zapasy. A zimną wykorzystujcie konserwowe ogórki do sałatek, kanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie :)   Zalewa do ogórków: ( na około 2-2,5kg ogórków ) * 9 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 3 łyżki soli(...)łyżek cukru Do słoika: * natka pietruszki - gałązka * ziele angielski - 2-3 ziarna * liść laurowy * kilka plastrów marchewki * koper Do słoików wrzucić dodatki, ułożyć umyte ogórki. Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami. Pasteryzować 7 minut

kolorowotorcikowo