lukier - 7892 przepisów (strona:15/527)

Ciasteczka Xbox 115

żeby wybrać te, które jak najbardziej przypominają guziki (mnie nie do końca się to udało, jeśli macie pomysły na lepsze, to piszcie w komentarzach! :) ). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 3/4 szklanki cukru pudru + cukierki do dekoracji, u mnie: M&Msy, draże czekoladowe, czekoladowe karmelki, żółty i zielony barwnik spożywczy Ciasto przygotowujemy według przepisu . Po wyrobieniu można(...)piekarniku rozgrzanym na 180 stopni – dobrze jest mieć je na oku, kiedy zaczną rumienić się na brzegach, są gotowe. Ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za lukier. Miksujemy razem białko i przesiany cukier puder – warto wymieszać sobie najpierw cukier z białkiem, wtedy nie ryzykujemy, że podczas miksowania będziemy mieć całą kuchnię w cukrze pudrze :) Lukier przekładamy

Ciastkozercy
Świąteczne babeczki-choinki 144

wypiekamy babeczki ze światecznymi dokoracjami, np. babeczki-choinki, babeczki-renifery. Dziś chciałabym się z Wami podzielić podpatrzonym w internecie pomysłem na dekorację babeczek. Choinki z wafelków do lodów i lukru. Są po prostu piekne. Tak udekorowane wypieki świetnie się sprawdzą jako uroczy upominek dla najbliższych lub jako ozdoba świątecznego stołu. Do tego proponuję mocno korzenne, wilgotne babeczki. Składniki(...)płaska łyżeczka sody 1/3 szklanki kakao naturalnego czubata łyżeczka przyprawy do piernika czubata łyżeczka cynamonu 1 szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju Do dekoracji: 12 waflowych rożków do lodów, lukier, posypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i też mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Ciasto nalewamy

Zawsze głodna!
Kolorowe Donaty w Kropeczki 236

Donaty udekorowane różnobarwnymi lukrami i przystrojone uroczymi kropeczkami to karnawałowa propozycja szczególnie dla dziewczynek - i to nie koniecznie tych najmłodszych. ;)  Prócz różnobarwnych kreacji donatów - które już samym wyglądem zachęcają do ich skosztowania "oponki" są bardzo smaczne, delikatne oraz puszyste, co całkowicie sprawia, że nie sposób im się oprzeć. Kolorowe Donaty w Kropeczki - Składniki: Donaty: 550 g mąki pszennej(...)mleka 80 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżki ciepłej wody barwniki w proszku Kolorowe Donaty w Kropeczki - Sposób przygotowania: Donaty: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 1/3 szklanki mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy

Słodka Strona
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 184

mąki pszennej (użyłam tortowej)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu  1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć(...)Czekoladę roztopić na parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić ją, aby ładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia.   7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki.  8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki

Mała Cukierenka
Domek z piernika - przepis świąteczny 205

jakaś ściana nam się zawali ( mi złamał się dach,ale na szczecie upiekłam dodatkowy) Nie ma co się poddawać jak ściany wyjdą nie równe wtedy ze zbawieniem przychodzi nam lukier :)) Przy budowaniu takiego domku można mocno rozbudzić swoją wyobraźnie twórczą i świetnie się przy tym bawić.Przepis na ciasto na domek znalazłam na stronie Cupcake Factory a zmotywowała mnie cudowna(...)Kuchnia Ilony <3SKŁADNIKI :Składniki: 600 g mąki pszennej1 jajko250 g margaryny250 g miodu naturalnego150 g cukru30 g kakao1 łyżeczka sodyprzyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań) lukier królewski  1 białko jajaok 2 szklanek cukru pudru(cukier bardzo drobno zmielony i przesiany)dodatkowo  elementy ozdobne brokat jadalny, drobne kolorowe kuleczki (wszytko zależy od naszej wyobraźni

Basia w kuchni
Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 628

duże jajko240 g mąki pszennej100 g masła2 łyżki miodu2/3 szklanki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki imbiru mielonego1/2 łyżeczki goździków w proszkuczubata łyżka przyprawy korzennejszczypta soli Lukier:1 białko jaja1,5 szklanki cukru pudrubarwniki w proszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników(...)tworząc identyczne ciasteczka jak te wykrawane.Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty

Słodka Strona
KETO MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, bez glutenu i cukru) 54

gorącej wody 60 g erytrolu w pudrze (ilość dobrać do smaku) 50 g migdałów 50 g orzechów pecan 50 g masła 6 ml aromatu migdałowego (ilość dobrać do smaku) Lukier 1/2 białka jaja kurzego 10 g erytrolu w pudrze 10 g inuliny 5 g soku z cytryny Przygotowanie Masa makowo-orzechowa Przygotowanie makowca warto zacząć od zrobienia masy makowej(...)ciasta. Dzięki temu makowiec nie będzie się rozwijał ani rozpadał. Ciasto schłodzić w lodówce by masa stężała. Można je ściśle zawinąć w folię lub papier by stabilniej utrzymało kształt. Lukier Aby przygotować lukier należy jajko sparzyć wrzątkiem. Następnie Białko ubić z erytrolem w pudrze na sztywną pianę. Kolejno dodać inulinę, miksować przez 1 minutę po czym dolać sok z cytryny

Ola la LCHF
Drożdżówki ze śliwkami 39

śliwkami . Te drożdżowe bułeczki piekłam w ubiegły piątek, zaraz po tym jak zakupiłam w sklepie śliwki. Zdecydowałam się na przygotowanie dość sporych rozmiarów bułek, które po upieczeniu udekorowałam lukrem. Jeśli ktoś nie przepada za lukrem, to bułeczki oprószyć można cukrem pudrem bądź przed upieczeniem posypać kruszonką. Pracę nad drożdżówkami zaczynam od rozpuszczenia drożdży w mleku, przesiania mąki oraz cukru pudru(...)pieczenia drożdżówek zależy tak naprawdę od naszego piekarnika. Ja moje drożdżówki piekę z opcją pieczenia góra dół i w moim piekarniku jest to średnio 25 minut. Upieczone drożdżówki skrapiam lukrem, który robię z połączenia cukru pudru z gorącą wodą. Drożdżówki ze śliwkami to pyszny wypiek, który podać polecam na śniadanie lub kolację . Poniżej zostawiam przepis na drożdżówki ze śliwkami

MeCooks
Rogale marcińskie 46

spełniając tym samym warunki specyfikacji.  Idealny rogal świętomarciński ma kształt podkowy lub półksiężyca, waży 200-250g, nadziany jest masą z białego maku i bakalii, polany pomadą lub lukrem i posypany orzechami. Ciasto półfrancuskie musi być składać się z 81 warstw i stanowić 60% jego wagi, 30% to nadzienie, 8% lukier i 2% orzechy.  Jak jest u mnie(...)wymogów, ale smakiem wcale nie ustępują certyfikowanym:) Co zmieniłam w oryginalnej recepturze? Przede wszystkim zamieniłam margarynę na masło. Zmniejszyłam ilość cukru w masie makowej oraz nieco oszczędniej polałam je lukrem (u mnie jest go o wiele mniej, niż 8%:) Efekt jest taki, że sięgając po kolejnego rogala mam trochę mniejsze wyrzuty sumienia, ale nie mogę nazwać ich rogalami świętomarcińskimi

Obiad gotowy
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 87

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać(...)margaryny około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: 1 puszka maku z bakaliami ( 850 g ) od HELIO 5 dag orzechów włoskich od  HELIO mąka pszenna do podsypania stolnicy   Lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru   Wykonanie pysznych rogali świątecznych:   1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką  i dostawiamy

Izabelawkuchni
Drożdżówki z borówkami i malinami 92

zlepiać bułeczki. Bułeczki wyszły pulchne, delikatne i mięciutkie. Powiem szczerze, że doskonałe również kolejnego dnia, bo jakimś cudem przetrwało kilka sztuk na następny dzień. Nie wiem czy to przez lukier, czy też ciasto jest tak genialne, ale ani trochę się nie zeschły. Ja przechowuję takie bułeczki przykryte lnianą ściereczką. Przyznam się bez bicia, że ja wielką fanką malin nie jestem(...)drożdżówki z borówkami są lepsze. Oczywiście, jeśli nie dysponujecie owocami, możecie użyć masy serowej, makowej czy też budyniu. Ja tym razem nie bawiłam się w kruszonkę, ale machnęłam drożdżówki lukrem na bazie śmietany. Ten lukier na bułeczkach, bardzo ucieszył Małe Rączki, które z zapałem ruszyły zlizywać lukier z drożdżówek Wasze maluchy też tak mają? Mi z przepisu wyszło 12 bułeczek

Mieszam w Garnku
Ciasteczka z nutą cytrusową 45

oknem jeszcze ZIMA! Ciasteczka poprawią Wam nastrój, są bardzo, ale to bardzo kruche, delikatne i mocno cytrusowe. Ciastka bardzo proste i z minimalną ilością składników. Można je polukrować kolorowymi lukrami , a wtedy będą piękną ozdobą stołu Wielkanocnego i koszyczka ze święconką. Dzieci będą zachwycone! Print Ciasteczka z nutą cytrusową .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Super(...)średnie jajko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1 łyżka śmietany opcjonalnie, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt suche 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier 1 białko około 1 szklanka cukru pudru barwniki opcjonalnie Instructions Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, śmietanę zostawić na koniec i dodać w razie potrzeby. Ciasto zawinąć w folię spożywczą

SprawdzonaKuchnia.pl
Donuts - amerykańskie pączki z czekoladowym lukrem 68

pszennej  50 g cukru 75 g miękkiego masła 16 g cukru waniliowego 12 g świeżych drożdży 250 ml mleka 5 g soli 2 jajka (w temperaturze pokojowej) Lukier 20 g masła 50 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki gorącej wody Dodatkowo 1 l oleju do smażenia **** INGREDIENTI (ca. 20 pezzi) Donuts 500 g di farina(...)dorarli su entrambi i lati. Una volta pronti, scolate i donuts dell'olio in eccesso, ponendoli su della carta assorbente da cucina e  lasciateli intiepidire. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Rozpuszczone masło mieszamy z cukrem pudrem i ciepłą wod ą . Lukier powinien być kremowy bez grudek. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru, jeśli

La grande e la piccola cuoca