litr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%) 4 cm korzenia imbiru 4 piersi z kurczaka 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir(...)leżakowaniu w mleku należy obsypać solą i obsmarować wyciskanym czosnkiem. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia, wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli i czosnku. Tak przygotowane mięso trzeba jedynie zamknąć, tj. opiec dookoła. Po tym wyłączamy gaz i zostawiamy piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso
Kuba Gotujelitr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%) 4 cm korzenia imbiru 4 piersi z kurczaka 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir(...)leżakowaniu w mleku należy obsypać solą i obsmarować wyciskanym czosnkiem. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia, wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli i czosnku. Tak przygotowane mięso trzeba jedynie zamknąć, tj. opiec dookoła. Po tym wyłączamy gaz i zostawiamy piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso
Kuba Gotujeporcje: 2 udka kurczaka zioła do kurczaka (gotowa mieszanka) papryka słodka sól pieprz czarny młotkowany z kolendrą 1 duża marchew 1 duża cebula czerwona 7 ząbków czosnku 2 średnie pomidory olej do smażenia Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Nacieramy wymieszanymi przyprawami(...)wstawiamy do lodówki na miń 2h. Warzywa poza pomidorami obieramy, marchew myjemy. Cebulę i marchew kroimy w kawałki ok 1 cm grubości, pomidora w ćwiartki, ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kurczaka (z obu stron na złoto). W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw, na nie wykładamy udka kurczaka a następnie pozostałe warzywa. Przykrywamy w pieczemy w temperaturze
peggiwkuchniPalce lizać! ;-) SKŁADNIKI : DYNIOWE CURRY INDYJSKIE Z KURCZAKIEM: - serek Arla Apetina Indie - 1 szklanka miąższu z pieczonej dyni Hokkaido - 2 filety z piersi kurczaka - 1 cebula szalotka - 1 laska cynamonu - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka miodu - 1 gwiazdka anyżu - 1 łyżka ziaren czarnuszki - 1 łyżka przyprawy curry indyjskie - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/3 łyżeczki kminu indyjskiego(...)pietruszki - kurkuma KROK PO KROKU JAK ZROBIĆ: - kurczaka kroimy w sporą kostkę - szalotkę i czosnek posiekaj - na rozgrzaną patelnię wlej olej rzepakowy i smaż przez 4 minuty cebulę, czosnek i kurczaka - dodaj przyprawy i zmiksowany w blenderze miąższ z dyni - całość duś na patelni przez 20 minut - dodaj serek Indie -Arla Apetina, wymieszaj dokładnie - smaż 4 minuty i gotowe! Kaszę
SMYKWKUCHNISkładniki: * 2 filety z piersi kurczaka ok 400 g * cukinia * 2 marchewki * 1 mała cebula * ząbek czosnku * garść natki pietruszki * 1 jajko * 2 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki bułki tartej * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka majeranku * sól * pieprz Przygotowanie: Marchewkę i cukinię myjemy. Marchewkę obieramy. Warzywa ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około(...)Filet z kurczaka myjemy oczyszczamy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Kroimy cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy
Kulinarne przygodyinne sprawdzone przepisy z grilla. Shawarma / shoarma drobiowa: 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy mix for shawarma 1/3 łyżeczki soli 1 ząbek czosnek czosnku Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w paski. Oliwę mieszamy z przyprawą i czosnkiem. Mieszamy z mięsem, ja wstawiłam na całą noc do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięso kurczaka zamarynowane w maślance i upieczone w piekarniku po prostu rozpływa się w ustach. Niby zwykły kurczak, a smakuje wyjątkowo. Dzisiejszy kurczak jest bardzo aromatyczny, bo dodatkowo został zamarynowany w moich ulubionych przyprawach: kolendrze z czosnkiem i imbirem, potem upieczony z gałązkami natki pietruszki. Chrupiące łodyżki pietruszki nadają mu wyjąkowego smaku. Składniki: 4 nóżki kurczaka - podudzia z udkami(...)łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka miodu gałązki zielonej pietruszki 2-3 łyżki oliwy, oleju Wykonanie: nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu. Obrać czosnek i imbir, natępnie drobno posiekać. Wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i natrzeć nóżki kurczaka. Użyj przypraw ze sporym nadmiarem, tak by mięso nie pozostało bez smaku, ponieważ maślanka rozcieńczy ich działanie. Mięso ułożyć w naczniu i zalać maślanką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki 1 kalafior 1 pierś z kurczaka (opcjonalnie) 1-2 ząbki czosnku ok 200-250 g makaronu 1 "kopiasta" łyżka masła 1 "kopiasta" łyżka mąki pszennej ok 300 ml mleka 100 g cheddara + dowolna ilość do posypania zapiekanki posiekana natka pietruszki masło klarowane do smażenia 1-2 łyżki musztardy francuskiej trochę oliwy/dobrego oleju dobra sól, pieprz(...)Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej, żeby nie był rozgotowany- pobędzie później jeszcze trochę w piekarniku. Jeśli wybraliście wariant z mięsem pokrójcie pierś z kurczaka i czosnek. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną pierś razem z czosnkiem, posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę przesmażcie i odstawcie. Upieczony kalafior, makaron, pierś z kurczaka i natkę
OliveandThymeobiedzie naczyń, więc przygotowuję pieczone w woreczku udka kurczaka na różne sposoby, zmieniam tylko przyprawy i dodatki. Wystarczy tylko 2 posolone, popieprzone udka kurczaka skropić oliwą, dodać 2 łyżeczki ziół prowansalskich, trochę roztartego czosnku (2 ząbki) albo czosnku granulowanego oraz 100 ml soku jabłkowego i zamknąć w woreczku do pieczenia. Zostawić wszystko na kilka godzin do zamarynowania ułożyć w jednej(...)części naczynia żaroodpornego i wstawić na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika . Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich. Wystarczyło tylko po upieczeniu rozciąć woreczek i wyłożyć na talerz z podsmażonym z czosnkiem świeżym szpinakiem (niezbyt długo, aż stracił surowość) i lekko duszonymi pomidorami koktajlowymi i ziemniakami pieczonymi. Po 30 minutach gdy kurczak się piekł ułożyłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębutelki dodam odrobinę miodu. Dzięki temu mięso jest bardziej kruche, a skórka ładnie się rumieni. Składniki: - tusza z kurczaka - 10 niewielkich ziemniaków - 2 marchewki (powinny być dosyć cienkie) - dowolne piwo 500 ml - dwie łyżki miodu - 4 ząbki czosnku - majeranek, papryka wędzona, sól, pieprz, tymianek (lub inne, ulubione przyprawy i zioła) - 3 łyżki oliwy Przygotowania najlepiej(...)zacząć dzień wcześniej, aby kurczak miał czas się zamarynować. Tuszę myję dokładnie i osuszam ręcznikiem papierowym. Czosnek drobno siekam i nacieram kurczaka tylko od środka (ważne! jeżeli natrzemy kurczaka z wierzchu czosnek podczas pieczenia szybko zacznie się palić). Oliwę, majeranek, paprykę wędzoną oraz sól i pieprz mieszam ze sobą i dokładnie nacieram skórkę kurczaka oraz środek. Zostawiam w szczelnie
Cook&Lovemleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju Kurczaka umyć(...)Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku. Do garnka wlać mleko kokosowe, sproszkowaną paprykę, granulowany czosnek, sól i kmin rzymski i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut (aż dynia zmięknie). Podawać z ugotowanym ryżem
Bulliomleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju Kurczaka umyć(...)Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku. Do garnka wlać mleko kokosowe, sproszkowaną paprykę, granulowany czosnek, sól i kmin rzymski i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut (aż dynia zmięknie). Podawać z ugotowanym ryżem
Bulliotwardo 3 ząbki czosnku sól pieprz kucharek (u nas domowej roboty) papryka słodka 2 płaskie łyżki żelatyny Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wyciskamy przez praskę czosnek, nacieramy kurczaka, dodajemy przeprawy i 2 płaskie łyżki żelatyny (po to aby wytworzyła się galareta). Kroimy marchewkę w plasterki, paprykę w kostkę i mieszamy z mięsem. Całość wkładamy do szynkowaru
Lili w kuchnibulionu drobiowego 1/3 szklanki startego parmezanu na małych oczkach 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przygotować składniki: Pokroić w drobną kostkę cukinię, cebulę, czosnek oraz kurczaka. Groszek mrożony ugotować w garnku, w osolonej wodzie. Przestudzić i odstawić. Na patelni, na małym ogniu rozgrzać odrobinę oliwy lub masła, dodać drobno posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony(...)drobno czosnek, chwilę smażyć i do tego dorzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem i smażyć krótko do zrumienienia. Dodać cukinię i smażyć dalej przez chwilę. Następnie wsypać ryż – przesmażyć ok. 1 minutę. Można nieco zwiększyć ogień. Zalać winem i zredukować, a następnie podlać 1 szklanką bulionu. Po wchłonięciu bulionu przez ryż podlać go kolejną porcją ( i tak do wykończenia ). Proces
Calzonella.comilość w zależności od ilości osób - u mnie 10 szt.) połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej 5-6 większych borowików 1 cebula 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka sól, pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do mięsa i je nacieramy. Marynata to połączenie przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, przyprawy do kurczaka oleju oraz soli. Na drugi
Kuchnia moimi oczamiDelikatna pierś kurczaka faszerowana kremowym szpinakiem. Nie ma wątpliwości, że to danie będzie pyszne! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 filety z kurczaka 200 g szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 4 łyżki sera ricotty 1 łyżka śmietany 18% sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać(...)wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać umyty szpinak. Przykryć i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i ser. Wymieszać. Filety umyć i rozbić. Posypać solą i pieprzem. Rozłożyć farsz na środku i zrolować filet. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć. Wyjąć z oleju i piec w piecu jeszcze 20 min. Artykuł ISPANAKLI TAVUK SARMA, czyli kurczak faszerowany szpinakiem pochodzi
Tureckie Przepisy