kurczak po tajsku - 482 przepisów (strona:16/33)

ROSÓŁ TAJSKI 221

Bardzo esencjonalny rosół Tajski , pełen smaku anyżu ,imbiru i cynamonu , w sam raz na rozgrzewkę po mroźnym spacerze po parku.W moim domu tego typu rosół bardzo często jest na moim stole,jakoś tak bardziej mi on samkuje niż rosół tradycyjny.Jeśli chcecie spróbować nowych smaków ,to polecam zacząć od tego pysznego dania.Smacznego!. 2 łyżki oleju 1 cebula(...)ząbki czosnku 2 łyżki startego świeżego imbiru  5 gwiazdek anyżu 3 kawałki kory cynamonu przekrojone wzdłuż  1 papryczka chili Kilka skrzydełek kurczaka 5 listków limonki kaffir  Ciemny sos sojowy Sos rybny najlepiej tajski Limonka Sól ****************************"** W garnku rozgrzać olej,dodajemy posiekaną cebulę,smażymy do zeszklenia.Dodajemy czosnek , imbir ,anyż,cynamon i chili.Smażymy chwilę mieszając i dolewamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KURCZAK W SOSIE CURRY Z MANGO 219

Pyszne, proste w przygotowaniu i pełne w smaku curry z kurczakiem i mango. Jest idealnie kremowe, lekko pikantne i słodkie jednocześnie. Kupując mango warto zwrócić uwagę

cool and minty
KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM 127

Dziś znów zabieram Was w orientalną podróż. Tym razem nie będzie słodkości, ale fantastyczny przepis na kurczaka! Kurczak satay, to grillowany / smażony kurczak w bardzo aromatycznej

Ostra na Słodko
Zielone curry z kurczakiem 109

Bardzo szybki obiad z orientalną nutą, a konkretnie tajskie, zielone curry. Świeża cukinia i papryka nadaje chrupkości a jaśminowy ryż podkreśla smak kuchni Dalekiego Wschodu. Robi się błyskawicznie, wystarczy tylko przesmażyć kurczaka z pastą curry i chwilę poddusić. Składniki: – 4 małe piersi z kurczaka – 4 łyżki pasty zielonego curry

To co kocham
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI 290

Słodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej. Stosuję go zarówno do mięs, jak i do ryb. Połączenie ostrego chili z delikatnym

Ostra na Słodko
Tajskie Massaman Curry 208

twarde. Po ugotowaniu zachowujemy wodę z ziemniaków. Pastę curry wrzucamy do garnka teflonowego i rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka i mieszamy do momentu, gdy cały kurczak pokryty jest pastą. Smażymy, aż kurczak zacznie zmieniać kolor na biały. Dodajemy puszkę mleka kokosowego, pieczarki i ugotowane ziemniaki. Po chwili doprawiamy do smaku - sosem sojowym i rybnym oraz cukrem/syropem*. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso(...)ziemniaków. Ostatnie dodajemy orzechy nerkowca (zostawiamy 2-3 do przybraną) i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec, już po wyłączeniu gazu dodajemy do potrawy posiekaną pietruszkę.  Wskazówki:  Tajskie curry najlepiej podawać z ryżem jaśminowym, choć ja uwielbiam najbardziej z pełnoziarnistym. *Warto pamiętać, że sos sojowy wyciągnie świeże smaki z potrawy, podczas gdy sos rybny sprawi, że potrawa będzie bardziej

MamaOskarka
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 139

cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 55 ml / 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru 55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego ugotowany ryż do podania ugotowane na parze warzywa do podania Przygotowanie: Włóż kurczaka do miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty

karmelowy
Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami 256

Jeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami

Kuchenne Wariacje
Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie 172

smaków i to coś – to właśnie jest słynne umami, czyli ten dodatkowy smak, ale bez mieszania do potrawy glutaminianu. Skrzydełka po tajsku wcale nie są skomplikowane, a smak jest naprawdę nie do podrobienia. Skrzydełka z kurczaka już nigdy nie będą takie same :) Składniki: 1 kg skrzydełek – ok. 12-14 sztuk 2 grejpfruty, ja używam odmiany sweetie, bo dają(...)minut. Przewrócić na drugą stronę (teraz górna strona powinna być na wierzchu), łyżką znów rozsmarować gęstniejącą marynatę i piec kolejne 20 minut (albo do miękkości). Skrzydełka po tajsku podawać posypane poszatkowaną kolendrą i z cząstkami grejpfruta, którymi należy skropić skrzydełka przed oddaniem się konsumpcji ;) Post Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg

Pociąg Do Kuchni
Zielone curry z kurczaka 94

kuminu 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej skórki limonki) garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę

Moja pasja smaku
Tajska zupa kokosowa Tom Kha Gai z boczniakami 131

kwaśnego smaku płynącego z trawy cytrynowej i liści kafiru z aksamitnym i słodkim mlekiem kokosowym oraz pikantną papryką chili jest wprost niesamowite. W tajskich restauracjach trudno o wersję wegańską, zwykle podaję się ją z kurczakiem lub krewetkami. Te wersje oczywiście też są pyszne, jednak ja postanowiłem postawić na mięsiste boczniaki podsmażone na oleju kokosowym. Dzięki temu zupa jest bardzo sycąca

Food Square
C - Tajska zupa 133

Główne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (wieprzowinka, pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 202

oraz tajskich przypraw i ziół. Danie niezwykle smaczne i bardzo aromatycznie. Podane z ryżem jest fantastycznym pomysłem na obiad, albo kolację na ciepło. Robi się je w sposób łatwy i szybki …. a potrzebujemy do tego tylko jednej patelni. U mnie znakomicie sprawdziła się Patelnia Granitowa głęboka marki Ballarini z nowej serii Lucca. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka

Ostra na Słodko
Tajskie, czerwone curry z kurczakiem 157

Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 400 ml mleczka kokosowego; 1 łyżka sosu rybnego; 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy); 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 łyżeczka startego, świeżego czosnku; 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka curry; 1/2 główki brokuła; 1/2 dużej, czerwonej papryki; 1/2 dużej(...)żółtej papryki; 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; Pęczek świeżej kolendry; 250 g tajskiego ryżu jaśminowego; Sól. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku (około 2) obrać

Gospodyni Miejska
Zielone tajskie curry z kurczakiem i tofu 151

Sponsorem tego tygodnia jest… nie jedna literka, a całe słowo. CURRY. Dokładnie tajskie zielone. A jeszcze dokładniej, ze świeżo kręconej domowej, zielonej pasty curry. Zaczęło

slodkokwasnapl

Proponowane wyszukiwania