kuchnia meksykańska - 1297 przepisów (strona:7/87)

Chili con carne z suszonymi pomidorami 82

Bardzo syte i rozgrzewające danie w sam raz na zimne dni. Danie jest ostre jednakże łagodzi je cukier. Polecam dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mielonej wołowiny 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1,5 czerwonej papryki 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki ostrego chilli 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs 2 pomidory

VioletoweKucharzenie
Pomidorowy ryż – dodatek do meksykańskich dań 157

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszny, sypki, pomidorowy ryż doskonale uzupełnia wiele potraw, ale w kuchni meksykańskiej sprawdzi się najlepiej. Porcja dla 4-5 osób Składniki: … Przeczytaj cały artykuł Post Pomidorowy ryż – dodatek do meksykańskich dań pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Tacos bez mięsa 120

Tacos bez mięsa Wegańskie tacos wcale nie muszą być nudne! Do środka wcale nie musi wchodzić standardowa fasola i kukurydza, które w daniach z kuchni meksykańskiej w wege wydaniu to już przejedzony standard. Warto poeksperymentować z innymi składnikami! Świetnymi zastępnikami mięsa w tym przypadku będą… marchewka oraz słonecznik i dynia w ziarnach! Ja przygotowałem te bezmięsne tacos w plackach(...)chcesz se dodać, to to przygotuj. 5 Wyłącz gaz, przekładaj masę imitującą mięso na placuszki, dodaj dodatki i zajadaj ze smakiem. Artykuł Tacos bez mięsa pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Chili con carne 173

Zima, to czas, gdy goszczą u Nas na stole dania jednogarnkowe. Sycące i rozgrzewające idealne właśnie na tę porę roku. Dzisiaj zapraszam na pyszne chili con carne, danie kuchni meksykańskiej. Choć muszę powiedzieć, że czytałam iż Meksykanie się od niego odżegnują,  „Obrzydliwe danie sprzedawane od Nowego Jorku po Teksas, niesłusznie nazywane meksykańskim", ma jednak jak najbardziej konotacje tego kraju

Gosia gotuje
Guacamole 134

znała jego smaku, no może poza moim Tatą, który określa się jedzeniowym tradycjonalistą i wszelkie tego typu potrawy nazywa wynalazkami. Dla mnie jednak, to żaden wynalazek, tylko tradycja kuchni meksykańskiej, którą uwielbiam i staram się jak  mam  tylko ochotę i możliwości kultywować jej smaki w moim domu. Polecam... Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 łyżki  orzeszków arachidowych

Gosia gotuje
Salsa fresca 208

jako Pico de gallo. Robi się ją z dojrzałych i świeżych pomidorów z dodatkiem cebulki, papryczki chilli, kolendry i soku z limonki. Dodawana jest jako dodatek do różnych potraw kuchni meksykańskiej. Składniki: 4 dojrzałe pomidory 1 cebulka 1/2 papryczki chilli sok z limonki garść świeżej kolendry sól Przygotowanie: Pomidory obieramy ze skóry, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Miąższ, cebulkę

Oryginalny smak
Chili con carne w wersji light 133

lekki nadmiar kilogramów...Troszkę sobie pofolgowaliśmy prze te parę dni i efekty od razu, niestety widać.  Chili con carne to moje ulubione danie, jedno z bardziej klasycznych w kuchni meksykańskiej. Dzisiaj postanowiłam je trochę odchudzić dla tych co na diecie, czyli dla tych co postanowili wrócić do swoich rozmiarów sprzed Świąt. Zawartość tłuszczu w tym daniu jest

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem 321

się było spodziewać) okazały się niejadalne. Po raz kolejny przygotowałam więc sałatkę, której składniki nigdy mnie nie zawiodły, a są dostępne przez cały rok. Jest to wariacja na temat kuchni meksykańskiej. Sałatka cieszy oko, jest kolorowa i treściwa. Z awokado i fasolą w roli głównej, uzupełniona pomidorkami, czerwoną cebulą oraz sosem z chili i limonką. Do tego trochę sałaty

Pełny talerz
Chili con carne 129

tyle, to „chili z mięsem”. Tym ostatnim najczęściej jest wołowina. W amerykańskim angielskim potrawę tę określa się czasem krótko jako po prostu „chili”. Jest ona jednym z kolejnych klasyków kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Składa się zasadniczo z papryczek chili, wołowiny, pomidorów i fasoli, dodatkowo doprawiana jest czosnkiem czy kuminem (kminem rzymskim). Ta ostatnia przyprawa warta jest uwagi ze względu

Kulinarna Pokusa
meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem 159

mięs mogą go sobie odpuścić i zaspokoić swój apetyt przepyszną, ostrawą potrawką, której siłą są aromaty kminu rzymskiego, kolendry, tymianku czy cynamonu i goździków. Składniki : 1 opakowanie "Przyprawa kuchni meksykańskiej" Kamis 1 podwójna pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 4-5 ząbków czosnku puszka kukurydzy konserwowej 340-400g puszka czerwonej fasoli

zobacz ich smak
Tortilla pszenna 114

wróćmy może do podstaw zanim pobiegnę szykować guacamole. ;) Do podstaw, czyli do tortilli. Hiszpanie nazywają tak rodzaj omletu, w którego skład wchodzą ziemniaki jaja i przeróżne dodatki. Natomiast w kuchni meksykańskiej jest to płaski okrągły placek o różnej średnicy - mniejszej dla tortilli kukurydzianych i większej dla pszennych. Tortille w Meksyku podaje się prawie do wszystkiego, ale zawsze ciepłe. Są także

Pełny talerz
Tacos 199

nieskończoną ilością dodatków, to idealne danie na imprezę. Z pewnością każdy będzie miał ogromną frajdę komponując z ulubionych dodatków swoje taco. Ja muszle do tacos kupiłam przy okazji tygodnia meksykańskiego w Lidlu, ale myślę że w każdym większym sklepie powinny być dostępne. Do swoich taco przygotowałam dwie salsy: guacamole oraz salsę z mango. Uważam, że pasują idealnie. Tacos Składniki: 400g(...)kolendry (opcjonalnie) sól, pieprz Salsa z mango: 1 mango dojrzale 1/3 czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli sok wyciśnięty z ½   limonki sól, pieprz * możecie również użyć gotowej mieszanki do kuchni meksykańskiej   Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek smażymy przez chwilę, dodajemy mięso i kontynuujemy smażenie. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę przypraw

Mania Gotowania
Domowa przyprawa do Taco 124

zamkniętym/zakręconym pojemniku/słoiku.  Przyprawa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs tj. do drobiu, wołowiny, wieprzowiny. Można ją dodawać do zup, sałatek, dipów, kebabów oraz wszystkich potraw kuchni meksykańskiej. 1 łyżeczka = 5 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Źródło przepisu: The Pioneer Woman

Gospodyni Miejska
Salsa z kukurydzy z cebulą, jalapeno i kolendrą 157

zdjęciach. Salsa ma wyjątkowy, słodko (dzięki kukurydzy) - kwaśno (dzięki sokowi z limonki) - pikantny (dzięki jalapeno) i  świeży smak. Salsa idealnie pasuje do nachos, tacos, czy innych potraw kuchni meksykańskiej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml; 1 łyżka = 15 ml.   Źródło przepisu: Bright Green Door

Gospodyni Miejska
Limonkowy ryż z kolendrą 159

podana jako dodatek do dania głównego. Ryż przygotowany w ten sposób jest orzeźwiający, z wyczuwalną kolendrą. Ryż idealnie pasuje do dań mięsnych czy ryb. Doskonale komponuje się z daniami kuchni meksykańskiej i Tex - Mex np. w burrito czy Tacos. Źródło przepisu:   Mexican Please . Jeśli lubisz meksykańskiej smaki ryż podaj z  drobiowym Taco z patelni ! Drobiowe Taco z patelni

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania