królewski - 1274 przepisów (strona:5/85)

Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 250

sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy przekładać ciasto nadzieniem i robić podkład pod lukier. Poza tym dowiemy się w jaki sposób obłożyć tort marcepanem lub lukrem królewskim oraz jak obłożyć tort marcepanem pod lukier plastyczny.  Kolejny dział to czekolada! Ponownie zaczynamy o potrzebnego sprzętu i produktów - np. skrobka do czekolady, suszarka/palnik czy chociażby marmurowa płytka. Zaczynamy(...)działu - tego, który odkryje przed nami umiejętności i narzędzia niezbędne do pokrycia i udekorowania tortów! Przechodzimy do działu z podstawami sztuki cukierniczej i dekoracji - tu poznamy lukier plastyczny, lukier królewski czy lukier plastyczny do bukietów! Tutaj przydadzą nam się np. klej cukrowy, obrotowa patera, wałek nieprzywierający czy packi cukiernicze. Zaczynamy od lukru plastycznego, inaczej znanego jako masa cukrowa czy fondant

Plate of Joy
Kakaowa beza z kremem chałwowym Maestro Czekolady E. Wedel. Fotorelacja z warsztatów kulinarnych. 127

Czekoladowe warsztaty kulinarne "Z E.Wedel w Kuchni" zaowocowały nowym doświadczeniem, trikami kuchennymi i przepisami na burgery z buraka w kakaowo-sezamowych bułeczkach oraz na bezę orzechową nadzianą królewskim kremem chałwowym. Wszystko pod czujnym okiem ekspertów Joanny Klimas Profus i Maestro Janusza Profusa z firmy E.Wedel. Było pysznie, zabawnie i bardzo niebiesko ;). Poniżej znajdziecie krótką fotorelację oraz przepis (także w wersji(...)thermomix) na Bezę z królewskim kremem chałwowym... niech moc czekolady będzie z Wami :) Emotikon smile . Składniki: Kakaowa beza   180 g białek jaj (6 białek)  150 g drobnego cukru  150 g prażonych orzechów laskowych  20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel  150 g cukru pudru  papier do pieczenia  Królewski krem chałwowy

SzczyptaSmaQ
Nieźle nadziany keks 186

najbardziej, poza sernikiem oczywiście. Nadziane bakaliami, wilgotne i zachowuje świeżość przez długi czas. Można zamrozić upieczone, kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego odmrozić i zjeść. Keks z lukrem królewskim, taki gościł na moim stole na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Ciasto upiekłam w dwóch foremkach aluminiowych 30x19x4,5 cm Przepis znalazłam na stronie blogerki kulinarnej www.majanaboxing.blox.pl Od siebie dodałam(...)lukier królewski. Keks z lukrem królewskim Składniki: 300g mąki 4 jajka 170g margaryny 150g cukru 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 500g bakalii  na lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka.  Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy

Moja smaczna kuchnia
Lukier królewski w 5 minut 100

ciągu najbliższych dni planuję zamieścić na blogu kilka pomysłów na dekoracje pierników lukrem królewskim. Dla waszej (i swojej) wygody postanowiłam przygotować bardzo krótki post na ten właśnie temat. Właśnie tutaj przedstawię Wam przepis podstawowy na lukier królewski, z którego możecie stworzyć swoje świąteczne (i nie tylko) cuda. Do ozdabiania ciasteczek lukrem królewskim używam głównie dwóch gęstości lukru. Do utworzenia wszelkiego(...)przepisu podstawowego. Tak przygotowany lukier można oczywiście pokolorować na dowolny kolor barwnikami spożywczymi. Pamiętajcie jednak, że w zależności od rodzaju użytego barwnika może on rozrzedzić lukier.   Artykuł Lukier królewski w 5 minut pochodzi z serwisu Ciastkowy

ciastkowylab
Rosół królewski 113

Rosół królewski to zapewne tradycyjny polski rosół z którego wywodzą się wszystkie jego odmiany i wersje. Jak powiedziała mi mama – taki rosół zawsze przygotowywała jej mama. Nazwałam go królewski – gdyż składniki jakie dodajemy do tego rosołu niektóre są uważane za „dostojne”. Po wielu gotowaniach, mój rosół królewski został wzbogacony dodatkowymi przyprawami: płatki chili […] The post(...)Rosół królewski appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 223

pierniki niczym nie różnią się od tych wyciętych foremkami. Poza pierniczkami obowiązkową rzeczą jest lukier. Ale nie taki zwykły lukier z wody i cukru pudru, nam potrzebny jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia na nich przecudnych wzorów. Składa się z cukru pudru i białka z kurzego jaja, opcjonalnie(...)nawet trochę gęstszy). Zaś do malowania całej powierzchni piernika odpowiedni będzie lukier nieco rzadszy, który równomiernie rozlewa się po pierniku tworząc na nim idealnie gładką powierzchnię.  LUKIER KRÓLEWSKI (royal icing)  wersja "rzadsza" idealna do pokrywania całych pierników SKŁADNIKI 1 białko  1 pełna szklanka cukru pudru kilka kropli cyrtyny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dość wysokiej miseczce umieścić białko

DefinicjaSmaku
Brak tytułu 134

wyszło - pochwalę się :) Pierniczki świąteczne - przepis składniki: 50 g margaryny                  100 g miodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody                  200 g cukru                  450 g mąki(...)czasie wyjać ciasto, wałkować na placek grubości 5 mm i wycinać pierniczki. Piec 10-15 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczone pirniczki dekorować wedle uznania. Miód spadziowy Królewski Miody  Miód pszczeli spadziowy pochodzi z cystych lasów iglastych pogórza Dynowsko-Przemyskiego.  Z naturalnych skłądników powstaje kompozycja barw ciemnego brązu z zielonkawym odcieniem.  Miód słodki i łągodny

kolorowotorcikowo
Sernik królewski 869

Sernik królewski Sernik królewski to już klasyka na większości polskich stołów. Kruchy, kakaowy spód, pyszna masa serowa i oczywiście kruchy, kakaowy wierzch ciasta imitujący kakaową kruszonkę. Całość niesamowicie smaczna Jak dla mnie połączenie masy serowej i kakaowego ciasta jest połączeniem rewelacyjnym, a sernik gorąco polecam   Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm   SKŁADNIKI: Ciasto kakaowe(...)podpieczony spód. Na masę zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe. Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu sernik królewski pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Artykuł Sernik królewski pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Śledzie po królewsku – prosty przepis 124

Śledzie po królewsku – prosty przepis Pyszne, szybkie, proste w przygotowaniu śledzie. Idealne na świąteczny stół lub przyjęcie. U nas śledzie po królewsku dosłownie „królują” na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia smaków, to szczerze polecam. Spróbujcie. Do przygotowania śledzi po królewsku użyłam produktów z POLOmarket (majonez, groszek i przyprawy). Polecam Wam tam zajrzeć przed świętami(...)groszek, posiekany szczypiorek, pokrojoną cebulę, majonez, musztardę i jogurt (najpierw 1 łyżkę). Całość doprawiamy pieprzem i niedużą ilością soli. Mieszamy składniki. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub dodajemy jogurtu. Śledzie po królewsku można podać od razu. Ja jednak polecam wstawić je jeszcze na około 20 minut do lodówki, smaki lepiej się przegryzą. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka Królewska z ananasem i kurczakiem 149

Sałatka Królewska z ananasem i kurczakiem to szybka do zrobienia, smaczna i treściwa sałatka o lekko słodkawym smaku, którą można podać na śniadanie, lunch, kolację czy spotkaniu z przyjaciółmi. Rewelacyjne połączenie kurczaka, ananasa i selera konserwowego zawsze wychodzi bardzo pysznie i każdemu smakuje. Sałatka nie wymaga wiele pracy ani czasu na przygotowanie, dlatego będzie idealna, kiedy poszukujemy efektownej przekąski(...)szybko. Polecam spróbować! Składniki na sałatkę Królewską z ananasem i kurczakiem: duża pierś z kurczaka 5-6 plastrów ananasa z puszki puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy konserwowej słoiczek selera marynowanego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pierzem. Smażymy ją na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie odkładamy do ostudzenia na ręczniku

e-PrzepisyKulinarne
Schabowy po królewsku – przepis na obiad 311

Schabowy po królewsku to przepis na tradycyjne schabowe w nieco innej odsłonie, gdyż marynowane w musztardzie i miodzie oraz zapiekane z cebulą, pieczarkami, papryką i serem żółtym. Tak przygotowany jest bardzo pyszny, z pewnością zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom. Palce lizać! Danie jest idealne na imprezę lub szybki obiad, gdyż wszystko można przygotować nawet dzień wcześniej, a w momencie podania tylko(...)towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki np. z kapusty kiszonej. Zamiast schabu można wykorzystać również pierś z kurczaka, będzie równie smacznie. [embed]https://youtu.be/R7rMeLrgLzA[/embed] Składniki na schabowy po królewsku (5 porcji): około 600 g schabu bez kości 7-8 średnich pieczarek papryka czerwona cebula 100 g sera żółtego łyżeczka miodu 3 łyżki musztardy jajko bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie Schab

e-PrzepisyKulinarne
ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM 114

pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez spokojnego śniadania, leniwie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe focaccie z dodatkiem pysznego, królewskiego sera, czerwonej cebulki i śliwek, które już(...)kuszą nas na targach. Całość niespotykana, ale fenomenalna! Inspiracją do ich stworzenia był jeden z moich ulubionych serów – Królewski marki SIERPC. Występuje on w kilku wersjach – możecie kupić gotowy w plastrach, w kawałku lub cięty z bloku „na wagę”. Świetnie smakuje, jest delikatny elastyczny, bogaty w smaku i świetnie się również topi. Sprawdza się idealnie jako

Ostra na Słodko
Babka limonkowo- pistacjowa. Nowa odsłona włoskiej ciambelli 189

babkę wielkanocną-Ciambella.  W tym roku postanowiłam upiec jej siostrzaną wersje, limonkowo- pistacjową, oblaną Royal icing. Zredukowałam ilość cukru w cieście, aby smaku dopełnił właśnie królewski lukier.  Ciekawa jestem czy będzie Wam smakowała.  Piekłam w formie 2 litrowej. Będziecie potrzebować: 150 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju o neutralnym zapachu 210 g cukru(...)ciasto patyczkiem.W razie potrzeby  przedłużyć czas pieczenia . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, po tym czasie wyjąć z formy i studzić na kratce Lukier królewski (Royal icing) 1 białko o wadze 40 g 440 g cukru pudru 1 łyżka soku z limonki  Do lukru królewskiego używam białek pasteryzowanych (można użyć białek w proszku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pierniczki z lukrem królewskim 97

Hania, chodzące do przedszkola. Najpierw dekorowały, a później przybiegały do kuchni i pytały, czy mogą jeszcze ciasteczko. Jeśli smakują dzieciom, posmakują wszystkim! Jeśli dekorowanie pierniczków, to tylko lukrem królewskim, jest gęsty, szybko zastyga i pięknie wygląda na tych korzennych ciasteczkach! Pierniczki z lukrem królewskim Składniki: pierniczki, upieczone według przepisu, który znajdziesz tutaj lukier królewski 3 białka 450 g cukru pudru(...)soku z cytryny do dekoracji kolorowa posypka Przygotowanie: Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę. Upieczone i ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim i posypujemy kolorowymi ozdobami. Odstawiamy, aż lukier wyschnie. Do lukru można dodać np. sok z buraków, a otrzymamy, w zależności od ilości dodanego soku, kolor różowy

Moja smaczna kuchnia
Keks z lukrem królewskim i czekoladkami 103

Praktycznie tylko raz w roku robię keks, ale warto czekać, bo zawsze smakuje wspaniale, wilgotny i dobrze nadziany! Dzisiaj zrealizowałam moją wizję i wykorzystałam lukier królewski oraz cukierki najpopularniejsze, czekoladowe, wśród nich snickers, twix, mars czy śliwka w czekoladzie i białe pyszności. Efekt końcowy bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że dekorowanie ciast to nie moja specjalność, ale świetnie się przy(...)bawiłam, zresztą przebywanie w kuchni to dla mnie relaks! Jest jeszcze czas, więc zróbcie koniecznie to ciasto, zachwyci Waszych gości i rodzinę! Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Składniki: 300g mąki 4 jajka 170g margaryny 150g cukru 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 500g bakalii na lukier królewski 2 białka 1,5 szklanki cukru pudru do dekoracji czekoladowe cukierki

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania