królewski - 1274 przepisów (strona:17/85)

,,Topniejące bałwanki migdałowe” 100

pszennej 4 łyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru 60 g masła 100 g miodu 3 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko Dekoracja: lukier królewski 2 białka 2 szklanki cukru pudru czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej(...)godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy z cukrem pudrem.Za pomocą łyżeczki wylewamy lukier na ciastko, mocujemy piankę. Gdy lukier zaschnie zdobimy bałwanki według własnego uznania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą patyczka

Podróż w kulinaria
Lukier królewski- przepis podstawowy 90

Czym różni się lukier królewski od zwykłego? Przede wszystkim tym, że królewski robi się na białkach. Ten lukier jest trwalszy, szybciej wysycha i ma piękny, śnieżnobiały kolor. Obowiązkowy podczas dekoracji ciasteczek czy pierniczków. Polecam! Składniki:   2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce 350 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny opcjonalnie barwniki spożywcze Przygotowanie: Białka umieścić

Nastoletnie Wypiekanie
Rozgrzewająca zupa z soczewicą na kiełbasie . 191

Witajcie :) Mam dzisiaj strasznego lenia nic mi się nie chce robić :) no ale obiad obowiązkowy :) Dzisiaj ugotowałam  rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy , warzyw  na pysznej Kiełbasie królewskiej wędzonej , suszonej z firmy Tradycyjne Jadło  . Kiełbasa ta  daje niesamowity smak i aromat zupie , wytworzona jest z mięsa wieprzowego z naturalnymi ziołami i przyprawami , bez dodatku konserwantów i sztucznych(...)ulepszaczy . Zapraszam :) Składniki : 2 pętka Kiełbasy królewskiej firmy Tradycyjne Jadło   2 marchewki  kawałek pora kawałek selera natka pietruszki , gałązka lubczyku , selera,  , pieprz , domowa vegeta,  chili do smaku 1 szklanka soczewicy czerwonej śmietanka 12 % 3 łyżki około 5 , 6 ziemniaków  Wykonanie : Soczewicę wsypać do miski i zalać na noc wodą. Do garnka wlać około

Sama słodycz i szczypta chili
Mazurek różany 90

płatków migdałowych (mogą być posiekane orzechy, mama uważa że idealnym rozwiązaniem jest 15 g posiekanych orzechów i 15 g  płatkó migdałowych) 10 g mąki pszennej Lukier królewski:   80 g cukru pudru (tak naprawdę zależy to od wielkości białka, lukier musi być dość gęsty)  1 białko 1 łyżeczka konfitury z płatków róży   Przygotowanie:   Spód kruchy(...)pieczenia i pieczemy w tem. 180 stopni 15 - 20 min. Na posmarowany blat kruchy, kładziemy przestudzony blat różany, po wierzchu smarujemy go konfiturą i przyklejamy ramkę. Lukier królewski: Białko ucieramy z cukrem pudrem, musi być dość gęste, i dodajemy konfitruę różaną. Lukier cienko smarujemy na środku mazurka. Po zastygnieciu dowolnie dekorujemy.    SMACZNEGO

Lili w kuchni
Kluseczki królewskie 332

Przeglądałam sobie kiedyś stare gazety i natrafiłam chyba w Poradniku Domowym na dwie strony pełne przepisów na różne kluseczki. Te królewskie bardzo mi się spodobały i teraz mówię z pełną odpowiedzialnością że są przepyszne. Ja swoje podałam z wysmażonymi plastrami chorizo i jamon serrano ale tutaj pełna dowolność. Kluski smakują wybornie, polecam. Kluseczki królewskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sernik królewski 6607

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik królewski to jeden z najlepszych serników. Upieczony na kruchym, kakaowym spodzie z masą serową z dodatkiem bakalii oraz kruszonką na wierzchu. Do pieczenia najlepiej użyć twarogu z kostki dzięki czemu sernik wychodzi o wiele bardziej zwarty i smaczniejszy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi(...)dzień po schłodzeniu. Polecam, jest naprawdę bardzo pyyyszny Post Sernik królewski pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Krewetki z makaronem w sosie śmietankowym 87

stanowić doskonałe urozmaicenie i wzbogacenie naszej diety. Idealnie pasują na przyjęcia, wyjątkowe kolacje oraz na wieczorne spotkania w gronie przyjaciół. Składniki: 2 szklanki makaronu typu świderki 20 dkg. krewetek królewskich 3 łyżki stołowe oliwy lub oleju 3 ząbki czosnku 15 dkg. tarkowanego sera żółtego śmietana 18%, pół szklanki natka pietruszki świeżej lub suszonej, 2 łyżki stołowe sól pieprz Przygotowanie: Ugotować(...)gotujemy makaron krócej o dwie minuty niż producent podał na opakowaniu O tym, że makaron jest ugotowany al dente świadczy biała kropka w środku nitki. W międzyczasie przygotować krewetki królewskie. Krewetki całkowicie rozmrozić, umyć, osuszyć i posolić. Patelnię dobrze rozgrzać i wlać jedną łyżkę oleju. Włożyć krewetki i smażyć z dwóch stron, przez około 3 – 4 minuty, w połowie

Smaczne Potrawy
Dietetyczny napój na upały, Praga (2) 145

podaje, że mieszkali tu alchemicy, którzy chcieli uzyskać złoto przed zamkiem, co jakiś czas przejeżdżały tu samochody, które rozpylały zimną wodę dla ochłody,  upał - 37 stopni C. Ogród Królewski - pierwsze w Europie tulipany hodowano tu przed Holendrami, mało ławek Letnia Siedziba Królewska - przykład czystego włoskiego renesansu Środa: Praga 6 w Pradze jest mnóstwo małych sklepików i punktów usługowych

Qlinarnie i Qlinarnie
Szarlotka po królewsku 180

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szarlotka po królewsku to ciasto na biszkopcie z masą jabłkową i bitą śmietaną. Pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Polecam Post Szarlotka po królewsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Polędwica wołowa na królewskich boczniakach 81

Niedawno natknęłam się w jednym ze sklepów sieciowych na królewskie boczniaki. Przepiękne grzyby. Nawet nie wiedziałam, że takie istnieją. W smaku i strukturze idealne. Czy może być lepsze połączenie - idealna polędwica wołowa z idealnymi grzybami. Polecam. Składniki: 2 kawałki polędwicy wołowej (  2 steki ) 150 gram boczniaków królewskich ( pakowane po 2 sztuki – 150 g ) Sól Pieprz Masło klarowane Olej Wykonanie

Smaki Ewy
Babka limonkowa 109

formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem królewskim* albo limonkowym**. *Lukier królewski – na jedno białko dużego jajka (około 30 g białka) dodać 150g cukru pudru, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny i energicznie wymieszać. Lukier jest bardzo

Pociąg Do Kuchni
Rosół z kaczki z boczniakiem królewskim 136

Zobaczyłam w sklepie po raz pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;)  korpus z kaczki  skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży  gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili  makaron(...)gryczany nać kolendry  2 świeże boczniaki królewskie  Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy i odszumowujemy łyżką szumówką. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa. Gotujemy ok godziny. Pod koniec gotowania wrzucić grzyby pokrojone wzdłuż. Ugotować makaron. Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry

AZgotuj!
lot na Łysą Górę 154

jego funkcji nie ma jednoznacznej interpretacji, bo równie dobrze mógł być to wał obronny. znacznie bardziej malownicza historia wiąże się z kamienną figurą na początku Drogi Królewskiej na wzgórze. żył sobie kiedyś niezwykle dzielny rycerz, który brał udział w wielu bitwach. po ich zakończeniu pielgrzymował do wielu świętych miejsc, końcem wędrówki miał być klasztor na Świętym Krzyżu. kiedy dotarł(...)przesuwa się pod górę o ziarnko piasku. kiedy dotrze na szczyt odzyska ludzką postać i nastąpi koniec świata - niezwykle optymistyczna perspektywa ;) droga na wzgórze nosi miano Drogi Królewskiej i ponoć każdy król tę trasę pokonywał pieszo. a miał co pokonywać - 2 km pod górkę. w tej chwili naturalne miejsca odpoczynku wyznaczają przystanki drogi krzyżowej.  nie polecam tej trasy paniom

Eksperyment sobotni
Sernik królewski. 1160

Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki

Kuchnia Łukasza
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 190

Wierzynek  , Rynek Główny 16, Kraków Pamiętam chwile kiedy jako mała dziewczynka słyszałam opowieści babci o Wierzynku. O wszystkich pysznych potrawach, które tam jadła, wspaniałych wnętrzach i królewskim serwisie. I nie ma chyba osoby, która nie słyszała by o słynnej restauracji Wierzynek - a czemu słynnej? - ponieważ historia  restauracji Wierzynek sięga roku 1364 kiedy to król Polski Kazimierz Wielki wydał(...)naszych planach.  Nasze oczekiwania co do restauracji sprawdziły się 100 %, ale z pewnością wielka była w tym zasługa pana Marcina, który sprawił, że czuliśmy się iście królewsko. Obsługa była zdecydowanie na najwyższym poziomie, wnętrza jak widzicie na załączonych zdjęciach są niesamowicie eleganckie, pełne przepychu i klasy, a jedzenie... Jak już mówiliśmy wcześniej nasze żołądki miały bardzo ograniczone możliwości

Plate of Joy