krem z pora - 2446 przepisów (strona:25/164)

Karpatka tradycyjna 170

Karpatka tradycyjna Do tej pory przygotowując karpatkę zazwyczaj korzystałam z tzw. "gotowców",  gdyż żaden krem budyniowy nie mógł sprostać wymaganiom moich domowników. Zawsze brakowało tej kropeczki nad i.  Po licznych próbach udało mi się osiągnąć zamierzony cel,  krem nietylko dorównał tamtym, moim zdaniem był delikatniejszy. Konsystencja kremu była cudowna, puszysta, bez grudek i na prawde łatwo

My sweet a life
Krem z batatów i kukurydzy. 217

można zrobić w dwóch wersjach smakowych. Na słodko z jogurtem kokosowym, lub wyraziście z serkiem kozim. Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie.   Składniki: 3 średnie bataty 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki startego imbiru 3 ziarna kardamonu 3l. wody 2 puszki kukurydzy

Apetyt na Zielone
Aromatyczna zupa z kaczki na rosole 132

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 marchewki 1 duży seler 1 por 2 pietruszki 1 biała cebula 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 litry wody kadłub z kaczki bądź 2 piersi szklanka ugotowanego ryżu krem z pikantnej papryki Pulpety: ugotowane kacze mięso z rosołu 1 bułka 1 jajko 1/4 łyżeczki soli pieprz Zupa(...)niego delikatnie pulpety. Gdy pulpety zaczynają wypływać na wierzch, zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 2-3 minuty. Zupę serwujemy z ryżem, odrobiną kremu z papryki i ugotowaną marchewką. Całość można też delikatnie posypać świeżo krojonym porem. Zupa rosół z kaczki Smacznego! Gdy gotujemy mięso pamiętajmy aby było ono całkowicie zakryte wodą. Możemy potrzebować więcej nić 2 litry wody. Wszystko

mecooks
7 pomysłów na wegańskie zupy 142

podszyty jest on rozgrzewającym i ostrym smakiem, w sam raz na jesienne wieczory.   Przepis: Indyjska zupa z dyni 5. Najprostsza zupa krem z cukinii  Była już szybka z dyni, to teraz pora na cukinię. W sklepach jest już naprawdę bardzo tania, dlatego nie żałujmy jej sobie i zróbmy z niej pyszny krem. 30 minut, a może

Bananowe Pole
Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą 134

SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem.  Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 75 g masła  2 łyżki chrzanu 150 ml śmietany(...)sól i pieprz majeranek jajka ugotowane na twardo 150 g polędwicy łososiowej  szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę.  Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i  seler i podsmażamy 3-5 minut.  Całość zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krem marchewkowy z imbirem 166

zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym makaronem dwujajecznym. Jeżeli pominiemy imbir, zupka świetnie nada się dla maluszków :) Składniki (dla dwóch osób): 400 ml wody 4 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 mały seler 1 por 2 małe pietruszki 3 cm imbiru 2 liście(...)solą i ostrą papryką. Całość zalewamy 400 ml wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu. 2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe, por, seler i pietruszkę, resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy śmietaną 18% i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Tort piętrowy krok po kroku – jak poskładać tort profesjonalnie 171

równą warstwę kremu – przy położeniu górnej warstwy ciasta taka operacja sprawi, że masa wyrówna się prawie do samego brzegu. Jeśli używacie konfitury teraz pora na nią. Wyłóżcie ją dokładnie w zabezpieczony okrąg z kremu i cienko, równo rozsmarujcie. Na konfiturę wykładamy kolejną warstwę kremu. Przykładamy górny placek, lekko dociskając poziomujemy masę. Boki masy uzupełniamy korzystając z szerokiego noża

Karo in the Kitchen
Wegański migdałowy krem na mleku kokosowym 217

Chodzą za mną ostatnio truskawki, wiem, że to nie sezon, mogą być nawet mrożone, nie robi mi to różnicy. Koktajle już przetrenowałam, teraz przyszła pora na niedzielny deser. Tym razem padło na krem z migdałów z musem truskawkowym – połączenie pyszne i zdrowe i niesamowicie proste w przygotowaniu. Sami spróbujcie…... Wegański migdałowy krem na mleku kokosowym

Nie Bo Piekło
ZUPA POROWA Z ŻÓŁTYM SEREM 93

weekendowych czas na normalny obiad.Będzie zupa, pyszna, gorąca i pożywna. Można ją zmiksować na krem lub zostawić w tradycyjnej postaci. Ja wolę krem a jaką Wy zrobicie to już Wasz wybór :-)  Składniki: 1 por 2 ziemniaki  1 marchewka  50 g serka topionego  sól, pieprz ok. 2 litry rosołu  przepis tu łyżeczka majeranku(...)pokroić w kostkę. Por dokładnie umyć, bo czają się tam miedzy warstwami tony piasku. Następnie pokroić w talarki,przełożyć do garnka. Dodać masło i chwilę podsmażyć. Dołożyć ziemniaki i marchewkę, podlać rosołem. Gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać serek topiony, przyprawy. Kiedy serek się rozpuści zaprawić śmietaną i ewentualnie zmiksować na krem. Podawać posypanym serem i grzankami. Smacznego

pieprzny smaczek
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 91

nogą i kiełbasie chłopskiej  Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie smaczna jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów. Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej

Cztery Fajery
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 141

nogą i kiełbasie chłopskiej  Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie smaczna jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów. Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 146

Już pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw.  Na blogu znajdziecie też zupy np . z czerwoną soczewicą i porem ,   grochową ,  z pieczonej dyni z mleczkiem(...)kokosowym ,  z kalafiora z chili ,  z dyni ,  z cukinii z lubczykiem ,  z kapusty ,  z pomidorami ,  z porem ,  z marchewką .  Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów.  Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej bulionu

Kulinarne przygody Gatity
Krem z białych warzyw 117

Taką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna.  Składniki:  100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli  80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku

Niezły Młynek
Zupa krem z pieczonego selera i awokado 116

Przyszła pora na pierwszy wpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje: 700 g selera 2 małe

Obiad za dychę
Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem 118

Zupa - krem powinna być gęsta, lecz wtedy przypomina mi zupkę dla niemowląt więc  wolę bardziej rzadką :)  I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych ziół jest bardzo aromatyczna.  Składniki: 2 małe pory albo 1 duży (białe i zielone części) 4 ziemniaki 1 cebula 2 l bulionu z włoszczyzny 2 listki bobkowe 3 ziela angielskie 2 ząbki(...)gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smacznego! krem porowo-ziemniaczany

Bon Appetit Małgorzaty