kopytka - 2368 przepisów (strona:18/158)

Kopytka 160

w innym wydaniu i w różnej formie. Składnikiem podstawowym są oczywiście ziemniaki. Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej. Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.    Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy.     Gotujemy też(...)odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, w proporcji ok. pół na pół. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy.    Z przygotowanego ciasta odbieramy do osobnej miseczki 1/5. Dodajemy zmieloną marchewkę, po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej oraz pół łyżeczki słodkiej papryki

Maminek kulinarny
Gnocchi, czyli Włoskie Kopytka 141

oraz gałka muszkatułowa, bez której kopytka włoskie nie istnieją,  w ilości jednej płaskiej łyżeczki od herbaty. Teraz wstawiamy garnek z posoloną wodą na gaz. Składniki na kopytka, oprócz MĄKI! !! mieszamy do jednolitej masy. I dopiero teraz dodajemy mąkę i krótko  wyrabiamy, aż do połączenia się w jednolitą masę. Jeżeli nie mamy zamiaru zjeść gniocchi zaraz(...)ugotowaniu szykujemy miskę z lodowatą wodą. Z ciasta formujemy wałeczki i odcinamy nasze kopytka nożem lub plastikową kartą. Ciasto podsypujemy stale mąką. Uformowane gniocchi wrzucamy partiami do gotującej się wody. Gdy kopytka wypłyną, po ok. 2 minutach odcedzamy do lodowatej wody, lub do sosu np pomidorowego lub wrzucamy na rozgrzane masło jako dodatek do np gulaszu. Jeżeli jednak

Pasje Jolki
Kopytka z sosem 223

łyżki mąki, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, Przygotowanie:      Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie posypujemy stolnicę mąką i odrywamy kawałek ciasta. Wałkujemy, tak by powstała nam długi wałek o grubości ok. 2cm. Po ukosie kroimy nożem kopytka o długości(...)gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy jeszcze ok 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy je łyżką cedzakową.   Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka

Aga w kuchni
Karkówka i kopytka 31

Moje dzieci dzieci uwielbiają karkówkę, a karkówka w warzywach, podana z kopytkami lub gnocchi to faworyt! Patrząc na obecne ceny to karkówka jest o wiele tańsza niż kurczak, przynajmniej u nas w Szwecji. Poza tym mięso w sosie z warzywami korzeniowymi też starczy na więcej obiadów, niż np. taka sama porcja mięsa w postaci kotletów . Chociaż karkówka na obiad(...)też mam obiad na dwa dni dla czterech osób. Karkówka w warzywach, czyli karkówka w potrawce, do którego pasują przystawki takie jak surówka , mizeria , czy buraczki . Wraz z kopytkami tworzy smaczne danie obiadowe, które bardzo polecam. Lubię przyrządzać karkówkę na obiad. Jest nieco tłuściejsza i dlatego sos nabiera przyjemnego dla podniebienia smaku. Tłuszcz przedłuża sensacje smakowe i sprawia

codojedzenia
KOPYTKA (GNOCCHI) Z RICOTTĄ 93

Leciutkie i mięciutkie kopytka z dodatkiem ricotty. Dużo delikatniejsze i bardziej pulchne od tradycyjnych kopytek przygotowanych tylko z ziemniaków.  Im mniej damy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze. Kluczem do sukcesu są tu ziemniaki odpowiedniej odmiany. Po ugotowaniu powinny być sypkie i mączyste, np. odmiany gala lub winieta. Takie ziemniaki zawierają sporo skrobi, co sprawia(...)winieta/ dobrze odparowanych i ostudzonych 250 g sera ricotta 1 jajko 1/2 szklanki mąki* 2 łyżeczki soli opcjonalnie: 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu * ilość mąki dodanej do kopytek może się różnić w zależności od użytej odmiany ziemniaków i stopnia ich odparowania. Najpierw dodajemy tyle mąki, ile jest w przepisie, a jeśli uznamy, że masa jest za rzadka, dosypujemy

cool and minty
Kopytka serowe z pesto 86

Prosty wiosenny obiad- kopytka z pesto z czosnku niedźwiedziego. Oczywiście można też przygotować kopytka z pesto bazyliowym lub pietruszkowym, ale to z młodych listków czosnku niedźwiedziego jest wyjątkowe! Szkoda że sezon na czosnek niedźwiedzi tak szybko się kończy. Do prezentowanych poniżej kopytek wykorzystałam resztę mojego tegorocznego pesto, na kolejne czekać będziemy do kolejnej wiosny. Lubię takie sezonowe(...)ostudzeniu do ziemniaków dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko i przeciśnięty przez praskę ser biały. Wszystko razem mieszamy.  Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki, które kroimy na małe kopytka. Wrzucamy je partiami na wrzącą, osoloną wodę. Po kilku sekundach po wypłynięciu na powierzchnię wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na półmisku. Przed podaniem odsmażamy je na maśle i mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kopytka 57

Kopytka: z sosem, z cebulką i boczkiem, podsmażane. Każdy z nas ma swoje ulubione. Dawno ich nie robiłam dlatego dzisiaj zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kopytka Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Instrukcje Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce(...)sól. Ciasto zagniatamy dość szybko. Jeśli będzie zbyt rzadkie podsypujemy mąkę. Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie wałeczki, lekko spłaszczamy ręką i kroimy kluseczki dowolnej wielkości (3-4 cm). Gotowe kopytka wrzucamy do sporej ilości, posolonej i gotującej się wody. Gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Smacznego. Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Kluseczki dyniowe – kopytka 57

Propozycja na szybki, smaczny obiad. Jeśli lubicie kopytka to te z dynią z pewnością Wam posmakują, okraszone cebulką lub polane roztopionym masłem smakują wybornie. :)  Idealne dla małych i dużych. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki dyniowe – kopytka Składniki 800 g świeżej dyni Hokkaido 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej mogą być 2 szklanki pszennej(...)wykorzystamy całej mąki lub jeszcze trzeba będzie dodać jej więcej. Im mniej mąki dodamy do ciasta tym kluseczki będą delikatniejsze. Z gotowego ciasta formujemy wałek i kroimy na małe „kopytka”. Gotowe kluseczki wrzucamy do garnka z dużą ilością, gotującej się i posolonej wody. Od chwili wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką na maśle

To co lubię - gotuję i polecam
Kopytka ze szpinakiem 261

kopytek trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię polską. Te kluski zna każdy od najmłodszych lat. Ja je uwielbiam w każdej wersji i z różnymi dodatkami. Te klasyczne robimy tylko z ziemniaków, ale u mnie dzisiaj odmiana tych pysznych klusek. Do kopytek dodałam szpinakowy farsz. Spróbujecie? KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 3 ząbki(...)przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, a następnie studzimy. Szpinak odciskamy z nadmiaru soków i dodajemy do 200 g przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. kopytka: 300 g ziemniaków, jajko, sól oraz mąkę (zależnie od ziemniaków można dodać jej więcej jeśli ciasto będzie za lepiące) zagniatamy tak, aby powstała sprężysta, zwięzła kula. Kulę dzielimy

Bon appetit mon amie
Kopytka 73

resztę składników i ugniatamy gładkie ciasto bez żadnych grudek. 2. Na obsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkujemy dłońmi ciasto na sznurek o grubości ok 1,5-2 cm i wycinamy nożem kopytka. W dużym garnku zaczynamy gotować wodę. 3. Do gotującej wody wkładamy partiami nasze kopytka. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 minut i wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe… Smacznego(...)Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu

karolgotuje
Kopytka 66

kucharzyć i wychodziły mi …albo i nie wychodziły. Teraz już zawsze wychodzą. Wystarczy zachować proporcje i pamiętać o tym, żeby ziemniaki porządnie wystudzić. Kiedy po raz pierwszy robiłam kopytka dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków Ciasto było do wyrzucenia a ja zdobyłam nowe doświadczenie Nie mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka(...)wierzch i zaczęły delikatnie puchnąć. Podałam w tradycyjny sposób, czyli z bułką tartą zarumienioną na maśle. Dodam jeszcze, że wybieram zawsze żółte ziemniaki. Nie każde nadają się na kopytka, pyzy czy chociaż frytki. Co roku sadzę albo kupuję odmianę o nazwie Bella Rosa albo Vineta. Notatki: * przykładowa proporcja: na 1 kilogram ziemniaków 0,25 dkg mąki + mąka do obtaczania

Pieprzyć z Fantazją
Kopytka ziołowe ze szparagami 126

przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę, posiekane zioła. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo kleiste, podsypujemy odrobiną mąki, nie za dużo, żeby kopytka nie były twarde.  Odrywamy porcję ciasta i na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałek o średnicy ok 2 cm. Ostrym nożem odcinamy ukośne kawałki o długości(...)dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Kopytka porcjami delikatnie wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, pozostałe łodygi kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Szparagi powinny pozostać al dente

Smakowity Blog Kulinarny
Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą 108

podobne do polskich kopytek. Podawane z gęstym sosem szpinakowym i fetą stanowią prosty przepis na szybki i smaczny obiad. Składniki na gnocchi są w zasadzie identycznie jak na kopytka, choć wiele osób robiąc polskie kopytka nie dodaje do ciasta jajka, natomiast gnocchi bezwzględnie go wymagają. Do robienia włoskich kluseczek użyjcie starych ziemniaków, młode są zbyt wodniste. Same(...)także o tym, że czas mieszania składników ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. Jak podawać włoskie kopytka? Świetnie smakują zarówno z ‘lekkimi’ sosami jako dodatek do obiadu (np. do dań mięsnych) lub z sosami bardziej treściwymi tak jak w przepisie poniżej. Polecam również: Sos z maślaków

A to pestka
Leniwe pierogi lub kopytka (bezglutenowe) 137

względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ służy jako spoiwo, także można te pierogi nazwać leniwymi albo kopytkami. Nie są łatwe, trzeba się natrudzić niestety, ale jak zawsze przy potrawach bezglutenowych - warto. Po takich pierożkach vel kopytkach nie ma uczucia ciężkości, nic nie gniecie w żołądku(...)garnek z wodą. Solimy wrzątek jedną łyżeczką soli. Wrzucamy pierogi na wrzątek, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę delikatnie mieszając. W rondelku roztapiamy masło lekko je brązowiąc. Ugotowane pierożki vel kopytka polewamy roztopionym masłem i sypiemy cukrem. Smacznego

Kawa z mlekiem
Koreańskie kluski ryżowe na ostro – kopytka tteokbokki 379

tylko ze względu na jej smak, ale także za to, że mając kilka gotowych produktów można zrobić szybki i naprawdę pyszny obiad. Pamiętacie przepis na kimchi bokumbap ? W przypadku kopytek tteokbokki jest podobnie. I tak gdy już napracuje się robiąc kleistą mąkę ryżową (przepis tutaj ), a z niej zapasy klusek garaetteok (przepis tutaj ), które przechowuję w zamrażarce, to później(...)łyzka brązowego cukru 2 łyżki koreańskiej pasty paprykowej chilli gochujang (lub wedle uznania) 150 g grubo pokrojonej świeżej kapusty białej (pekińska też może być) 3 cebulki dymki Wykonanie: Kopytka ryżowe robimy według tego przepisu . Jeśli macie możliwość kupić je w swoim miejscu zamieszkania, to też można W niewielkim naczyniu mieszamy pastę gochujang, cukier i sos sojowy. Cebulkę dymkę myjemy

Lamarida.pl