kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:25/36)

Najlepszy domowy zakwas na żurek 98

Już niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale prawie każdy zawiera sorbitan potasu, a jeśli go nie zawiera to producenci sami nie wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki i woda(...)powinien kosztować aż tyle. Jest też kiszonką, która się nie psuje. Do ogórków w słoiku nie dodajemy przecież konserwantu. Jeśli umyjemy słoik to nic nam nie spleśnieje, więc jeśli producent nie jest w stanie zapewnić warunków, żeby mu żurek nie pleśniał i musi walić sorbitan potasu, to ja nie muszę u niego kupować.   Domowy zakwas można przygotować wcześniej

Ugotowane pozamiatane
Faszerowane patisony 182

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
MIELONKA SŁOIKOWA 115

pewno nie przestanę :) Dziś proponuję przepyszną słoikową mielonkę z galaretką. Szybka do przygotowania dzięki gotowemu, pełnemu potrzebnych rzeczy zestawowi do kiełbasy słoikowej od TRADISMAK . Koniecznie zagladnijcie tutaj:  Kiełbasa słoikowa . Znajdziecie tam wszystko co konieczne, aby cieszyć się smakiem takiego wyrobu. Do tego kupujemy świeże mięso, szukamy odrobinę chęci i ..do roboty!   Składniki: 1,5 kg łopatki(...)łyżki peklosoli 1,5 szkl wody Wykonanie: Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę, dokładnie wymieszać,aż mięso całkowicie wchłonie wodę. Mięso ciasno upychamy do słoików na 3/4 wysokości, wstawiamy do garnka z zimną wodą, ok 2 cm poniżej zakrętek. Parzymy ok 2 godzin. Odstawiamy do wystudzenia w zimne miejsce

Z Majeczką w kuchni
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 161

warzyw to nadal posiłkuję się potrawami jednogarnkowymi, typowymi na zimę. Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Ale z wiadomych przyczyn, jem ją tylko przez 1 dzień, a resztę potrawy wekuję do słoików ;) Tym razem postanowiłam uszlachetnić tradycyjny gar fasoli o dodatek suszonych pomidorów, które mogłabym jeść non stop. Do tej potrawy zainspirowały mnie produkty wędliniarskie Nove bez zbędnej(...)dzięki temu są pozbawione środków chemicznych: barwników, fosforanów, sztucznych konserwantów i przeciwutleniaczy. Polecam! Składniki:1/2 kg fasoli Jaś1 słoiczek przecieru pomidorowego1 duża cebula1 ząbek czosnku2 pęta dobrej kiełbasy (u mnie długa marki NOVE)6 suszonych pomidorów150 g wędzonego boczkuolej do smażenia2 liście laurowe3 ziela angielskiesłodka papryka w proszkususzony majeraneksól, pieprzmożna dodać kminek mielonyPrzez noc moczymy fasolę

Bon Appetit Małgorzaty
Leczo z cukinią 158

cebuli z czosnkiem.  Cukinię pokroić w krążki , jeżeli jest grubsza to w większe kawałki. Paprykę pokroić w grubą kostkę lub paski , Przełożyć wszystko do rondelka z cebulą i kiełbasą i wszystko podsmażać co jakiś czas mieszając. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek , usuwając twarde szypułki. I dodać do warzyw. Dolać wodę lub bulion . Dusić pod przykryciem aż cukinia(...)pieprzem , ziołami prowansalskim, świeżo posiekaną bazylią , chili i słodką papryką. Gotować kolejne 10 min co jakiś czas mieszając.  Podawać na ciepło. Tak przygotowane leczo można również zawekować do słoików , będzie idealnym daniem na zimowe obiady.  Smacznego :-)  leczo

Aromatyczne Podróże
Fasolka po bretońsku z mięsem 170

Fasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem. Wersja z mięsem, w tym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leczo z fasolką szparagową 126

blogu prym wiodą przepisy na przetwory. Przez ostatnich kilka lat sporo się ich uzbierało. Jeszcze nie jeden przepis na pewno do nich dołączy ale póki co... dałam sobie ze słoikami spokój. Chyba pierwszy raz od kilku lat machnęłam tylko parę dżemów i trochę kompotów. Zostało nam sporo zapasów z zeszłego roku. No i nie oszukujemy się - niektórym sałatkom czy sosom(...)leczo może nie jest super ekspresowym daniem, ale przy dobrej organizacji czasu można się z nim prędko uwinąć. Tym razem pierwsze skrzypce gra fasolka. Zamiast mięsa możecie dodać kiełbasę lub trochę tego i tego. Możecie dorzucić śmiało swoje ulubione warzywa jak np. kukurydzę. A zieloną paprykę zamienić na czerwoną i żółtą. Składniki: 400 g karkówki 300 g fasolki szparagowej

My simple kitchen
Fasolka po bretońsku 272

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Fasolka po bretońsku to idealny pomysł na jesienno – zimowy obiad jednogarnkowy. Jest bardzo smaczna, sycąca i zdrowa

Marta Gotuje
Grochówka z kapustą kiszoną 138

niej przypomniałam, zadzwoniłam do mamy żeby dowiedzieć się jak ją robiła. Dokładną instrukcje dostałam i zaraz zabrałam się do pracy. Pyszna, polecam. Kapustę kiszoną można dodać świeżą ze słoika lub lekko przesmażoną na oleju. Groch zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zlać wodę i groch wrzucić do garnka. Wlać wodę, dodać sól do smaku. Gotować(...)już boczek lekko się stopi, dodać posiekaną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać wszystko do zupy. Teraz już czas na resztę składników tj. suszone grzyby, pokrojoną kiełbasę w plasterki, marchew i pietruszka pokrojona w kostkę, pieprz, vegetę, majeranek. Dodać jeszcze wędzoną skórę, którą po ugotowaniu wyrzucamy. Wędzonka bardzo wzbogaca smak grochówki. Ja zawsze zostawiam skóry z wędzonego

Kuchnia Pokoleń
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 211

tygodni dostałam w prezencie cztery słoiki - w każdym białka z 6 jajek. Wiecie ile bez i makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków. Nie mogę też zapomnieć o regularnych dostawach ulubionej nalewki porzeczkowej i czekoladek z likierem, do których słabość mam wyjątkową.  To wszystko "kosztowności(...)pamiętam rodzina, znajomi i sąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami  - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę i z radością zaznaczam na niej kolejne miejsca, do których

KUCHARNIA
Bigos z patisona 139

Najlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, gdy pierwszy raz zostałam obdarowana w tym roku nimi nie sądziłam, że tak często będą gościc w mojej kuchni i znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań(...)prosty bigos, na który Was dziś zapraszam.  Składniki (porcja dla 2 osób): 3 patisony 4 ziemniaki 1 cebula 1 papryka 3 łyżki przecieru pomidorowego pętko kiełbasy (u mnie podwawelska) sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie olej do smażenia Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy

Cynamonowe szczęście
Łosoś z grilla – pyszny 108

Jeżeli tylko lubicie łososia, zachęcam Was do przygotowania go na grillu. Jest przepyszny. Jestem pewna, że posmakuje nawet tym, którzy grilla nie wyobrażają sobie bez karkówki czy kiełbasy;) Ja już od kilku lat, przynajmniej raz w roku, w sezonie grillowym, muszę go sobie przygotować. Jestem pewna, że i Wam on posmakuje. 2-3 płaty łososia ze skórką (każdy(...)oleju sezamowego 2 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz W słoiczku umieszczamy: musztardę, sok wyciśnięty z cytryny, sos teriyaki, olej sezamowy oraz roztopione, przestudzone masło. Słoik zakręcamy i potrząsamy dokładnie do połączenia składników i utworzenia sosu o gładkiej konsystencji. Oczyszczoną rybę umieszczamy na folii aluminiowej skórą do dołu. Nacinamy wzdłuż przez środek, uważając by nie przeciąć

Smaki Na Talerzu
Zakwas owsiany na żurek 113

Zakwas owsiany na żurek Wielkanoc już za pasem , więc czas pomyśleć o przygotowaniu domowych zakwasów , na żur lub barszcz biały . Wiadomo , czym były by te święta , bez białej kiełbasy i żurku lub barszczu białego Zakwas robi się banalnie prosto , a jest o niebo lepszy od kupnych , dziwnych bełtów . Zawiera tylko naturalne składniki , a sami możemy zdecydować z jakiej mąki powstanie(...)poeksperymentować i znaleźć własny smak . Dodatkowo , miło błysnąć przed rodzinką ,że żurek jest na własnym zakwasie…. Składniki na 1 litr zakwasu ( wystarcza na około 4 l żurku ) : 1 słoik o pojemności 1 litra 5 czubatych, łyżek mąki owsianej lub 6 łyżek płatków owsianych, zmielonych w młynku do kawy 1 główka czosnku 15 kulek ziela angielskiego i tyle samo ziaren

Ogrodnik w podróży
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 138

Mamie odejść od kuchni w kolejne dni. Zwyczajowo jednym z obowiązków Taty było pokrojenie kiełbasy do kapusty. Pamiętam jak siedział i niespiesznie kroił plasterek za plasterkiem, dokładnie odmierzał kosteczki kiełbasy, a tuż obok, uderzając od czasu do czasu nosem w tatowe kolano, siedział nasz pies, Figaro i niecierpliwie przestępując z nogi na nogę, czekał na jakiś skrawek nagrody od pana(...)głaszcząc go chwalił za grzeczne towarzyszenie. Nigdy nie zapomnę tej powtarzalnej dorocznie sceny. Przypominała mi się również kilka dni temu, kiedy sama szykowałam staropolski bigos, aby zagotowany w słoikach czekał na święta. Ten obrazek spokojnej pracy mego Taty i uniesiony w górę czarny pyszczek Figara stał przed moimi oczami nieomal namacalnie. Myślę, że teraz obaj cieszą się swoją obecnością gdzieś

I tu będę miała takie te