jajka po królewsku - 557 przepisów (strona:3/38)

Nieźle nadziany keks 186

Keks. Ciasto, które lubię najbardziej, poza sernikiem oczywiście. Nadziane bakaliami, wilgotne i zachowuje świeżość przez długi czas. Można zamrozić upieczone, kiedy tylko mamy ochotę na coś

Moja smaczna kuchnia
Makowiec królewski 709

dzięki firmie Helio obyło się bez tego męczącego procesu. Ich masa makowa zawiera wszystko to co powinna i jest pyszna. Do tego przepisu będzie wprost idealna! Makowiec królewski Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) Masa(...)wcześniej, dzięki temu lepiej będzie się nam go kroiło. Masę orzechową będziemy ubijać na parze, więc przygotowania rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, układamy na garnku miskę i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż zbieleje, kilkukrotnie zwiększy

PatiGotuje
Szarlotka królewska 181

Pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Ciasto, które nie należy do skomplikowanych a mimo to zachwyca swoim smakiem. Wspaniałe w swojej prostocie :) Zapraszam! Szarlotka królewska Składniki: biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2galaretki pomarańczowe masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki

Tagebuch po polsku
Świąteczne pierniczki z lukrem 154

Post Świąteczne pierniczki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Świąteczne ciasteczka renifery 185

Post Świąteczne ciasteczka renifery pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Piernikowy domek z #Decoradą 130

Kilka godzin pracy najpierw projekt, później opracowanie, wycinanie i pieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci(...)masła  60 g białej czekolady  50 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 50 g przyprawy do piernika  1/4 łyżeczki soli  1 jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie:  1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód /syrop oraz posiekaną czekoladę . 2. Całość

vaniliowoczekoladowa
pyszne, miękkie pierniczki :-) 166

Margarynę roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier trzcinowy   dodajemy miód, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy powidła,  przyprawę do piernika oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę studzimy, dodajemy jajka  oraz śmietanę i miksujemy . Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Zagniata się bardzo dobrze, podczas wyrabiania dodałam tylko garść mąki. Ciasto(...)przygotować lukier, no ale... Lukier królewski to najpopularniejszy lukier do dekoracji, jest najbardziej trwały . Jednak niektórzy zrażają się tym, że do jego przygotowania używamy surowego białka. Jajko należy sparzyć. Do przygotowania lukru królewskiego potrzebujemy  cukier puder kilka kropli soku z cytryny bialko Wszystko miksujemy na małych obrotach aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien nie być zbyt rzadki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM 114

dodatkiem pysznego, królewskiego sera, czerwonej cebulki i śliwek, które już kuszą nas na targach. Całość niespotykana, ale fenomenalna! Inspiracją do ich stworzenia był jeden z moich ulubionych serów – Królewski marki SIERPC. Występuje on w kilku wersjach – możecie kupić gotowy w plastrach, w kawałku lub cięty z bloku „na wagę”. Świetnie smakuje, jest delikatny elastyczny, bogaty(...)wypieki! Było pysznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 230 g * drożdże świeże – 20 g * masło min. 82% – 50 g * mleko – 125 ml * cukier – 10 g * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * Ser Królewski Sierpc – 400 g * czerwona cebula – 3 szt * śliwki – ok. 250 g * sól, pieprz, czaruszka * masło * jajko do posmarowania + czarnuszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy

Ostra na Słodko
CIASTA WIELKANOCNE 207

dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników spotyka się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych(...)celu podniesienia pulchności trochę proszku do pieczenia. Użycie proszku pozwala na zredukowanie ilości jajek i co za tym idzie zmniejszenie ilości cholesterolu.Dziś jego symbolika została zapomniana, ale wciąż jest chętnie podawany z okazji świąt.  Sernik na kruchym spodzie (sernik królewski) Sernik na czekoladowym spodzie Pascha Pascha, czyli sernik na zimno. Narodowa wielkanocna potrawa rosyjska, która zrobiła karierę

Ciastka - domowe słodkości
Babka limonkowa 109

być go ok. 180-200 ml). Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem. Masło ucierać z cukrem (aż będzie jasne i puszyste) – cukier dodawać stopniowo. Potem dodać po kolei jajka i miksować. Na koniec dodać skórkę z limonki. Dodać sok z limonki i porcjami mąkę z sodą i proszkiem – miksować, aż masa będzie gładka i puszysta. Z takiej ilości(...)babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem królewskim* albo limonkowym**. *Lukier królewski – na jedno białko dużego jajka (około 30 g białka) dodać 150g cukru pudru, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny i energicznie wymieszać. Lukier jest bardzo gęsty i bardzo biały. **Lukier limonkowy

Pociąg Do Kuchni
WIELKIE LUKROWANIE. 184

począć mam, kiedy lukier przygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł, jak efektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości,stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/ / 2 białka jajek klasy M 3 - 3,5 szklanki przesianego cukru pudru  barwniki spożywcze Białka wraz z cukrem ucieram tak, aby cukier puder się rozpuścił,  masa była(...)osobnych miseczkach, dodaję barwnik spożywczy w proszku (na czubku łyżeczki)  lub w żelu. Dokładnie mieszam. KARMEL-ITKA LUKRUJE? 1.  Na wystudzonym pierniczku rozsmarowuję jeden z kolorów lukru królewskiego.2.  Pokrywam całą powierzchnie pierniczka.3.  Na wierzchu robię kleksa z lukru innego koloru.4.  Za pomocą wykałaczki wierzchni kleks lukru delikatnie, pojedynczymi i szybkimi ruchamirozprowadzam na powierzchni pierwszego

W kuchni Karmel-itki
Moje ulubione pomysły na śniadania 220

Najlepiej jeść je prosto z patelni. 2. Jajka po florencku Jajka w koszulkach z sosem holenderskim. Jeśli dodacie do tego samodzielnie wykonaną bułeczkę, to otrzymacie naprawdę królewskie śniadanie. Proponuję upiec muffiny angielskie . 3. Jajka w kokilkach Jeśli rano macie nieco mniej czasu, to danie jest dla Was. Robi się je błyskawicznie, a do jego wykonania wystarczą jajka i dowolne, ulubione

Bullio
Keks z lukrem królewskim i czekoladkami 103

bawiłam, zresztą przebywanie w kuchni to dla mnie relaks! Jest jeszcze czas, więc zróbcie koniecznie to ciasto, zachwyci Waszych gości i rodzinę! Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Składniki: 300g mąki 4 jajka 170g margaryny 150g cukru 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 500g bakalii na lukier królewski 2 białka 1,5 szklanki cukru pudru do dekoracji czekoladowe cukierki

Moja smaczna kuchnia
Lukrowane bałwanki cynamonowe 122

przygotowanie nie jest trudne, jednak uprzedzam - bałaganu będzie sporo, ale zabawy jeszcze więcej! Składniki: 480 g mąki 320 g masła 160 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: lukier królewski z tego przepisu: lukier masa plastyczna czarna, czerwona, zielona Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy razem i lepimy z ciasta kulę. Wkładamy ją do lodówki na 20 minut. Wałkujemy

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania