herbatniki - przepisów 3207

  1. Ciasto piankowe na herbatnikach
    Ciasto piankowe na herbatnikach

    Ciasto piankowe na herbatnikach to pyszne ciasto bez pieczenia, które posmakuje małym i dużym łasuchom. W dwóch herbatnikach zamknięte są dwie warstwy - kakaowa i śmietankowa, obie o strukturze(...)delikatnej pianki. Wierzchu ciasta nie dekorujemy, dzięki temu przyjmuje ono formę kanapki, którą możemy zjeść bez użycia talerzyka. Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika. Ciasto piankowe na herbatnikach Składniki: 230g serka homogenizowanego naturalnego 120g śmietanki 30% 4 białka 90g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody 20 herbatników

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  2. Szybki sernik bez pieczenia z malinami
    Szybki sernik bez pieczenia z malinami

    Podobnie jak chleb. Wydają być się jakieś nadmuchane, mało herbatnikowe. Prawdziwy herbatnik trzaskał podczas gryzienia, był twardy. Te obecne, mają inną konsystencję/fakturę. W tym cieście nie ma to znaczenia, jednak pamiętam jak dziś, jak Domek Baby Jagi rozjechał mi się w posadach, z powodu kiepskiej jakości herbatników. Mnie mama zawsze uczyła przy tego rodzaju ciastach, aby moczyć(...)mleku. Tak też czynię po dziś dzień. Mleko po takich herbatnikach smakuje doskonale a w wypadku tego konkretnego ciasta, mokry herbatnik łatwiej dopasować jest do okrągłego kształtu tortownicy, przez co nie robią się jakieś duże dziury pomiędzy herbatnikami i masą. To jeszcze krótko o tym, jak rozkładać herbatniki w tortownicy. Ja sobie wymyśliłam tortownicę, ale tak myślę

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  3. 3 bit na herbatnikach. Ciasto bez pieczenia.
    3 bit na herbatnikach. Ciasto bez pieczenia.

    budyń waniliowy Dr Oetker, 500 ml mleka, 180 g masła, ok. 20 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie:    W blaszce do pieczenia lub kwadratowej tortownicy układamy na spodzie herbatniki (u mnie wyszło na spodzie 20 herbatników- 4x5). Masę krówkową podgrzewamy w rondelku wypełnionym wodą przez ok. 15 minut- tak by masa była płynna i łatwiejsza w rozsmarowaniu. Ostudzoną(...)masę krówkową wylewamy na herbatniki i rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzony budyń miksujemy z masłem, jeśli jest mało słodki to możemy dodać cukru. Ja już nie dodawałam, bo masa krówkowa jest dosyć słodka ;) Następnie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ubijamy kremówkę ze śmietan fixami na sztywną pianę. Taką bitą śmietanę rozprowadzamy

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

  4. Rafaello na herbatnikach
    Rafaello na herbatnikach

    mleko 2 i 1/2 szkl żółtka 3 szt mąka 2 łyżki mąka ziemniaczana 3 łyżki cukier waniliowy 1 szt cukier 1 szkl masło 300 g wiórki kokosowe 250 g herbatniki 4 paczki spirytus do smaku PRZYGOTOWANIE: W 1/2 szkl mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szkl mleka zagotować z cukrem, dodać rozmieszaną mąkę z żółtkami i ugotować(...)tego budyń. Masło utrzeć dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i spirytus. Na blasze położyć herbatniki. 1-herbatniki 2-masa 3-herbatniki 4-masa 5-herbatniki 6-masa Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  5. Blok czekoladowy z mleka granulowanego z mnóstwem herbatników
    Blok czekoladowy z mleka granulowanego z mnóstwem herbatników

    22x9 cm) Należy przygotować: 250 g masła 1/2 szklanki wody + 2 łyżki 6 łyżek naturalnego kakao 1 szklankę cukru 4 szklanki granulowanego, odtłuszczonego mleka w proszku 200 g zwykłych herbatników W garnuszku na niewielkim ogniu umieszczamy masło (najlepiej w małych kawałkach), cukier, kakao i 1/2 szklanki wody. Mieszamy i czekamy aż masa będzie płynna i jednolita, a cukier się(...)dokładnie rozpuści. Nie zagotowujemy! Trzymamy na ogniu tylko do czasu, kiedy całość będzie płynna. Do ciepłej mikstury dodajemy po szklance granulowane mleko, a na koniec wkruszamy herbatniki. Dobrze, jeśli kawałki są różnej wielkości, mniejsze i większe, ale nie rozdrabniamy ciastek za bardzo. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (kształt może być dowolny

    Przepis pochodzi z bloga Ratunku obiad, prowadzonego przez Eve.

  6. Murzynek z dżemem i herbatnikami
    Murzynek z dżemem i herbatnikami

    Murzynek z dżemem  i herbatnikami Klasyczny murzynek. Kto go nie lubi :) ? W początkowym zamiarze miał być przekładany bitą śmietaną i herbatnikami. Przyznam się, że zapomniałem kupić śmietany a że miałem dżem to skorzystałem :).  Składniki: (na podłużną blachę o długości ok. 30 cm) - kostka masła  - 1,5 szklanki cukru  - 2 szklanki mąki  - 4 łyżki(...)kakao  - 0.5 szklanki mleka  - 4 jajka  - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - dżem (słodko-kwaśny) - herbatnik (najlepiej mini i w czekoladzie) Sposób przygotowania: 1.  W garnku rozpuszczamy margarynę i dodajemy cukier, mleko i kakao. Po połączeniu się wszystkich składników, odstawiamy by trochę przestygło. I odlewamy pół szklanki do polewy. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj Z Muzyką, prowadzonego przez Michał Załuczkowski.

  7. SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH.
    SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH.

    blaszkę 20x 25 cm 1 kg białego twarogu 4 jajka szklanka cukru kryształu szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 2 opakowania budyniu waniliowego 2 opakowania herbatników Blaszkę wyścielam folią aluminiową, na dnie układam  ściśle herbatniki. Piekarnik rozgrzewam  do 150 stopni. Żółtka oddzieliłam od białek, które ubijam następnie na pianę, dodając pod koniec(...)białka. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego, a do drugiej waniliowego. Budynie bardzo delikatnie połączyłam z każdą masą.  Następnie na herbatniki wyłożyłam masę czekoladową, a na wierzch masę waniliową, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika. Sernik piekłam przez 2 godziny. Po wyjęciu z pieca zostawiłam do ostygnięcia, lepiej się wtedy

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Karmel-itki , prowadzonego przez Karmelitka.

  8. SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH.
    SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH.

    Źródło: mojeciacho.blox.pl / 1 kg białego sera (w kostce) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła (200g) 2 budynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mleka herbatniki lukier: 1,5 szklanki cukru pudru mleko  kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia,  na dnie układam pierwszą warstwę herbatników(...)cukrami wlewam mleko i dodaję ser, wszystko razem dokładnie łączę. Ponownie załączyć palnik i gotuję  na małym ogniu ok. 15 minut, cały czas mieszając. Część masy wylewam na herbatniki. Układam na niej kolejną warstwę ciastek, znów wykładam masę, na to ciastka. Dekoruję wierzch ciastek lukrem. Cukier puder przesiewam do miseczki i rozrabiam z mlekiem, dodając go tyle

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Karmel-itki , prowadzonego przez Karmelitka.

  9. SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH.
    SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH.

    można mieć wszystkiego. Kremowy, delikatny i bardzo kokosowy wypiek, na pewno zadowoli miłośników serników i tego właśnie smaku. SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. /własny./ 4 - 5 opakowań herbatników 1 kg białego sera tłustego 5 jajek 125g kremu kokosowego (kupiłam w Żabce) 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki(...)oleju Blaszkę 20 x 23 cm wykładam papierem do pieczenia, układam na spodzie bardzo ciasno herbatniki. Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 3 łyżki cukru, aby piana była lśniąca i "twarda". Żółtka ucieram z serem i pozostałym cukrem. Dodaję krem kokosowy, wsypuję proszek budyniowy oraz wiórki kokosowe. Miksuję razem. Następnie wlewam

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Karmel-itki , prowadzonego przez Karmelitka.

  10. PRZEPIS - Ciasto budyniowe z owocami i herbatnikami
    PRZEPIS - Ciasto budyniowe z owocami i herbatnikami

    herbatników kakaowo - maślanych 2 banany 30 dkg truskawek 1 galaretka Budynie wykonujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Na spodzie formy układamy herbatniki, układamy masę budyniową oraz pokrojone banany, następnie układamy herbatniki, masę i pokrojone truskawki. Powtarzamy proces ponownie i gdy galaretka będzie tężeć wlewamy ją na wierzch. Pozostawiamy w lodowce

    Przepis pochodzi z bloga Anita Inspiruje, prowadzonego przez Anita Inspiruje.

  11. Babeczki z herbatnikami i rodzynkami
    Babeczki z herbatnikami i rodzynkami

    jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany/gęstego jogurtu pół łyżeczki cukru z wanilią kilka kropli aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Dodatki pół szklanki rodzynek opakowanie herbatników aromat rumowy      Masło roztapiamy na bardzo małym ogniu, uważając, żeby nie zrobić tego zbyt szybko. Następnie wyrzucamy przypalone masło, bierzemy pozostałe pół kostki, które nam zostało(...)tylko przyjdzie do głowy. Nie, mięso nie może być. W dzisiejszym wydaniu zdecydowałam się rodzynki wcześniej namoczone w aromacie rumowym i wrzątku (ok. 10 minut wystarczy) oraz rozdrobnione herbatniki (ale nie za bardzo, powinno chrupać). Przed dodaniem rodzynek do masy warto oprószyć je odrobinę mąką, przez co nie powinny opadać.       Papierowe foremki napełniamy mniej więcej

    Przepis pochodzi z bloga sama złodycz, prowadzonego przez SamaZłodycz.

  12. Owocowa chmurka – ciasto bez pieczenia
    Owocowa chmurka – ciasto bez pieczenia

    galaretką. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Ciasto nie wymaga pieczenia i łatwo je przygotować. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (2 długie opakowania) 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka 125 g miękkiego masła 2 łyżki kajmaku (można sobie odpuścić) 400 ml jogurtu naturalnego 300 g czereśni(...)masy jogurtowej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 2 galaretki owoce do galaretki (u mnie borówka amerykańska i maliny) Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze stężało, a herbatniki zmiękły. 200 ml mleka zagotować i dodać do niego drugą połowę mleka wymieszaną z budyniem. Ugotować budyń i odstawić do zupełnego wystygnięcia (dobrze jest mieszać go od czasu

    Przepis pochodzi z bloga Trzeci talerz, prowadzonego przez Trzeci Talerz.

  13. Torcik galaretkowo-piankowy z pomarańczami na herbatnikach.
    Torcik galaretkowo-piankowy z pomarańczami na herbatnikach.

    Ostatnio coś mnie naszło na torciki ;) Tym razem wersja na herbatnikach z galaretkami, piankami z pomarańczami oraz bitą śmietaną. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Paulina Kwiatkowska, prowadzonego przez PaulinaKwiatkowska.

  14. Ciasto snickers na herbatnikach
    Ciasto snickers na herbatnikach

    Ciasto snickers bez pieczenia Snickers na herbatnikach to proste, szybkie, ale bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania wystarczy zagotować masę budyniową i przełożyć nią warstwy herbatników. Masa i herbatniki nie są zbyt słodkie, dlatego na wierzch ciasta wykładamy masę kajmakową, którą posypujemy orzeszkami. Jest to jedno z tych ciast, które najlepiej przygotować dzień wcześniej(...)odstawić, aby herbatniki zmiękły i połączyły się z masą budyniową. Przepis znalazłam na blogu Zjem to! i zmieniłam w nim jedynie rodzaj orzechów, ponieważ bardziej do snickersa pasują mi orzeszki ziemne (fistaszki) niż orzechy włoskie. Składniki na foremkę 20x30 cm (lub 25x25 cm): Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy

    Przepis pochodzi z bloga Trzeci talerz, prowadzonego przez Trzeci Talerz.

  15. Ciasto bez pieczenia z mascarpone
    Ciasto bez pieczenia z mascarpone

    jest pracochłonne i z łatwością przygotuje je nawet osoba mniej obyta z tajnikami wypiekania. Przygotowane ciasto ma delikatny serowy smak, przełamany wyraźnie nutą kakaową i waniliową. Ciasto z herbatników i kremu z serka mascarpone nabiera odpowiedniego smaku i konsystencji dopiero na następny dzień po zrobieniu. Nawet mały kawałeczek tego ciasta szybko zaspokaja chęć na coś słodkiego. Jeśli nie lubisz(...)przygotujesz, a Twoi goście będą zachwyceni jego smakiem. Składniki: (na foremkę 10 cm x 30 cm) 500 g serka mascarpone (2 opakowania) 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 150 g herbatników pełnoziarnistych 200 g herbatników kakaowych lub czekoladowych  1 łyżka naturalnego kakao 4 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 1 łyżka alkoholu 50 g płatków migdałowych Przygotowanie

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  16. Czekoladki z herbatnikami.
    Czekoladki z herbatnikami.

    powtórzyć 2 razy.Odłożyć do miseczki ok. 60g czekolady. W osobnym naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę czekoladową i dodać do niej odłożoną czekoladę. Do przygotowanej masy dodać  pokruszone herbatniki, całość wymieszać.Tak przygotowaną masę nałożyć do foremki z czekoladą. Całość zalać resztą czekolady, wygładzić i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Czekoladki wspaniale sprawdzają się na domowych

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

Wybierz stronę :