gołąbki - 2500 przepisów (strona:21/167)

Gołąbki inaczej – zawijane w kapustę włoską z sosem koperkowym. PRZEPIS 67

Wyróżnia je nie tylko sos koperkowy, ale też farsz z kaszą i marchewką oraz zawijanie w liście kapusty włoskiej. Ostatnio znaleźliśmy przepis na gołąbki zupełnie inne niż te, które robiliśmy do tej pory. Okazały się przepyszne! Przepis na gołąbki w sosie koperkowym Składniki: 1 średniej wielkości główka kapusty włoskiej, 2-3 cebule, 1 duża marchewka(...)ryżu, 100 gramów kaszy jaglanej, 400 gramów mięsa mielonego z indyka lub kurczaka, 2 pęczki koperku, 200 ml śmietanki kremówki, kopiasta łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, olej. Jak zrobić gołąbki z sosem koperkowym? Kapusta włoska ma tę zaletę, że nie trzeba jej obgotowywać w całości, aby zdjąć liście, co wielu osobom nastręcza trudności. Zacznij więc od oddzielenia liści

Kulinarna Polska
Meksykańskie gołąbki w kapuście 68

dodajemy ugotowany ryż, warzywa z patelni i posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Na dużym liściu kapusty układamy po około 2 łyżki farszu *** *** Farsz zawijamy ciasno w kapustę tworząc gołąbki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, układamy gołąbki i podsmażamy je na średnim ogniu przez kilka minut *** *** Następnie przewracamy gołąbki na drugą stronę i ponownie(...)dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę – aż, kapusta zmięknie *** *** Następnie powstały wywar przelewamy do innego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Gołąbki zalewamy sosem i gotujemy jeszcze przez kilka minut *** *** Podajemy ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD

Blog z Apetytem
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 110

Zawiera wszystkie składniki jakie można znaleźć w klasycznym sushi. Jeśli macie możliwość, dodajcie do misy posiekane wodorosty nori. Nawet niewielka ich ilość znakomicie wpływa na smak całej potrawy. Środa: Gołąbki bez zawijania Brzmi jak herezja, bo przecież istota gołąbki tkwi w liściu kapusty, w który zgrabnie zawinięty jest farsz. Wierzcie jednak, że wersja bez zawijania, prostsza(...)niebo od oryginału też doskonale daje radę! Smak, zapach jest ten sam co w gołąbku klasycznym, a pracy przy nim znacznie mniej. Czwartek: Tortilla soup Danie na zasadzie odwróconej relacji: to nie farsz ląduje w tortilli, ale tortilla w farszu. Danie dziecinnie proste, bardzo szybkie do zrobienia, a przy tym niesamowicie sycące i smaczne. Zupa idealnie sprawdza się

Niedzielny kucharz
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 141

klasycznym naczyniu żaroodpornym - jakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski(...)pieprz. I sos gotowy. 11. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy nasze gołąbki. W moim wyszły "trzy piętra". Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 12. Następnie zalewamy gołąbki sosem pomidorowym i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach.  Wkładamy gołąbki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem

Kawa z mlekiem
Gołąbki z czerwonej kapusy z kaszą jęczmienną i grzybami 117

kapusty czerwonej 100 g cebuli , przekrojonej na połówki 2 ząbki czosnku 20 g masła 250 g grzybów (mogą być mrożone) 1 łyżeczka soli 0,25 łyżeczki pieprzu natka pietruszki Gołąbki z czerwonej kapusty. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę z sola. Do koszyczka wsypujemy kaszę jęczmienną grubą. Naczynie zamykamy a na pokrywę dajemy przystawkę Varoma(...)podduszamy czas 10min/Varoma/obr.1. Dodajemy kaszę jęczmienną, solidnie doprawiamy (grzyby lubią sól). Dodajemy drobniutko pokrojoną natkę pietruszki. Całość mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Na rozłożone liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Gotowe gołąbki układamy na przystawce Varoma. Do naczynia Thermomix wlewamy 1000 g wody, zamykamy pokrywę. Na pokrywę nakładamy przystawkę Varoma z gołąbkami. Gołobki parujemy

Themo przepisy
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 142

klasycznym naczyniu żaroodpornym - jakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski(...)pieprz. I sos gotowy. 11. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy nasze gołąbki. W moim wyszły "trzy piętra". Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 12. Następnie zalewamy gołąbki sosem pomidorowym i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach.  Wkładamy gołąbki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem

Kawa z mlekiem
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 109

kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą z której powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 600 g mięsa dzika* 1 cebula(...)delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści. Gołąbki zwijać według przepisu gołąbki z kaszą gryczaną . Dno gęsiarki posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać listki laurowe, ziele

królestwo garów
Gołąbki w kapuście kiszonej 124

dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej kapusty, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 700 g łopatki wieprzowej, 1 cebula(...)delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści. Gołąbki zwijać według przepisu gołąbki z kaszą gryczaną . Dno naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać liście

królestwo garów
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 149

: Do mniejszego liścia kapusty nakładać farsz, zawijać go w większym liściu i układać w brytfannie (żeby gołąbki były "stabilne", to można powbijać w nie wykałaczki). Gotowe gołąbki zalać wodą z kapusty do 1/3 ich wysokości i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty. Należy uważać, by woda nie odparowała, bo gołąbki zaczną się przypalać(...)puszki, koncentrat pomidorowy, mąkę i doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią. Zblendować wszystko na jednolitą masę. Gdy kapusta już zmięknie, to wyciągnąć liście z dna brytfanny i gołąbki zalać sosem pomidorowym. Gotować około 5 minut, do zgęstnienia sosu. Jeżeli okaże się, że jest za gęsty, to można dolać wody z gotowania kapusty. Gotowe gołąbki nakładać

Passions hobbies life
Wiosenne gołąbki 258

- wiosna za pasem, młoda kapusta już pokazała się prawie we wszystkich sklepach, ruszajcie zatem po nią, a ja napiszę, co do niej potrzeba.  Składniki (na 20 gołąbków): 2 młode kapusty 1/2 kg mięsa mielonego z karkówki 100 gramów białego ryżu (1 paczka) 400 gramów boczku wędzonego 2 pomidory 3-4 cebule mała główka czosnku (najlepiej młodego(...) z młodej kapusty zawijam zawsze w dwa liście (mniejszy do środka, większy na zewnątrz). Zostawiam na później dwa, trzy największe, zielone liście (mogą być "brzydkie") - do przykrycia gołąbków podczas gotowania.  Należy nałożyć na rozłożony liść łyżkę stołową farszu i zawinąć w "kopertę" tak, aby farsz podczas gotowania nie wydostał się na zewnątrz.  Po zawinięciu wszystkich

Garniec Magalie
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami 176

zawsze w sobotę, tak się składało, że wszyscy byliśmy w domu i czekaliśmy na nie już od samego rana - zapach który dochodził z kuchni nie pozwalał o nich zapomnieć. Gołąbki mamine były z białym ryżem i smażoną kiełbasą z cebulką, doprawione świeżo mielonym pieprzem. Na dodatek były one pieczone raz klasycznie we własnym sosie innym razem w sosie(...)pomidorowym. I dzisiaj ja przygotowałam właśnie taką wersję pomidorową ...  Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek wody 500 g kiełbasy surowej 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 400 m bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry  PRZYGOTOWANIE: Z kapusty oparzamy liście

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem. 278

ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Z odparzonych liści ścinamy nerw. Układamy porcję mięsa i zawijamy jeden bok liścia, następnie składamy na niego dwa boczne i zawijamy całość. Robimy gołąbki do wyczerpania się produktów. W większy garnek na dno układamy pozostałe liście kapusty tak, aby całe je przykryć. Wrzucamy tam kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe(...)pokrojoną w plasterki połowę cebuli. Układamy ściśle nasze przygotowane gołąbki delikatnie solimy. Na wierzch układamy pokrojoną połowę cebuli i układamy pozostałe gołąbki. Całość przykrywamy liśćmi kapusty wlewamy ok 2 -3  szkl bulionu/ wody (tak aby było jej ok 3 cm poniżej gołąbków). Gotujemy pod przykryciem ok 40 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy

Malinowe Pocałunki
Wege gołąbki faszerowane kaszotto 27

Dawno nie robiłam gołąbków. Bardzo je lubię, ale moja rodzina zwykle kręci nosem na kapustę. Jednak i tak nic nie stoi na przeszkodzie bym zrobiła je dla siebie, prawda? Lubicie gołąbki? Jako, że jestem wielką fanką dań wegetariańskich to w takim stylu chciałam przygotować tą faszerowaną kapustę. Dzień wcześniej robiłam kaszotto z kaszy bulgur z fasolą białą(...)doprawię i tak się stało. Przed duszeniem goląbki podsmażyłam na oliwie by dodać dodatkowego smaku. Finalnie podałam do nich sos pomidorowy i z nim było naprawdę pysznie! PRZEPIS NA GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Składniki: 1 główka kapusty 3 szkl ugotowanego dania typu kaszotto – przepisy 2 ząbki czosnku 1 pęczek pietruszki oliwa sól pieprz 0,5 litra wywaru warzywnego

Dorota Smakuje
zapiekane gołąbki z mięsem, ryżem i grzybami 131

Skusiło mnie to momentalnie i gdy tylko dorwałam odpowiednio płaski egzemplarz, udałam się do naszej cukrzycowej babci, po szczegółowe instrukcje, co do farszu, bo moje dziecko orzekło, że jej gołąbki smakują najlepiej. zapiekane gołąbki z mięsem i grzybami - składniki: 1 duża płaska główka kapusty (włoska jest delikatniejsza od białej), 1 garść suszonych grzybów(...)szczypiorku, świeże zioła, np. lubczyk, bazylia, tymianek (opcjonalnie), 1-2 puszki pomidorów krojonych, 1 łyżka kminku, 4 łyżki oleju lub 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła, sól, pieprz zapiekane gołąbki z mięsem i grzybami - przepis: Kapustę zamroź na kilka dni. Z zamrażalnika wyjmij ją dzień przed robieniem gołąbków. Z odmrożonej wytnij głąb i oddziel delikatnie

Eksperyment sobotni
GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE 94

GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE Jak przygotować przepyszne gołąbki we włoskiej kapuście - sprawdzony przepis krok po kroku. Gołąbki z mięsem, ryżem oraz kaszą, zapiekane w sosie pomidorowym.  Liście z włoskiej kapusty zdejmuje się bardzo łatwo, ważne jednak, aby przed nałożeniem farszu, sparzyć je wrzącą wodą. Przycinamy również główny, grubszy nerw - łatwiej wówczas zawinąć gołąbki. Z podanych składników przygotujecie około 16 sztuk gołąbków. Polecam Wam przepis, korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI : 1 główka włoskiej kapusty 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 szklanki ugotowanej kaszy 1 cebula, posiekana, podsmażona na złoto kawałek boczku, pokrojony na kawałki, podsmażone 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego posiekana

Moja Książka Kucharska
Gołąbki pieczone 894

Mimo iż często robię gołąbki jakoś nie zamieściłam przepisu na blogu. Myślałam, że to zbyt banalny przepis ale kilka osób mnie już pytało czy i jak robię gołąbki. Dlatego też postanowiłam dodać przepis. Nam jakoś bardziej przypadły do gustu gołąbki pieczone. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy. Składniki: Farsz(...)mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 1 woreczek ryżu (125 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu mięsnego  0,5 l sosu pomidorowego w kartonie lub tomatery do smaku sól, pieprz, pieprz

Ala piecze i gotuje
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 120

letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam ze standardowymi szwajcarskimi plackami ziemniaczanymi- rosti oraz sosem śmietanowym(...)Rosti: 1 kg ziemniaków  1 jajko  2 łyżki mąki ziemniaczanej  sól garść posiekanej natki pietruszki  olej do smażenia  Sos śmietanowy: bulion z pieczenia gołąbków  3 łyżki śmietany 18% cebula  garść posiekanej natki pietruszki  ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu  łyżka masła do smażenia  Liście botwiny myję i blanszuję

Mango Papaja
Pikantne gołąbki w gładkim sosie pomidorowym 207

Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na pyszne gołąbki. Z gołąbkami jest jak z zupą pomidorową. Najlepsza jest nasza. My chcemy Wam dzisiaj pokazać na nieco inną wersję tego kultowego dania. Nasze(...)pikantne gołąbki nie będą formą różnić się od tych tradycyjnych. Pokażemy Wam ciekawy sposób na przygotowanie smacznego farszu i sosu pomidorowego z nutą kaparów i karczochów. Pikantne gołąbki nie z przypadku Pikantnego smaku naszym gołąbkom dodają dwa składniki – kiełbasa chorizo oraz świeżo mielony pieprz. Kiełbasę kupicie niemalże w każdym sklepie. Nie martwcie się

Ciasna Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1893

starczyło na dwie rodziny i nasyciło nas na jakiś czas :) Dzisiejszy przepis właśnie taki jest, to przepis którego nauczyła mnie mama i uważam nieskromnie,że jest najlepszy. Sekret dobrych gołąbków leży w idealnie dobranych proporcjach mięsa i ryżu, a i samo pieczenie w piekarniku z dodatkiem wędzonki, nadaje im niepowtarzalnego, bardzo aromatycznego smaku. W zasadzie nie potrzeba do nich(...)mielone. Z liści kapusty, wybieram te najładniejsze ( tymi gorszymi wyłożę naczynie do pieczenia ) i na każdy z nich daję porcję farszu, zwijam w miarę kształtne i zgrabne gołąbki. Naczynie do pieczenia ( u mnie gęsiarka) smaruję delikatnie olejem, wykładam odłożonymi liśćmi kapusty, pokrojonym na cienkie plasterki boczkiem i układam łączeniem do dołu gołąbki. Kolejno każdą warstwę gołąbków

Kuchnia z widokiem na ogród
Moje gołąbki z sosem pomidorowym. 113

Farsz układać na liściach i  zawijać. Ciasno układać w naczyniu do zapiekania. (liście jeśli maja gruby i twardy nerw to ścinamy go nożem) Czasami jeśli gołąbki piekę np, w brytfannie która ma cieńsze dno wtedy wykładam je pozostałymi liśćmi (które są już za małe na gołąbki) a dopiero na wyłożone dno układam(...)gołąbki. Liście chronią od przypalenia gołąbków. Dwie filiżanki wody zagotować, dodać do niej ok 100 ml soku pomidorowego, doprawić do smaku i zalać  gołąbki. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około godziny. Pod koniec temperaturę można trochę zmniejszyć, jeśli gołąbki za bardzo nam się rumienia to możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Gołąbeczki 129

doprawiam solą i pieprzem. Gdy już oddzielę wszystkie w miarę ładne liście od główki wylewam tą wodę i na spodzie garnka kładę liście, które nie nadają się do zawijania gołąbków. Po czym biorę liść nakładam do niego farsz(...)zawijam gołąbki najpierw z prawe strony, potem z lewej a na koniec od siebie na dwa razy. I tak zwiniętego gołąbka wkładam do garnka na ułożone wcześniej liście. Gdy zawinę już wszystkie gołąbki w ten sam sposób robię bulion z 1 kostki rosołowej i gorącej wody i zalewa ułożone w garnku gołąbki

Tanio smacznie i prosto
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 148

Miałam dzisiaj wielką ochotę na gołąbki. Zrobiłam z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek. Jeżeli nie chcecie z mięsem możecie go pominąć. Będą gołąbki jarskie. Siedziałam jak ten świstak i zawijałam jeden po drugim, Szło dość szybko. Udusiłam cały wielki garnek. I co... Zostało mi na jutro pięć gołąbków. Jest się z czego cieszyć(...)dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsną  nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 -1,5 h godziny. Sos Cebulę pokroić w kostkę

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 199

kucharek, tyle przepisów na gołąbki, a każdy z nich inny. I każda pani domu twierdzi, że jej gołąbki są najwłaściwsze, przygotowane według najbardziej tradycyjnego przepisu i najsmaczniejsze :) Niewątpliwie tak właśnie jest, bo nie to dobre, co dobre, ale co komu smakuje :) Ja gołąbków nie obsmażam i nie duszę, tylko zalewam wrzątkiem i gotuję(...)zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam

Kuchenne zapiski Edyty
Gołąbki z czerwonym ryżem i kaszą bulgur 108

Gołąbki - podejście drugie. Parę dni temu opisywaliśmy na blogu gołąbki z mięsem i kaszą pęczak. Równocześnie Madzia przygotowała też gołąbki, z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. Czyli wersję wegetariańską. I wcale nie były one gorsze niż te z mięsem. Powiem więcej: polane sosem koperkowym smakowały bosko! Swoją drogą zawsze zastanawiałem się skąd się wzięła(...)nazwa "gołąbki". Generalnie do żadnych wniosków nie doszedłem (być może internet by mi w tym pomógł, ale aż tak bardzo ciekawy nie byłem), ale jako ciekawostkę mogę wam powiedzieć, że gołąbki nie są wcale naszym narodowym wymysłem. Są znane od setek lat w wielu zakątkach świata. W Czechach i na Słowacji mają swoje holubce , na Białorusi

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki - najlepsze 280

początku do końca robiłam pierwszy raz. Zawsze miałam przekonanie, ze jest to niezwykle ciężkie i bardzo czasochłonne więc odwlekałam  samodzielne zrobienie gołąbków. Dzisiaj z pełną odpowiedzialnością, po czasie spędzonym w kuchni przy gołąbkach stwierdzam, że nie są aż tak trudne do wykonania, a ich smak rekompensuje nam "stracony" czas.  Przepis oczywiście domowy -bo takie domowe(...)dość ściśle układać (jeden obok drugiego) w gęsiarce. Gdy zapełnimy już nasze naczynie, gołąbki oprószamy słodką papryką, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch naszych gołąbków wykładamy resztę smalcu. W miseczce mieszamy słoiczek przecieru pomidorowego z wodą i polewamy nim gołąbki. Gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, dopełniamy wodę, do połowy wysokości naczynia, przykrywamy

Krakowskie smaki Ani
Gołąbki po ukraińsku 120

Przepis na gołąbki mam od Loni, która by mnie udusiła jakbym o niej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki, marchewka, gołąbki

IMPRESJA SMAKU