fasolka - 6917 przepisów (strona:17/462)

Fasolka po bretońsku z kiełbasą 56

Fasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku z kiełbasą: czy wiesz jak zrobić, aby była najlepsza? Gdy za oknem ciemno i zimno, człowiekowi robi się głodno - i to jakoś bardziej niż zwykle ;) Kremowa i sycąca fasolka po bretońsku z kiełbasą , intensywnie pachnąca czosnkiem, papryką i ziołami. Jedz i nie żałuj! Zimą możemy sobie pofolgować ;)  I co z tym zrobić(...)właśnie...po prostu ją sobie ugotować :)        Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana

Moja Książka Kucharska
Fasolka z tuńczykiem 116

Fasolka z tuńczykiem to całoroczna propozycja na sycącą, wartościową sałatkę. Świetnie sprawdza się na lunch czy kolację. Do jej przygotowania możemy użyć fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, żółtej lub zielonej – wedle upodobań. Tuńczyk jest smaczny i syci na długo, fasolka dostarcza witamin i minerałów z grupy zielonej . Tą sałatkę można zrobić na kilka sposobów i za każdym razem jest smaczna(...)Można wykończyć ja majonezem tradycyjnym lub wegańskim albo sosem typu winegret. W wersji light można użyć chudego jogurtu, wtedy tez będzie zgodna z zasadami diety South Beach . PRZEPIS FASOLKA Z TUŃCZYKIEM Składniki fasolka z tuńczykiem: 400-500g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 uszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory

Dorota Smakuje
Fasolka po bretońsku 661

Fasolka po bretońsku – to jedno z ulubionych dań Polaków :) Jeśli szukacie przepisy na fasolkę po bretońsku jak u mamy, czy babci, to dobrze trafiliście :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna fasolka po bretońsku – przepis podstawowy: Do jej wykonania polecam używać fasolę Piękny Jaś karłowy, która będzie miała około 2 cm wielkości, dzięki czemu łatwiej się ją ugotuje, a także wygodniej(...)mimo wszystko zdecydujecie się na fasolę z puszki, to po prostu pomijacie etap gotowania fasoli i zaczynacie wszystko robić od momentu przygotowania kiełbasy, boczku, cebuli i czosnku. W tradycyjnej fasolce po bretońsku nie może zabraknąć dużej ilości dobrej kiełbasy. U nas obowiązkowo także musi się znaleźć boczek wędzony lub parzony. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna fasolka po bretońsku ze świeżymi pomidorami

Kulinarne Przeboje
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 150

roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić sami przetworów z fasolki, ale...  zainspirowani wskazówkami Sandora Katza autora książki "Sztuka fermentacji" ( tutaj znajdziecie naszą recenzję ). postanowiliśmy spróbować. Ponieważ pierwsza degustacja wypadła nad wyraz pomyślnie uznaliśmy, że możemy podzielić się z Wami przepisem(...)także mięsa, jajek, nasion, orzechów, fasoli i wielu, wielu innych produktów. Poniższy opis w całości pochodzi z książki "Sztuka fermentacji" (str. 193) Świeża zielona (lub żółta albo fioletowa) fasolka zakonserwowana z koprem znana jest w USA pod nazwą dilly beans. Ta wspaniała potrawa przygotowywana  przez mojego ojca kojarzy mi się z dorastaniem. Jadałem ją chętnie w dzieciństwie i dziś

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka. Prosto, bez sensacji 141

Lubicie fasolkę po bretońsku? Ja uwielbiam. Syte i pachnące danie. Nieczęsto jednak gości na naszych stołach z powodu częstych późniejszych sensacji gastrycznych. To teraz spróbujcie przygotować ją po mojemu- gwarantuję Wam brak jakichkolwiek efektów ubocznych. To jest mój wyćwiczony i ukochany sposób na fasolkę- mimo, że z powodów zdrowotnych nie powinnam jeść jakichkolwiek warzyw strączkowych, tak przygotowana fasolka w żadnym(...)negatywnym stopniu nie wpłynęła na moje zdrowie ani samopoczucie. Musicie spróbować. Kilogram ładnej, suchej, drobnej fasolki Piękny Jaś dokładnie płuczemy i zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na noc. Wymoczoną fasolkę na drugi dzień zalewamy w dużym garnku świeżą wodą, trochę powyżej poziomu fasolki, tak na około 3-4cm. Dorzucamy wędzoną kość- to element nie do pominięcia- żaden inny produkt

Karo in the Kitchen
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych 244

składniki:około 4 garści fasolki szparagowej4 - 6 młodych ziemniaków4 ogórki małosolneoliwa z oliwek albo olej sezamowynatka pietruszki (albo koperek)szczypiorek1 ząbek czosnkusól, pieprzW garnku gotujemy fasolkę szparagową. Odcedzamy i studzimy ją. Młode, ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki. Natkę i szczypior szatkujemy. A czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z fasolki marynowanej i serka wiejskiego 165

Składniki:1 słoiczek fasolki szparagowej marynowanej1 serek wiejski3-4 łyżki kukurydzy2 pomidorysiekany koperekSposób przygotowania:1. Fasolkę odsączamy z zalewy. Kroimy na mniejsze kawałki.2. Umyte pomidory dowolnie kroimy.3. Serek mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy koperkiem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
matiasy z fasolką na ostro... 133

Składniki: 10 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 1 puszka fasolka biała, 2 sztuki ogórki kiszone, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sok z cytryny, 1 łyżka suszonej chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy matiasy wymoczyć 1x w zimnej wodzie przez godzinę i odlać na sito, aby obciekły z wody, pokroić je w 1 cm kawałki cebulę pokroić w cienkie pół plasterki(...)ogórki w drobną kostkę fasolkę z puszki wylać na sito i bez soku dodać do matiasów dodać pozostałe składniki i wlać oleju tyle, ile potrzeba schować do lodówki na całą noc........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
galaretka z kurczaka z fasolką czerwoną... 150

Składniki: 1 podwójna pierś, 2 sztuki uda kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1,5 litra woda, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku pieprz czarny mielony, 1 puszka fasolka czerwona, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba cytryna, 1 opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku pierś, uda zagotować i zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar(...)będzie klarowny do galaretki pod koniec gotowania dodać vegetę i maggi przestudzone mięso pokroić w kostkę, dodać odsączoną fasolkę czerwoną i pokrojoną marchewkę żelatynę na litr wywaru rozpuścić w 3/4 litra gorącego rosołu i wlać do mięsa do smaku dodać pieprz, natkę pietruszki i wymieszać w naczyniu, ja użyłam szklanej keksówki schować do lodówki najlepiej na całą noc - podawać

W Mojej Kuchni Lubię
zupa buraczkowa z fasolką szparagową i jajkiem na wołowinie... 133

Składniki: mięso wołowe 70 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa 30 dag, ziemniaki 4 sztuki, kucharek 3 łyżeczki, koncentrat z buraków 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, jajka ugotowane na twardo - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony - do smaku ładny kawałek szpondra wołowego opłukać(...)wlać teraz odpowiednią ilość wody i zagotować wsypać ziele i liście i gotować z 40 minut pod przykryciem wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, obrane i starte na tarce grubsze oczka buraczki, fasolkę szparagową, ziemniaki i gotować z 35 minut do smaku doprawić kucharkiem, koncentratem z buraków, pieprzem, majerankiem, koperkiem podawać z mięskiem, z jajkiem ugotowanym na twardo.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ryż groszkowy z kurczakiem na fasolce... 175

woreczki, kurkuma mielona 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1/2 puszki, udka kurczaka 3 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, przyprawa do kurczaka 1 łyżka, woda 1 szklanka, fasolka szparagowa 30 dag, papryczka chili 1/2 sztuki, śmietana gęsta 2 łyżki woreczki ryżu ugotować w wodzie z dodatkiem kucharka, ugotowany wysypać na durszlak aby woda dobrze odciekła i wymieszać z groszkiem(...)konserwowym odsączonym z soku udka kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka i na gorącym oleju podsmażyć dodać obraną z ogonków fasolkę żółtą, papryczkę chilli, wlać wodę pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu do miękkości kurczaka na koniec dodać gęstą śmietanę 18% i doprowadzić do zagotowania, gotować z 3 minuty na większym ogniu podać ryż z kurczakiem i mamy smaczny, lekki obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka z makaronem, szynką parmeńską, mięsem mielonym, fasolką czerwoną, serem ... 313

porcje damskie i męskie :D Całkiem fajna zapiekanka mi wyszła. Jak zwykle kombinowałam i udało mi się nie przekombinować. Bardzo sycąca, pachnąca i odrobinę pikantna. Polecam

Mango Papaja
Sałatka z kurczakiem wędzonym i fasolką 218

Bardzo lubię wędzonego kurczaka, kiedyś jadłam go z chlebem, sałatą i majonezem, od czasu MM robię z nim sałatki. Ta sałatka powstała po przeczytaniu przepisu Passionfruit

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sałatka z tuńczykiem, żółtym serem i fasolką 382

Zachciało mi się sałatki z tuńczykiem. Zaglądnęłam do lodówki i spiżarki i wyszła sałatka "czego tam nie ma!";) Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Była faza na fasolkę, teraz przeszła na soczewicę;) 139

Soczewica stała się niewątpliwie moim strączkowym faworytem! Przedstawiam trzy wersje dania obiadowego bądź kolacyjnego - soczewica z dodatkiem pora (i kiełków), z dodatkiem pieczarek oraz soczewica z

Zdrowa Kuchnia Sowy
Polenta i fasolka w sosie pomidorowym 158

Chyba mi się smak zmienia. Do tej pory nie przepadałam za kaszka kukurydzianą. Ale ostatnio ,, chodziło" za mną kilka pomysłów w których elementem potrawy była

Buniabaje w kuchni
Stir fry z fasolką i tofu 37

/Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./ Kto nie kocha fasolki szparagowej ugotowanej do obiadu i polanej masłem z bułką tartą? To danie tak bardzo kojarzy nam się z domem, pysznym posiłkiem, letnim obiadem. I oczywiście to jest fasolka, po którą sięgam bardzo często, ale wykorzystuję ją też często w bardziej niestandardowych daniach. Idealnie pasuje(...)jeśli go nie posiadasz, zrób to danie na patelni tradycyjnej, ale pamiętaj o wyższej temperaturze i mieszaniu. Do tego dania możesz wykorzystać dowolną odmianę. Ja tym razem wykorzystałam fasolkę żółtą, która z reguły jest bardziej krucha i delikatniejsza, oraz fasolkę zieloną, która ma równie pyszny smak i bywa bardziej chrupiąca. W sklepach możecie czasem też spotkać odmianę o kolorze fioletowym

nietylkopasta.pl
Jak ugotować fasolkę szparagową z bułką tartą 39

Fasolka szparagowa z bułką tartą jest jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Jest wiele wersji tego dania. Jak ugotować fasolkę szparagową z bułką tartą, by smakowała każdemu miłośnikowi tego dania? Koniecznie trzeba zbalansować smaki! Jak ugotować fasolkę szparagową z bułką tartą? W każdym przepisie ważną rolę odgrywa sól oraz oczywiście fasolka. Najlepsza jest wiosną, dlatego to wtedy najczęściej można(...)zjeść. W Polsce bardzo popularna jest fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem, która robi się na zasmażce, świetnie smakuje cała obtoczona w bułce. Jest to klasyczna wersja uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Najlepiej smakuje na ciepło jako dodatek do obiadu, choć na zimno jako samodzielne danie smakuje także wyśmienicie. Jak urozmaicić fasolkę szparagową z bułką tartą? Fasolka szparagowa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Filet z dorsza smażony na patelni z masłem pietruszkowym 66

Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 130 kcal Rozpływający się w ustach filet z dorsza atlantyckiego smażony na masełku pietruszkowym. Zielona fasolka mamut z zasmażaną bułeczką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: DORSZ SMAŻONY 400 g filetu z dorsza niemrożonego 30 g masła 3 łyżeczki natki pietruszki świeżo posiekanej 1 niewielka cytryna sól morska(...)PONADTO 400 g zielonej fasolki szparagowej mamut 1 solidna łyżeczka soli 1,5 litra wody 2 łyżki masła 2 czubate łyżki miałkiej bułki tartej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: DORSZ Z PATELNI Filet z dorsza wyjmij z lodówki 20 – 30 minut przed planowanym smażeniem, musi nabrać temperatury pokojowej na kuchennym blacie. Skróci to czas smażenia, przez co delikatne mięso

ProstePesto.pl
KACZKA W POMARAŃCZACH Z FASOLKĄ I KOPYTKAMI 71

Kaczka w pomarańczach z fasolką i kopytkami w towarzystwie nasion granatu. Brzmi nieźle, nie? Ta kaczka w pomarańczach, jest nieco słodka, lekko słona, jędrna i aromatyczna. Kaczkę krótko obsmażam na suchej patelni by wytopić z niej tłuszcz, potem duszę w aromatycznym sosie na bazie pomarańczy. Kopytka podsmażam w aromatach po kaczce a fasolkę gotuję krótko na parze. Do pomarańczowego sosu(...)smak. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE:   STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI     ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE     SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM     PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE     ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     CURRY

globuskulinarny
Fasolka szparagowa z prażoną cebulką 53

Czas czytania: < 1 min Fasolka szparagowa z prażoną cebulką i octem balsamicznym jest to bardzo ciekawe i niecodzienne połączenie smaków. Do tego dania najlepsza jest młoda, zielona fasolka, która szybko się gotuje i nie ma łyka. Fasolka szparagowa z prażoną cebulką to idealny dodatek do dania głównego mięsnego lub wegetariańskiego. Pamiętajcie, żeby fasolka powinna być ugotowana al dente, taka(...)jest najlepsza, chrupiąca i jędrna. Polecam! Print Fasolka szparagowa z prażoną cebulką .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Świetny dodatek do dania głównego. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword fasolka Prep Time 5 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 15 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 500 g młodej zielonej fasolki 5 łyżek prażonej cebulki

SprawdzonaKuchnia.pl
Indyk z cuknią i fasolką szparagową 213

jednogarnkowe. Poniżej propozycja jednej z wielu kombinacji. Jaka jest Wasza ulubiona? Składniki: 0,5 kg piersi z indyka 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 marchewka 0,5 kg fasolki szparagowej 500g przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, czosnek 1. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Fasolka szparagowa po katalońsku 16639

Fasolka szparagowa podobnie jak szparagi i kalafior bardzo dobrze smakuje ugotowana i polana podsmażoną na maśle bułką tartą. Ja też często tak ją przyrządzam. Tym razem jednak nieco zmieniłam nasze upodobania i powstała fasolka szparagowa po katalońsku. Jest to pomysł na smaczny letni obiad dla całej rodziny. Fasolka szparagowa po katalońsku to ugotowane, a następnie podsmażone na patelni strąki(...)towarzystwie upieczonych ziemniaków i pomidorków koktajlowych. Ziemniaki można też usmażyć na głębokim tłuszczu jak frytki. Fasolka przygotowana w ten sposób może stanowić samodzielne danie obiadowe, ale będzie też smakować w towarzystwie pieczonych lub smażonych mięs. Natomiast u mnie fasolka szparagowa po katalońsku została podana z jajkiem sadzonym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fasolkę szparagową po katalońsku: 800 g fasolki szparagowej

Danka Pichci
Fasolka po bretońsku 47

Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych, tradycyjnych dań kuchni polskiej . Gotowana fasola odmiany Piękny Jaś z dodatkiem pożywnej kiełbasy i aromatycznego boczku w pysznym sosie pomidorowym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny . Fasolka po bretońsku – przepis babci Fasolka po bretońsku to jedno ze wspomnień obiadów w domu moich dziadków. Zapach rozchodził się po całym domu(...)smak był niepowtarzalny. Fasolka po bretońsku z przepisu babci zawsze była robiona ze świeżej fasoli, namoczonej wieczór wcześniej – nigdy z puszki. Sama nie jestem aż taką tradycjonalistką i zdarza mi się przygotować to danie z fasolą z puszki, ale konsystencja i smak nieco się różnią. Jeśli więc tylko macie czas, to pamiętajcie by namoczyć fasolę wieczór wcześniej, naprawdę warto

Na-talerzu.pl
Fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami 56

Fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami, pięknie pachnie wędzonką i przyprawami, jest sycąca i rozgrzewająca. Moja propozycja najbardziej znanej potrawy z fasoli, której smak idealnie komponuje się pachnącym wędzonym boczkiem, kiełbasą, pieczarkami i aromatycznymi przyprawami. Ponieważ wykorzystałam fasolę z puszki, moją fasolkę z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami przygotowuje się błyskawicznie. Ostatnio gdy chcę przygotować fasolkę po bretońsku to kupuję dużą(...)całą noc. Następnego dnia fasolę ugotować w tej samej wodzie (co się moczyła) aż do miękkości i dalej postępować jak w moim przepisie. Na blogu są dwa przepisy na fasolkę po bretońsku: tradycyjna fasolka po bretońsku i błyskawiczna fasolka po bretońsku , ale bardzo polecam Wam dzisiejszy przepis, gdyż ta fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami jest na wypasie J Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podstawowy przepis na fasolkę po bretońsku 105

Poznaj mój podstawowy przepis na fasolkę po bretońsku. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie sycące i aromatyczne. Fasolka po bretońsku to nic innego jak biała fasola z sosem pomidorowym oraz dodatkiem mięsa w postaci boczku i kiełbasy. U mnie najczęściej jem samą fasolkę po bretońsku lub ewentualnie z dodatkiem chleba. Najczęściej używam białej fasoli typu Jaś drobnej , zdecydowanie(...)szybciej się gotuje niż ta większa. Składniki na fasolkę po bretońsku: 500g białej fasoli typu Jaś 100 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy dobrej jakości (u mnie śląska z szynki Premium) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego lub/i 1,5 szklanki przetartych pomidorów Przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy Zobacz jak krok

Ania gotuje
Warzywne ragoûat z fasolką szparagową, pieczarkami i pomidorami 56

Print Ragoûat z fasolką szparagową, pieczarkami i pomidorami Course: Danie główne, Danie jednogarnkowe, Przekąska Porcje 5 porcji Czas przygotowania 40 minutes Składniki 400 gramów fasolki 10 pieczarek 2 papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorów obranych ze skórki lub 1 puszka pomidorów (całych lub krojonych) lub 400 gramów passaty pomidorowej 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 szklanka wody(...)łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny, sól do smaku olej rzepakowy do smażenia lub inny, który lubicie Przygotowanie Odcinamy końcówki fasolki szparagowej. Kroimy ją na kawałki ok. 3-4 cm. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Obieramy czosnek i cebulę. Czosnek miażdżymy, ale nie kroimy. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, a paprykę w paski

Heca w kuchni
Pikantna sałatka z fasolką szparagową 76

Pikantna sałatka z fasolką szparagową to całoroczna propozycja na sycącą, wartościową sałatkę. Świetnie sprawdza się na lunch czy kolację. Do jej przygotowania możemy użyć fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, żółtej lub zielonej – wedle upodobań. Pikantności nadaje jej chili i rzeżucha, ale możemy użyć też wasabi, kiełków rzodkiewki, pieprzu kajeńskiego. Majonez może być tradycyjny lub wersja wegańska. PRZEPIS PIKANTNA SAŁATKA(...)FASOLKĄ SZPARAGOWĄ Składniki na pikantna sałatka z fasolką szparagową: 400-500g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 mały pęczek rzeżuchy 1/2 papryczki chili świeżej 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu sól pieprz Jak zrobić pikantna sałatkę z fasolki szparagowej: Zaczynamy od ugotowania fasolki. Świeżą fasolkę myjemy

Dorota Smakuje
Makaron z cukinią i papryką w sosie pomidorowym / Danie wegetariańskie / Makaron bez mięsa 321

dodatku mięsa i żółtego sera, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makronu z cukinią będziemy potrzebowali: 500 g makaronu grubego (świderki, rurki..) 2 cukinie (około 500 g) 300 g fasolki szparagowej 3 pomidory (około 600 g) 1 duża papryka czerwona 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz (można dodać paprykę ostrą) olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link(...)Pomidory obieram ze skórki, aby łatwiej było mi je obrać, wcześniej sparzyłam je wrzątkiem. Obrane pomidory przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję w kostkę. Z umytej fasolki szparagowej odcinam końcówki, jeżeli ma włókna to je usuwam. Fasolkę kroję na mniejsze kilku centymetrowe kawałki. Gotowanie fasolki i makaronu: Wodę w której będę gotowała fasolkę i makaron delikatnie solę

Uwaga Babcia Gotuje
Fasolka po bretońsku 92

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które robi się prosto a rodzina je uwielbia. Nie potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać(...)białej fasoli, użyjcie tej z puszki i etap namaczania i gotowania fasoli pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą

Mieszam w Garnku
Czarna fasolka ze śliwkami i żurawiną 189

Czarna fasola brzmi absurdalnie? Jako że króluje u nas fasola "Piękny jaś" nie zaprzątamy sobie głowy egzotycznymi odmianami. Tracimy wiele, bo czarna fasolka to kopalnia żelaza i witamin z grupy B, wystarczy dodać witaminę C i żelazo wchłonie się trzykrotnie lepiej. Czarną fasolę znajdziemy w meksykańskich smakołykach. My natomiast zrobimy bombę odżywczą o inspirującym słodkim smaku w towarzystwie owocu kaki

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 107

natłuszczoną  formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej:Składniki na farsz:garść zielonej fasolki szparagowejgarść łodyg z botwinkimała czerwona paprykagarść bobukilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa)por - zielona częśćkilka pomidorków koktajlowychi mała kalarepkapół młodej cukiniisól, pieprzoliwa do smażeniaskładniki

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 162

Wiem, wiem. Zewsząd dociera do nas wiosna. Ale póki w ogródku nie mam własnych warzyw to nadal posiłkuję się potrawami jednogarnkowymi, typowymi na zimę. Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Ale z wiadomych przyczyn, jem ją tylko przez 1 dzień, a resztę potrawy wekuję do słoików ;) Tym razem postanowiłam uszlachetnić tradycyjny gar fasoli o dodatek suszonych pomidorów, które mogłabym jeść non stop

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka nie po bretońsku ;) 127

Zdrowa i smaczna propozycja na obiad, z aromatycznymi ziołami oraz ze smacznymi i soczystymi warzywami.Fasolkę w tym wydaniu mogłabym jeść dosłownie codziennie i dlatego robię

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka z wędzonką w musie warzywnym 94

Dzisiaj pomysł na danie z fasolką w naszym wydaniu.Bazą będzie mus z mieszanki warzywnej.Składniki:-1/2 kg białej fasoli-1/2 kg wędzonki (kiełbasy wędzonej)-1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej-mały słoiczek koncentratu pomidorowego-sól, pieprz, majeranek, ostra papryka-ząbek czosnku   Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin.Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody

Maminek kulinarny
Fasolka szparagowa z płatkami kukurydzianymi 176

Fasolkę szparagową podaje się na wiele sposobów. Gotowaną w wodzie lub na parze. Okraszoną masłem ( różne smaki) , wędzonką , prażonymi pestkami ( dyni, migdałów ) lub najprościej ,, po polsku ,, czyli z masłem i zrumienioną bułeczką tartą .Okazuje się, że wcale nie musi to być bułka tarta. Awaryjnie zastępują ją doskonale kukurydziane płatki śniadaniowe. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 112

Jak wiemy fasolę warto jeść, a nawet należy.Jest bogata w wapń, potas i fosfor. Posiada lekko strawną skrobię i substancje hamujące powstawanie tkanek nowotworowych. Obniża

Pasje Jolki
Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym 204

garnka z fasolą dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 30 - 40 minut co jakiś czas mieszając, aż fasolka będzie miękka. Jeżeli będzie za gęsta, możemy dodać trochę wody. Podajemy z chlebkiem lub bułką. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
ziemniaki na ostro odsmażane z kiełbasą i fasolką... 113

sztuka cebula biała, 6 sztuk czosnek ząbki, 1 mała papryczka chilli, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 4 sztuki kiełbasa śląska, 1 łyżka masło do smażenia, 25 dag fasola szparagowa fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odlać na sito ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić na grubsze plastry na maśle klarowanym zeszklić cebulę pokrojoną z czosnkiem i papryczką chilli dodać ziemniaki

W Mojej Kuchni Lubię
fasolka w pomidorach na wiejskiej kiełbasie... 125

koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażyć z 2 minuty przełożyć wszystko do fasoli i zagotować do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem, gotować z 5 minut i zdjąć garnek z ognia fasolka jest najlepsza do jedzenia podgrzana na drugi dzień i podana z bułką............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka po bretońsku 125

Już dawno chodziła za mną fasolka po bretońsku... większość składników miałam w domu, więc postanowiłam w końcu ją zrobić ;) Składniki: 450 g fasoli Jaś Kupiec, 200 g boczku, 200 g kiełbasy, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżeczki majeranku, sól, pieprz.  Przygotowanie:    Fasolę zalewamy letnią wodą i moczymy całą noc. Rano wylewamy wodę i wlewamy świeżą

Aga w kuchni