cydr - 553 przepisów (strona:9/37)

Schab niy-byle-jaki (Schab niebanalny) 148

prołwdzie 4 nawet niy wiy, co to z tego wszyskego wyjdzie. Jak żech opiykōł miyso, to żech prziszoł na to, że we lodōwce sie chōdzi 5 flaszka cydru i łon aże sie prosi, żeby go dolołć do brytfanki. Jak miyso sie dusiōło ze grincojgym, 6 to żech sznupoł 7 po befyju 8 (choć te nasze befyje, to już niy sōm(...)fynsterbrecie 10 – co sie miało marnować. I tak sie z tego wziyno cołke niy-byle-jake danie. Co potrza? 1 kg schabu 1 cebula szkl ō nka cydru (niy wytrawnego!) 1 z ōmbek czosku abo trocha czosku niedzwiedziego połra liści bobkowych 11 ze 2 łeżki masła klarowanego 1 porcja grincojgu (marchew, pietruszka, zeler i boryj 12 ) szklōnka zielōnyj soczewicy

Chop w kuchni
Kura ze miyntōm (Drobiowe roladki z jabłkiem i miętą) 129

danie mōmy 6 prawie fertich. Niby proste, ale na talyrzu wyglōndo elegancko i idzie poszpanować, jak dostaniecie jaki bezuch 7 . A jeszcze jak powiycie, żejście to dusiyli we cydrze, to musicie uwarzać, żeby im ze wrażynia gybis 8 niy wylecioł Co potrza? 2 piersi z kurczaka abo połra filetōw ze udzika 1 jabko 2 łodygi zelera naciowego połra gałōnzkōw miynty(...)zōłza 9 sojowo szklōnka 10 cydru ze jabkōw pieprz masło klarowane mało śmietōnka (12 abo 18%) trocha mōnki Miyso pokrejcie na wiynksze kōnski i rozczaskejcie 11 – filety z udzika trza yno rozczaskać. Posmarujcie je zōłzōm sojowōm i posypejcie 12 pieprzym. Do środka kołżdyj rolady wciepcie pokrōne i wymiyszane jabko, zeler i miynta. Tera sie narychtujcie metrowe kōnski 13 nici

Chop w kuchni
Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples 201

Dziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych ziemniaków z serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down for recipe(...)oliwy z oliwek 500 g polędwiczki wieprzowe, pokrojone w większe kawałki 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę 250 ml wytrawnego cydru 300 ml bulionu drobiowego ½ łyżeczki suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej) 75 ml śmietany 18% 2 jabłka, pokrojone w ósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki na chrupiące ziemniaki

karmelowy
Drink Cider Mojito 138

Cydr powoli zyskuje popularność również w Polsce (wcześniej opanował kraje takie jak Wielka Brytania, Francja, Belgia czy Irlandia). Dlatego też warto wykorzystać ten napój alkoholowy do drinków. Drink Cider Mojito stanowi ciekawą odmianę od standardowych drinków, w dodatku dobrze się go pije. Poniżej podaję zastosowane przeze mnie proporcje, które możecie zmieniać wedle uznania. SKŁADNIKI na 1 dużą szklankę drinkową(...)rumu 250 ml cydru gazowanego 1 łyżeczka cukru trzcinowego kilka liści mięty (u mnie mięta cytrynowa i pieprzowa) 30 ml soku limonka/cytryna 4 kostki lodu limonka do dekoracji WYKONANIE Do dużej szklanki drinkowej wrzucić lód, wsypać cukier i dodać miętę. Następnie wlać rum, cydr i dolać soku, tak żeby szklanka nie była zbyt pełna. Gotowy drink udekorować limonką

Passions hobbies life
Spritz po polsku 203

pritz po polsku czyli pyszny koktajl na bazie Cydru Green Mill z polskich jabłek (zamiast prosecco)  i naturalnego  syropu z krajowej jarzębiny , który zastępuje popularny aperol :). Bez wątpienia jest to przepis, w którym można pokochać goryczkę zawartą w jarzębinie. Znakomicie orzeźwia w upalne dni, przyda się również podczas wieczornej imprezy. Możecie go przygotować w wersji mniej lub bardziej(...)alkoholowej.  Spritz po polsku dobrze się komponuje z owocami, w tym przepisie z pomarańczą i morelą. Czas przygotowania: 2 minuty Składniki: 150 ml Cydr Green Mill, 50 ml syropu jarzębinowego , 30 ml jarzębiaku lubelskiego (opcjonalnie), woda gazowana (najlepiej z syfonu), lód, 1/2 moreli w plastrach (opcjonalnie), plastry pomarańczy. Przygotowanie: Do szklanki wlać syrop jarzębinowy, włożyć kostki lodu

SzczyptaSmaQ
Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu. 167

lasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja - rustykalna pasta z kurkami, dynią Hokkaido, prosciutto, gorgonzolą, rozmarynem i jabłkowym akcentem Cydr Green Mill. Szybki obiad lub kolacja pachnąca lasem :) Nie przeciągajcie gotowania, dynia i grzyby nie powinny być rozgotowane. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g  makaronu farfalle(...)oczyszczonych kurek, 200 g dyni Hokkaido, 200 ml Cydr Green Mill, 10 plastrów prosciutto, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 1/2 białej cebuli, 50 g gorgonzoli, 3 gałązki rozmarynu, 1 łyżka masła, sól i grubo mielony pieprz, oliwa, świeże zioła do przybrania (na zdjęciach macierzanka cytrynowa). Przygotowanie: Makaron wsypać do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotować 4 minuty krócej

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki wieprzowe w cydrze 145

Polędwiczki wieprzowe to jedno z tych mięs, które można przygotować na setki różnych sposobów i każdy z nich będzie pyszny :) Moją ulubioną wersją są polędwiczki duszone w cydrze, z dużą ilością cebuli i rodzynkami oraz nutą rozmarynu. Na pewno świetnie sprawdzą się jako danie główne na świątecznym obiedzie. Wystarczy podać do nich kaszę lub ziemniaki i ulubioną surówkę.  SKŁADNIKI(...)porcje) 500g polędwiczek wieprzowych 2 duże cebule 1/2 szklanki rodzynek 2 gałązki rozmarynu 150ml cydru 1 łyżka masła świeżozmielony pieprz sól morska oliwa z oliwek lub olej rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Polędwiczki dokładnie myjemu i osuszamy. Nacieramy polędwiczki oliwą, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzwawmy oliwę z oliwek i obsmażamy polędwiczki z obu stron aż zmienią kolor i mięso będzie

DefinicjaSmaku
Pijana galaretka z owocami 138

niesamowicie proste, jedyne czego od nas wymaga ten deser to odrobiny cierpliwości, którą musimy sie wykazać w czasie oczekiwania na stężenie galaretki :) Do jego przygotowania polecam wybrać dość słodki cydr, chyba że preferujecie wytrawne desery. Gwarantuje, że takim deserem zrobicie furorę wśród gości :) SKŁADNIKI (3 porcje) 500 ml ulubionego cydru 2 łyżeczki żelatyny lub agarau 2 łyżeczki cukru lub ksyliitolu(...)borówki) listki mięty do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę lub agar rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Dodajemy cukier/ksylitol i mieszmay. Studzimy. Owoce układamy w szklankach/kieliszkach/pucharkach. Przestudzoną żelatynę/agar łączymy z cydrem i zalewamy nim owoce. Wstawiamy do lodówki do stężenia. W czasie tężenia wytwarzają się bąbelki :) Podajemy schłodzone i udekorowane miętą. Smacznego

DefinicjaSmaku
Moules mariniere z cydrem green mill 140

nakomita przekąska, lunch lub kolacja, wszystko zależy od wielkości porcji, a smak rewelacyjny więc na małych raczej się nie skończy ;).  Cydr z polskich jabłek, małże z Hiszpanii, styl azjatycki, smak rewelacyjny :) Czas przygotowania: 15 minut S kładniki: 1 kg świeżych muli, 1 szalotka drobno posiekana, 2 ząbki czosnku, 10 cm trawy cytrynowej (grubsza część) 1/2 - 1 chilli(...)cydru green mill, 100 ml mleczka kokosowego, bukiecik garni (pietruszka, tymianek, liść laurowy), 3 łyżki masła, garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry, 2-3 łyżki posiekanego szczypioru czosnkowego (opcjonalnie), pieprz do smaku Do podania: dowolne pieczywo, cytryna pokrojona w ćwiartki, schłodzony cydr green mill. Przygotowanie: Małże oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, można też wcześniej namoczyć je w zimnej wodzie

SzczyptaSmaQ
Wieprzowina z małżami i fasolą w cydrze 155

książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Tym razem danie główne - duszona łopatka wieprzowa z fasolą i małżami, a wszystko to podane z aromatycznym bulionie z dodatkiem cydru. Z początku obawiałam się tak niecodziennego połączenia składników, jednak danie okazało się rewelacyjne! Jeżeli chodzi o samą czynność jedzenia, polecam łyżkę i ręce :) Ewentualne nadwyżki mięsa możemy zjeść na zimno jako(...)kanapek. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 1 łyżka masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione 500 g łopatki wieprzowej 200 ml wytrawnego cydru 2 łyżki octu jabłkowego 500 ml wody 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 jabłko, obrane, wydrążone 2 liście laurowe 1 gałązka tymianku mały pęczek pietruszki 5 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki

My Culinary Art
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą 139

można użyć również innego mięsa. Ja wybrałam gęś, która po długotrwałej kąpieli w tłuszczu zamieniła się w boski specjał. Mięso stało się delikatne, mięciutkie i rozpływające w ustach. Dodatek cydru i soku jabłkowego nadał mu lekko słodki aromat. Rillettes można podawać na co dzień, ale jest tak dobre, że sprawdzi się także na święta lub przyjęcia. Można podawać z bagietką(...)nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego 100 ml cydru 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 goździki szczypta cynamonu 3-4 gałązki świeżego tymianku 4 ząbki czosnku sól i pieprz Ziele angielskie, liście laurowe, goździki, cynamon, przełożyć

Pełny talerz
Niedzielne słodkości - karmelki cydrowe 111

również wersję z czerwonym winem, którą możecie znaleźć na blogu - obie pyszne i intrygujące, takie inne i ciekawe. Polecam serdecznie. Karmelki cydrowe Składniki: (na 40 sztuk) 825 ml cydru bzowego 200 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 130 g masła 1/4 łyżeczki soli Cydr wlać do rondelka, zredukować do 200 ml - około 15 minut na dużym ogniu. Zahartować kremówkę(...)wlać do cydru, dodać cukier, masło i sól. Gotować bez mieszania, aż masa osiągnie temperaturę 125 st. C. Zdjąć z palnika, przelać do formy (11x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia. Zastygniętą masę pokroić na kawałki, każdy kawałek zawinąć w papier do pieczenia. Smacznego! Ja tymczasem zbieram się w sobie, bo ostatnie przygotowania do popołudniowej imprezy poczynić należy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 167

bulwy kopru włoskiego ·          2 winne jabłka ·          350 ml cydru  ·          150 ml soku jabłkowego ·          kilka gałązek świeżego tymianku ·          3 łyżeczki(...)pieprz, zalać śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę cydrową : jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić w drobną kostkę, zalać schłodzonym cydrem żeby nie czarniały. Sok jabłkowy zagotować na wolnym ogniu z dwiema gałązkami tymianku, szczyptą pieprzu i soli. Wyjąć tymianek, wsypać żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać cydr w którym moczyły się

SzczyptaSmaQ
Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce 140

łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam na obiad po zabieganym dniu w pracy. Scroll down for recipe English Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe, najlepiej z kostką, (o grubości 1,5 cm) 3 duże gruszki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w plastry 2 łyżki oliwy z oliwek(...)oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku, pokrojonego w grube plasterki 3 duże gałązki rozmarynu 6 gałązek tymianku sól i pieprz 3/4 szklanki cydru jabłkowego (najlepiej słodkiego) 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka masła Przygotowanie: Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i włóż czosnek, tymianek i rozmaryn. Podsmaż, aż czosnek zacznie się lekko rumienić (nie za długo gdyż stanie się

karmelowy
Czemu warto stosować drożdże gorzelnicze do bimbru? Jak je wybrać? 117

Czemu w produkcji domowych destylatów warto je wybrać? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Wyrób domowych alkoholi wraca do łask. Coraz częściej doceniamy zalety własnoręcznie zrobionego wina, piwa czy cydru. Oszczędzisz w ten sposób pieniądze, a przy odrobinie wprawy będziesz mógł stworzyć trunek, który smakiem nie odbiega od tego dostępnego w sklepie. Domowe wino lub cydr to też świetny sposób(...)proces mocno różni się od wina czy piwa już na etapie fermentacji. Jednym z najważniejszych elementów tej układanki są drożdże, które powinny być inne niż winiarskie, piwowarskie lub do cydru. Drożdże gorzelnicze. Czemu warto z nich skorzystać? Do fermentacji nastawów przeznaczonych do fermentacji zalecamy dedykowane drożdże gorzelnicze. Dlaczego warto zastąpić nimi szczepy winiarskie lub piekarnicze? Powodów jest kilka: odporność

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania