ciasto - 159590 przepisów (strona:29/10640)

Norweskie bułeczki cynamonowe 69

pyszne, że ich popularność wykracza poza granice Bergen, a nawet poza granice Norwegii. Aromat cynamonu i masła charakterystyczny dla skillingsboller podbił serca łasuchów na całym świecie. Nigella i nietypowe ciasto Przepis na te cudowne norweskie bułeczki cynamonowe znalazłam wiele lat temu w książce Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”. Ufam Nigelli, zwłaszcza w kwestii słodkości. Myślę, że świetnie(...)bogato”. Te bułeczki są tego świetnym dowodem – są mocno cynamonowe, obłędnie maślane i wspaniale puszyste. Lepiej być nie może. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU A dlaczego nietypowe ciasto? Tak jak pisałam w moim poradniku „Jak upiec idealne ciasto drożdżowe” , klasyczne ciasto drożdżowe powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję i być na tyle sprężyste, by odchodziło lekko od ręki

Na-talerzu.pl
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami 73

Czas czytania: 3 min Puszyste ciasto drożdżowe z owocami Ciasto drożdżowe jest takim wypiekiem, które możemy podać o każdej porze dnia. Na przykład na śniadanie z masłem i miodem na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy. Koniecznie spróbujcie opiekanych grubych kromek ciasta opiekanych w tosterze posmarowanych masłem i miodem albo pysznym domowym dżemem z pomarańczy . Oczywiście ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest, kiedy(...)jest świeże , ale jeśli zostanie wam kilkudniowy kawałek, to wtedy wykorzystajcie takie resztki do opieczenia, będzie wam smakowało! Jeśli chodzi, o owoce jakich można użyć do ciasta, to mogą by to dowolne sezonowe owoce. Na przykład, truskawki , brzoskwinie, jabłka lub maliny ni i oczywiście rabarbar. Przyznam, że ja najbardziej lubię śliwki i dziś wykorzystałam ostatnie węgierki. Dla mnie ciasto drożdżowe

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto ucierane z owocami – z zeszytu mamusi :) 98

Ciasto ucierane z owocami to szybkie , smaczne i dość efektowne ciasto. Najlepsze jest to, że praktycznie robi się samo . Chyba każdy znalazł się w sytuacji, kiedy goście pojawią się w domu za godzinę, a tu nie ma nic, aby ich poczęstować. Wtedy na ratunek przychodzi ciasto ucierane. Najlepsze w nim jest to, że jest bardzo uniwersalne , jego smak zależy(...)tego jakich owoców użyjemy, jaki dodatek zapachowy dodamy itp. Efekt końcowy jest ekstra , a najlepsze jest to, że samo ciasto zrobiliśmy w 10 minut . O przepisie na ciasto ucierane Tym przepisem posługiwała się moja mama odkąd tylko pamiętam. Już jako dziecko pamiętam, czas spędzony w kuchni nad ciastem ucieranym ze śliwkami. Bardzo lubiłam to ciasto. Przepis z zeszytu mamy jest

SmartBake.pl
Pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 112

Zapraszam na przepyszne ciasto, z podobno oryginalnego przepisu niemieckiego. Jakoś się specjalnie nie zastanawiałam, ale niemieckie wypieki słyną z ciast z owocami, więc padło na ten przepis. Ciasto samo w sobie jest przepyszne. O ile czasem ciasta drożdżowe są suche, to to ciasto ze śliwkami zdecydowanie takie nie jest. Jest miękkie, aromatyczne. Ja słodkość ciasta złamałam lukrem cytrynowym, którego(...)oryginalnym przepisie, ale jakoś bardzo mi tu pasował. Niewątpliwą wadą ciasta ze śliwkami jest to, że szybko znika. Oj, naprawdę szybko. Druga, to użycie śliwek, które puszczają sok. Niezależnie od użytej odmiany, kolejnego dnia, możemy spodziewać się lekkiego soku na wierzchu ciasta. Im bardziej soczyste śliwki, tym więcej będzie soku, który będzie wsiąkał w ciasto. Z tego powodu

Mieszam w Garnku
Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! 131

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wydaje ci się, że ciasto na pierogi jest banalnie proste i nie da się go zrobić źle? Nic bardziej mylnego! Idealne ciasto na pierogi zależy w dużej mierze od kilku drobiazgów, o których często zapominamy a czynią pierogi delikatne i przepyszne. W poście zawarto 10 rad, dzięki którym pierogi już zawsze będą najlepsze i najsmaczniejsze. Rezygnacja(...)podstawowego przepisu Podstawy przepis na pierogi to połączenie mąki, wody i soli. Niestety ten przepis ma swoje wady. Przepis ten nie daje gwarancji, że ciasto będzie cienkie, delikatnie a dodatkowo elastyczne i zawsze idealnie ugotowane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na idealne ciasto na pierogi 200 g mąki 100 ml letniej wody 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżeczka masła (adsbygoogle

To Musisz Wiedzieć
Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka 84

wagę złota Ten makowiec krążył po sieci od roku lub więcej. Jest bardzo efektowny i niezwykle prosty do zrobienia. Co potrzebujecie? Tylko zrobić wycieczkę do sklepu spożywczego po ciasto francuskie i masę makową. Wiadomo, możecie zrobić ciasto francuskie sami, masę makową również. Tylko miało być szybko i prosto. Dla niektórych przepis ten jest zbawieniem, dla innych czymś nie do pomyślenia(...)być najszybciej i najprościej jak to tylko możliwe. I wiecie co, takie ciacho wychodzi naprawdę dobre. Nie musicie martwić się czy masa jest zbyt wilgotna, czy ciasto Wam wyrośnie. Wyrośnie, bo jest kupne Jedyne na czym musicie się skupić przy wykonaniu ciasta, to pilnowanie czasu pieczenia a wcześniej nacinanie gałązek choinki i ich skręcanie. Jeśli chcecie mieć sporawych rozmiarów ciasto

Mieszam w Garnku
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 378

wcale nie tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o średnicy 26 cm oraz foremki do wykrawania o średnicy 8 cm na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550) 120 ml letniego mleka 120 g jogurtu naturalnego kremowego (około 5 łyżek) 3 żółtka (jajka L) 25 g drożdży świeżych 5 łyżek(...)łyżki miodu (płynnego) 1 jabłko winne kilka kropli aromatu migdałowego + mleko do pomalowania przed pieczeniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec w kształcie kwiatu z ciasta drożdżowego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, jednej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Domowa włoska pizza – przepis na ciasto 387

bazie sosu pomidorowego czy może pizzę bianco? Z szynką parmeńską czy może z salami? Ile podniebień, tyle wariacji. Jednak niezależnie od tego co lubimy, jedno musi być idealne – ciasto! Wraz z piecem do wypieku domowej pizzy otrzymałam przepis, który odczarował nieudane wcześniej ciasta – chętnie się nim z Wami podzielę Po pierwsze musimy pamiętać, że każdy składnik w cieście(...)jest bardzo ważny. Nie wystarczy zmieszać wszystkich proporcji, ale podejść do ciasta z sercem i dużą cierpliwością (o którą akurat u mnie trudno). Przygotowanie idealnego ciasta na pizze zajmuje nawet do kilkudziesięciu godzin – ja podam Wam najbardziej optymalny przepis. Dodatkowo, opiszę piec do pizzy, który na stale zagościł w mojej kuchni i szybko jej nie opuści. Przypuszczam, że większość

Kuchnia Bazylii
Ciasto z patelni 224

Ciasto z patelni . Tak, tak. Gdy wstawiłam zdjęcie z opisem na FB-ku, to odezwały się głosy niedowierzania, jak to ciasto z patelni? Takie samo niedowierzanie było z moim przepisem na pizzę z patelni , czy ciasta z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , czy błyskawiczne ciasto z owocami . To jest przepis na kolejne szybkie ciasto. Uwielbiam przygotowywać ciasta, które są proste(...)szybkie. Tym razem propozycja na ciasto porzeczkowo-jogurtowe z patelni bez piekarnika. Porzeczki rosną u mnie na działce, a to są idealnie sezonowe owoce, które nadają się do przygotowania letnich ciast, ponieważ szybko się nie rozpadają podczas pieczenia, nie puszczają soku i wprowadzają orzeźwiającą nutę smakową. Zaletą placka z patelni jest to, że nie wymaga włączenia piekarnika, gdy ma się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
RAUATAI SWEET PIE – PILLARS OF ETERNITY – kruche ciasto z czekoladą i owocami 191

przeznaczony na specjalne okazje. Placek wypiekany jest zwłaszcza w sytuacji gdy rodzina i przyjaciele chcą powitać aumaua’ę, który wraca ze swej pierwszej długiej podróży przez ocean. Graficzna prezentacja ciasta przypomina placki z kruchego ciasta z charakterystyczną kratką na wierzchu. Książka kucharska podaje przepis na kruche ciasto z użyciem oleju – jest to co prawda wersja wytrawna, ale idealnie wyrównuje słodkość(...)dodatków w cieście. Jednocześnie nieco odchodzi od tradycyjnego kruchego ciasta, gdyż jest bardziej twarde, a przy okazji sprawia nieco problemów przy wałkowaniu. Dlatego proponujemy Wam wybór – możecie spróbować wytrwanej wersji Tima albo zrobić tradycyjne kruche ciasto z masłem i cukrem. Jeżeli chodzi o farsz, to do opisanej w książce receptury, dodaliśmy karmelizowane owoce (w grze opisane jako jabłka z sadów

Nerds Kitchen
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 120

jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko w kilku sklepach na rynku i warto zacząć(...)naprawdę w smaku zwróci nam się kilkukrotnie. Rogaliki do łatwych nie należą, są bardzo czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis  na ciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux  - jeden z najbardziej szanowanych francuskich kucharzy, znany na całym świecie. Ciasto można wykorzystać nie tylko do tych rogalików. Składniki na ciasto ( wyjdzie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 189

pierniczenia – z tego przepisu udadzą Wam się zarówno pierniczki nadziewane marmoladą, jak i pierniczki wycinane foremką – idealne do dekorowania lukrem jako pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj wiele przepisów(...)pierniki ma w składzie tylko i wyłącznie mąkę pszenną. A kiedyś piekło się je wyłącznie z mąki żytniej – pierniki były drogim, eksportowym ciastem, miały przetrwać długo w nienaruszonym stanie między innymi wtedy, gdy przewożono je po świecie –nie mogły się popsuć.   Swoje pierniki zawsze robię na mieszance 1:1 mąki pszennej i żytniej . Mąka żytnia pozwala znacząco zwiększyć higroskopijność

Karo in the Kitchen
Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 154

Zamierzałam zrobić najzwyklejsze czekoladowe ciasto z sosem malinowym. Jednak po otwarciu szafki natrafiłam na płatki chili, orzechy pekan, migdały i gorzką czekoladę. Na dodatek, w zamrażalniku odkryłam czarne porzeczki. I tak, od składnika, do składnika, wyszło coś, że tak powiem 'innego' - totalny eksperyment Samo ciasto jest delikatnie słodkie, zaś smak czekolady i orzechów przełamuje pikantny i kwaskowaty sos malinowy(...)miąższ owoców pod wpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim

Szybko Szybkowar
Włoskie ciasto drożdżowe Panettone 377

kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis(...)razu go wypróbowałam Użyłam tylko za dużej foremki i dlatego ciasto nie ma tego typowego dla panettone kształtu ale na smaku nic nie straciło. Zapraszam na ciasto drożdżowe Panettone. Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki: 2 łyżeczki suchych drożdży 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru 425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania) szczypta soli 75 g rozpuszczonego masła (niesolonego

UgotujmyTo.pl
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 123

Pierwszy przepis z serii W meksykańskim piekarniku ciotki Hankity . W ramach rewanżu za wysłany jej przepis na nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba najbardziej popularne w Meksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón . Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną(...)pieczenia. Dodaj przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia, której dno uprzednio natłuść i obsyp bułką tartą lub kaszą manną. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później

Grahamka, weka i kajzerka