ciasto ze śliwką na szybko - 1082 przepisów (strona:13/73)

Ciasto ze śliwkami 152

Szybkie do zrobienia, pyszne, delikatnie. Jakby tego było jeszcze mało, to pięknie prezentuje się na stole. Weekendowi goście na pewno będą tym wypiekiem zachwyceni. Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm. Składniki:  20 dag masła 15 dag cukru szczypta soli 4 jajka 10 dag gorzkiej czekolady 10 dag płatków migdałowych 15 dag mąki budyń(...)czekoladowy łyżeczka proszku do pieczenia ok. 10 śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem, szczyptą soli. Czekoladę ścieramy na tarce Masło ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy jajka. Dosypujemy sypkie składniki. Dokładnie łączymy przy użyciu miksera. Płatki migdałowe siekamy (garść odkładamy do dekoracji). Dodajemy do ciasta razem z czekoladą. Mieszamy. Śliwki przekrawamy na pół

Pobite gary Barbary
Tarta śliwkowa 151

kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukru na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką

Niezły Młynek
Knedle ze śliwkami 106

ugotować, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zostawić do ostudzenia.  Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki.  Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować jeszcze przez 2-3 minuty

Pasja Smaku
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 134

wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.  Formę z ciastem wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.   Śliwki drelujemy. Białka ubijamy. Kiedy są już sztywne dosypujemy po łyżeczce

ChilliJemy
ciasto śliwkowo- Malinowe z orzeszkami Nerkowca 188

masła 1 żółtko 0,5 kubka mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru owoce: 5-6 śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru żelującego 1:1   Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki  jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym(...)przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na połóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym piekarnik ustawiamy na 180"C na koniec dolewamy jogurt tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą, wylewamy ciasto  układamy owoce- śliwki rozcięciem do góry ciasto kruche wałkujemy, kroimy na około 1 cm paseczki, które układamy na owocach tak aby powstała

Luźna Kuchnia
Serowiec z truskawkami 96

ciasto serowe, które można piec z każdym rodzajem sezonowych owoców. Jesienią piekłam ze śliwkami, a teraz z truskawkami. Tak samo jak szybko się przygotowuje i piecze, to tak samo szybko znika. Składniki: • 1/2 kg truskawek Ciasto: • 250 g masła • 5 jajek • 50 dkg zmielonego białego sera • 2 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku

To co kocham
Śliwkowa tarta 84

Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.  2. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, ponakuwac w kilku miejscach widelcem i posypać cukrem

Kuchenne aromaty
Rustykalna tarta z owocami jesieni 140

Galette- kruche chrupiące  ciasto , pieczone  bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem.  Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja! Składniki: Ciasto:       200g mąki pszennej 100g zimnego

Wanilia i Kardamon
Śliwkowe ciasto z lukrem 116

bardzo szybko spadają, więc akcja była szybka.  Powstało z nich wspaniałe ciasto, słodkie i pyszne, w sam raz do kawki na tarasie :) Składniki: (na blaszkę 20x20cm) CIASTO: 350g mąki 200g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 200g masła 2 jajka 2 łyżeczko proszku do pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu)  200g cukru 2 łyżeczki(...)120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować na wielkość formy razem z brzegami. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. MASA ŚLIWKOWA: Śliwki pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka. Wymieszać z cukrem, gotować około

Cakes By Kejt
Ciasto kokosowe ze śliwkami 124

tych połączeń, które może trudno sobie razem wyobrazić, ale trzeba wypróbować, by przekonać się, że takie ciasto smakuje wybornie i szybko znika z talerza... Ciasto polecam na najbliższy weekend, zróbcie je póki można jeszcze kupić świeże śliwki.  W moim przypadku ciasto będzie małą pociechą dla znajomych którzy przeżywają małe komplikacje z ubezpieczeniem :( Składają odwołanie od wyceny szkody

Proste Potrawy
Jesienne ciasta 135

Ciasto dyniowe ze skorupką     Najprostsza tarta z jabłkami       Szybki jabłecznik     Klasyczna szarlotka. Najlepsza     Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym     Torcik winogronowy z masą serowo - budyniową     Ciasto ze śliwkami i bezą na serowym spodzie     Ciasto z pigwą a'la szarlotka     Babka jabłkowo - orzechowa

My simple kitchen
sernik z ziemniakami 170

cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli ponadto: kilka śliwek węgierek 2 galaretki wiśniowe Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej papierem blaszki do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni; piec ok 12 minut. Wszystkie składniki masy serowej powinny być(...)wyłożyć na podpieczony spód. wierzch wyrównać, brzegi blaszki zabezpieczyć folą aluminiową, obniżyć temperaturę do 16 stopni, piec sernik około godziny. Następnie nie wyjmując ciasta z piekarnika delikatnie zdjąć folię, na wierzchu sernika ułożyć pozbawione pestek połówki śliwek, piec sernik jeszcze ok 15 minut. Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki, wystudzić ciasto wewnątrz. Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu

6niebo
Krucha tarta ze śliwkami 94

Składniki:  ciasto 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 płaska łyżeczka cukru 1 jajko śliwkowe wypełnienie   4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku 3 łyżki zimnej wody  1 kg wydrylowanych śliwek 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej  2 łyżki zmielonych orzechów włoskich  do dekoracji  bita śmietana i śliwki Przygotowanie:  mąkę(...)jajko i cukier. wszystko posiekać nożem, następnie szybko zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, nakłuć widelcem i piec ciasto w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut.  śliwki przełożyć do garnka i zasypać cukrem, następnie zasypać

Niezły Młynek
Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i cynamonem 149

rozgrzewającego cynamonu i można na chwilę zapomnieć o całym świecie ;) SKŁADNIKI (forma 26 cm) kruche ciasto 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej) 150g zimnego masła 3 łyżki cukru muscovado 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj nadzienie 20 średniej wielkości śliwek 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub kisielu owocowego 3 łyżki cukru/ksylitolu/ lub innego słodzidełka (można więcej(...)PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. W tym czasie przekrawamy śliwki na pół. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy kilka minut, śliwki powinny zmięknąć i puścić sok. Następnie zmniejszamy

DefinicjaSmaku
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 217

jedno opakowanie budyniu waniliowego 300 ml mleka beza: 5 białek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 g cukru owoce: 600 g śliwek węgierek 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Owoce umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Budyń ugotować jak wskazano na opakowaniu

Ania i Marcin gotują