ciasto rabarbar - 500 przepisów (strona:5/34)

CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 386

uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco zachęcam.Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub pszennej (można(...)wyłożyć na nią ciasto, starać się równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.Na ciasto wyłożyć umyte i odszypułkowane truskawki (pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany i pokrojony rabarbar. Można owoce przed wyłożeniem na ciasto wymieszać razem w misce i dopiero wówczas wyłożyć. Z zimnego masła, mąki oraz ksylitolu zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i obsypuję cukrem

Smaczne Zdrowe
łatwe,tanie ciasto z galaretką jogurtową i rabarbarem w galaretce... 164

jogurt bałkański 380 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka, gorąca woda 300 ml DODATKI:rabarbar 60 dag, galaretka wiśniowa 2 opakowania, woda 4 szklanki jajka, mleko, olej dobrze rózgą roztrzepać wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem, kakao i rózgą wymieszać niezbyt dokładnie ciasto tortownica 24cm - wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piec w 200C około(...)gotować z 5 minut mieszając do gorącego rabarbaru wsypać 2 galaretki i wymieszać dobrze wstawić garnuszek do zimnej wody i prawie do stężenia zostawić rabarbar wyłożyć na jogurt i do lodówki na kilka godzin ciasto wyjąć z blaszki i delikatnie usunąć papier do pieczenia i przełożyć na talerz ciasto jest po prostu obłędnie smaczne, mało słodkie............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placek z rabarbarem 222

Sezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbaremSkładniki:ciasto  1 i 1/3 szklanki mąki2/3 kostki margaryny3 łyżki cukrupół opakowania cukru wanilinowego (16g)1 jajkoszczypta soli nadzienieokoło 70dag rabarbaru0(...)dobrze wymieszać- masę rozsmarować na podpieczonym cieście i zapiekać około 20 minut do zrumienienia kokosowej pierzynki Wiórki kokosowe są alternatywą dla tradycyjnej kruszonki, swoją słodyczą wspaniale łagodzą kwaskowatość rabarbaru. Ciasto rozpływa się w ustach ze względu na dużą ilość nadzienia rabarbarowego oraz cienką warstwę ciasta kruchego na spodzie. Placek smakuje wybornie również w kilka dni po upieczeniu, choć wielbiciele rabarbaru

Smakołyki Bereniki
Tarta śmietanowa z rabarbarem 222

Tarta śmietanowa z rabarbarem jest kolejną propozycją przepisu wykorzystującego różowe łodygi rabarbaru. Nadzienie z kwaśnej śmietany wzbogacone o białą czekoladę doskonale komponuje się z dużą ilością kawałków kwaskowatego rabarbaru. Ciasto możemy upiec w tradycyjnej formie na tartę lub w okrągłej tortownicy (o średnicy 18cm lub nieco większej), wykładając wtedy ciasto do połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło zbyt(...)wyłożeniem na ciasto odsączyć z wody. Tarta śmietanowa z rabarbaremSkładniki:ciasto100g mąki pszennej50g masła50g cukru pudru1 żółtkonadzienie120g kwaśnej śmietany 18%50g białej czekolady1 płaska łyżeczka mąki pszennej1 jajko160g rabarbaru Wykonanie:CIASTO - mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, posiekać razem, dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z rabarbarem 274

pochwała?!Lekko kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się z chrupiącą , słodką kruszonką!A dla tych z Was co jeszcze chcą słodkości rabarbarowej mam też inne wypieki!Ciasto drożdżowe z rabarbaremCiasto budyniowe z rabarbarem …. Ciasto z rabarbarem i pianą … i Naleśniki rabarbarowe – wszystko polecam , bo wszystko smakuje fenomenalnie!SKŁADNIKI :( 10 szt )ROZCZYN:* drożdże – 30 g* cukier(...)naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy.KRUSZONKA :Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar.Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką.Boki smarujemy odrobiną mleka.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.Gotowe!Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto. Deser. Szybki placek na maślance, z rabarbarem, owocami i kruszonką. 494

Błyskawiczne do przygotowania ciasto z maślanką, słodkimi owocami, kwaśnym rabarbarem i chrupiącą kruszonką.  Pyszne i proste. No i wszystkim smakuje. Tylko nie wiadomo dlaczego podobno nie wszystkim się udaje.Przepis dostałam od Margarytki, która piecze je często i nie wiedziała co odpowiedzieć na skargi internautów, że z recepturą jest coś nie tak i wychodzi zakalec. Jako, że mam w swoich zbiorach(...)podobny placek a ciasta z maślanką mi nie straszne to razem ze Słodką Babeczką postanowiłyśmy podjąć wyzwanie. Upiekłyśmy, przetestowałyśmy i zastanowiłyśmy się co może być przyczyną tego, że czasami komuś nie chce się udać.Zobacz także przepis na Maślano-maślankowy placek z rabarbarem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Do góry nogami 128

Pewnego pięknego dnia chciałam upiec ciasto z rabarbarem (tak, tak, jeszcze mi się nie znudził). Miałam już jedno upatrzone, ale było zdecydowanie zbyt wymagające. Byłam trochę zmęczona, robiło się późno, i właściwie to wcale nie chciało mi się nic robić. Ale był rabarbar i chęć na coś słodkiego, zaczęłam więc szukać czegoś prostego. Na blogu Kocham gary znalazłam(...)przepis na odwracane ciasto z rabarbarem i białą czekoladą. Hmpf... Brzmi nieźle. Wszystko, co potrzebne, miałam w domu, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni.Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika nie wyglądało olśniewająco, kiedy je obróciłam, nadal nie robiło ogromnego wrażenia. Ten rabarbar jakiś taki... Niewyjściowy. Kiedy jednak ukroiłam pierwszy kawałek, szybko zmieniłam zdanie. Ciacho bowiem smakuje bosko! Jest dość ciężkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką 140

Kupiłam rabarbaru za dużo. Tylko i aż to było powodem, dla którego zrobiłam kolejne ciasto z rabarbarem. I uważam, że warto :) Ciasto z lekko zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson, która zdaje się, dodawała do niego również truskawek (a zdradzę Wam, że truskawek nie lubię, więc jeśli są w mojej kuchni, to tylko na potrzeby wypieków ;)) Zaczyn: 1 i 1/2 łyżeczki drożdży(...)mąkę, cukier i drożdże - dokładnie wymieszać, przykryć szmatką i odstawić. Masa powinna podwoić swoją objętość - zajmie to około 30 minut.   Ciasto Do zaczynu dodać wszystkie składniki na ciasto (oprócz rabarbaru) i zagnieść jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość, co zajmie około godziny. Kruszonka Masło rozpuścić

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 335

rabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata.     Cierpki, mocno kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się z wszelkimi słodkościami i jest pożądanym orzeźwieniem, zwłaszcza na gorące, czerwcowe dni. Choć ceni się go za wartości odżywcze - witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez(...)wyjęciu z piekarnika szarlotkę rabarbarową przestudzić. Można posypać cukrem pudrem, jeśli łasuchom nadal za mało słodko. Pycha!   Cierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc, póki czas! - See more at: http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpuf Cierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy

Grunt to przepis!
Ona jest niesamowita... 94

internetu. W koncu znalazlam!Piekne ciasto z rabarbaren na stronie Kasi z bloga "Gotuje bo lubie" Nie moglam sie oprzec pokusie i juz po chwili moje upragnione ciasto z rabarbarem wyladowalo w piekarniku.Okazalo sie tak pyszne, ze dzis robie powtorke :)Ciasto z rabarbaremskladniki: 300 g maki 200 g miekkiego masla 200 g cukru 4 jajka 1 budyn waniliowy 3 lyzki(...)proszkiem do pieczenia i budyniem.Ucieramy do uzyskania jednolitego, gestego ciasta.Wykladamy je na natluszczona blache. Ja uzylam tortownicy o srednicy 24 cm.Na cisto ukladamy bardzo gesto pokrojony na kawalki rabarbar. Ciasto powinno zostac pokryte w calosci rabarbarem, ktory na koncu posypujemy brazowym cukrem.Ciasto pieczemy przez 60 minut w 180°C.Smacznego

Przysmaki Karolki
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 144

międzyczasie rabarbar obrać, umyć i pokroić. Do garnka wsypać rabarbar, dodać 3 łyżki cukru i całość gotować kilka minut na średnim ogniu. Gdy rabarbar będzie lekko miękki - garnek zdjąć z ognia. Przestudzić. Gdy ciasto podwoi masę to wyjąć je i przełożyć na blachę do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Następnie ułożyć lekko ugotowany rabarbar. Całość pozostawić do lekkiego(...)mąkę połączyć ze sobą i za pomocą dłoni wyrobić małe kawałki ciasta). Piec w 180ºC przez 30-35 minut. Ciasto musi wyraźnie się zarumienić. Wyrabianie ciasta  Gotowanie rabarbaru Ciasto przed pieczeniem

Ugotować
Rabarbarowe z budyniem 205

Pyszne ciasto kruche z rabarbarem .  Ciasto to nadaje się do wypieku z różnymi owocami, ja korzystając z tego że mamy sezon na rabarbar przygotowałam oto takie ciasto.  Przepis zaczerpnięty z  internetu. Dekoracje motylki czekoladowe od fimy -  SŁODKI ŚWIAT   Rabarbarowe z budyniem Składniki: na ciasto żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt margaryna - 250 g mąka(...)mąki razem ze śmietaną, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Formę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta , wyłożyć dno i boki formy. Rabarbar odlać z soku, ułożyć go na cieście. Budyń: Do garnka wlać 3 szkl mleka, dodać cukier, zagotować. Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać

Kuchnia Danusi
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 126

smakiem, fajnie przełamując maślany aromat (są bardzo maślane) i słodycz białej czekolady.  Tak więc zapraszam, koniecznie musicie je upiec! P.s. Finansjerki przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia ciast z rabarbarem razem z innymi blogerami. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego z rabarbarem upiekli: Bartek,  Gin, Justinka, Martynosia, Mops, Panna Malwinna i  Sianko. Biała czekolada - idealna do deserów(...)nieco ciągnące. Gotowe ciasto przelej do wybranej formy/foremek na grubość 2-3 cm. Foremki na muffinki wypełnij w 1/2-3/4 wysokości, bo jeszcze będziesz dodawać rabarbar. Powtykaj w ciasto kawałki rabarbaru i czekolady (możesz też dodać białą czekoladę do ciasta na etapie 4., po wmieszaniu białek). Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Gotowe ciasteczka powinny mieć brązową

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżówki z rabarbarem 217

Warto zwrócić uwagę na kolor rabarbaru, najładniej będzie prezentował się w drożdżówkach rabarbar czerwony, więc najlepiej wykorzystać tylko te części łodyg. Ważne jest też, by dobrze odsączyć rabarbar przed położeniem na cieście. Drożdżówki z rabarbaremSkładniki:ciasto drożdżowe 250g + 1 łyżeczka mąki pszennej50g masła50g + 1 łyżeczka cukru15g drożdży świeżych2 żółtka125ml mlekanadzienie 150g rabarbaru2 łyżki cukrukruszonka30g mąki pszennej15g cukru pudru15g masłabiałko(...)ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut- na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką)- rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście- bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką- piec przez

Smakołyki Bereniki
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 301

obok warzywniaka ciężko mi oprzeć się i nie kupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś proponuję Wam kolejny przepis na smakołyk z rabarbarem, który zaczerpnęłam od Lary Ferroni - ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu owocowego (curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest(...)curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki:krem rabarbarowy (rabarbarowy curd)300g czerwonych łodyg rabarbaru10 łyżek cukru4 żółtka szczypta soli1-2 łyżki soku z cytryny40g zimnego

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania