ciastka - przepisów 9609

  1. Ciastka maślane z kremem kawowym
    Ciastka maślane z kremem kawowym

    Ciastka maślane z kremem kawowym... Idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka. Przełożone maślanym kremem. Całość dopełniona smakiem i aromatem kawy. Idealne do kawy czy herbaty. Pycha! Składniki: Ciastka: 250 g masła; 2 ugotowane żółtka; 50 g cukru pudru; 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka kawy mielonej. Krem: 2 jaja; 100 g cukru pudru(...)masła; 40 ml zimnej, mocnej kawy rozpuszczalnej. Sposób przygotowania: Ciastka: Z mąki, żółtek jaj, cukru pudru, mąki i kawy zagnieść ciasto. Ja używam do tego celu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Wsypuję do miski od robota wszystkie składniki na ciasto i miksuję około 7 minut, aż ciasto zbije się w kulę i będzie oblepiać hak miksera. Można

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  2. Ciastka owsiane z korzennym nadzieniem
    Ciastka owsiane z korzennym nadzieniem

    propozycja dla osób, które nie muszą liczyć kalorii :) Nie są dietetyczne, ale są bardzo dobre. W wersji mniej kalorycznej, można pominąć korzenne nadzienie, (choć ono jest najlepsze w tych ciastkach :)) Spróbujcie z kubkiem gorącego mleka z cynamonem :) Ciastka owsiane z korzennym nadzieniem przepis na 12 ciastek  CIASTKA 250g masła, w temperaturze pokojowej 200g cukru trzcinowego(...)waniliowego 2 jajka 250g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 100g płatków owsianych NADZIENIE: 100g masła, w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatałowej łyżeczka cynamonu CIASTKA: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem i wanilią. Gdy masa będzie już gładka, dodaj jajka, cały czas ubijając. Mąkę przesiej do miski, dodaj

    Przepis pochodzi z bloga 365 dni dookoła kuchni, prowadzonego przez zielonaKuchnia.

  3. Ciastka owsiane z kajmakiem
    Ciastka owsiane z kajmakiem

    Ciastka owsiane z kajmakiem Przepis na przepyszne ciastka owsiane przełożone kajmakiem. Przepis jest naprawde banalnie prosty, najważniejsze to przypilnowanie ciastek w piekarniku, aby się nie spaliły. Przełożyłem je kajmakiem z puszki, ale można zastąpić go nutellą .   Składniki 100 g margaryny 50 g mąki 125 g płatków owsianych 110 g cukru 2 jajka 100g kajmaku Przygotowanie(...)rękaw cukierniczy z końcówką bez ząbków, można też nakładać łyżeczką, jednak nie będa miały wtedy odpowiedniej formy. Nakładamy ciasto do rękawa i wyciskamy ciastka o wielkości dużej monety. Ciastka pieczemy w temperaturze 180C około 12min, ale należy je stale pilnować. Wyciągamy ciastka gdy środek ciastka już się zarumieni. Po wyciągnięciu ciastek możemy od razy nakładać

    Przepis pochodzi z bloga zjem to blog kulinarny, prowadzonego przez zjemto.

  4. VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków
    VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków

    przyspieszy uciekanie powietrza.   *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe:   Lukier sztywny Taki powinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę(...)przez końcówkę typu listek lub gwiazdka zachowa swój kształt, ale kontury i ostre krawędzie będą bardziej rozmyte i zaokrąglone. Taki lukier nadaje się idealnie do robienia drobnych zdobień na ciastkach i konturów do wypełniania lukrem płynnym. Do konturowania polecam cienkie końcówki, np. 1, 2, 3mm lub minimalne obcięcie rożka foliowego woreczka jednorazowego i używanie go bez metalowej końcówki

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  5. Pomarańczowe ciastka z kremem czekoladowo-śliwkowym
    Pomarańczowe ciastka z kremem czekoladowo-śliwkowym

    Witajcie!, dziś mam coś dla omijających korzenne przyprawy na święta. Aromatyczne miękkie ciastka z równie smakowitym kremem nie tylko na święta. Ciastka wzbogacimy o otręby orkiszowe by wzbogacić ich wartość odżywczą, dodamy też sporą ilość miodu :). Krem to klasyczne połączenie gorzkiej czekolady ze śliwkami - mam nadzieje że zasmakuje. Ciastka najlepsze są na drugi dzień i wtedy też(...)miodu 2 jajka otarta skórka z 1 świeżej pomarańczy Krem: 3 łyżki kremówki 30% tł. 100 g gorzkiej czekolady 6-7 łyżek powideł śliwkowych 6-7 łyżek kajmaku Przygotowanie: Ciastka: 1/ Margarynę utrzeć z miodem, następnie dodać dwa jajka 2/ Mąkę pszenną, otręby orkiszowe, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem 3/ Do margaryny dodać wmieszane składniki suche

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia PROzdrowotna, prowadzonego przez Tobiasz Gacek.

  6. Ciastka z masłem orzechowym
    Ciastka z masłem orzechowym

    Ciastka z masłem orzechowym... Duże, rumiane i pyszne. Delikatnie chrupiące orzeszkami Oprószone kryształkami cukru. Idelane do kawy czy herbaty. Kto chce obudzić w sobie ciasteczkowego potwora? Zapraszam na poczęstunek!   Składniki: 120 g miękkiego masła; 120 g masła orzechowego z kawałkami orzechów "crunchy"; 180 g białego cukru + cukier do obtaczania ciastek; 250 g mąki pszennej; 1 jajo(...)cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około, w zależności od wielkości uformułowanych ciastek) 15 minut (małe ciastka), 18 - 20 minut (średnie ciastka), 23 - 25 minut (duże ciastka). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Masło orzechowe z kawałkami orzechów "crunchy" można zastąpić

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  7. CIASTKA ZE SKWARKAMI
    CIASTKA ZE SKWARKAMI

    słońcem. Wiele osób może odpychać dodatek skwarek (skwarki na słodko?). Niesłusznie. Sama jem bardzo mało mięsa, ale takie ciacha pochłonęłabym setkami. A słyszeliście o boczku w czekoladzie? Mama wyciskała ciastka dzięki specjalnej nakładce na maszynkę do mielenia mięsa (można zastąpić ją zwykłymi foremkami do ciastek). Polecam ten przepis! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy(...)Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 4. Dużą blachę natłuść i posyp niewielką ilością mąki. 5. Wykrawaj ciastka i ułóż je na blaszce. 6. Piecz około 20 minut - ciastka mają być złotawe. 7. Ciastka przechowuj w szczelnym pojemniku

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy Aleksandry, prowadzonego przez PrzepisyAleksandry.

  8. Bardzo kruche ciastka z marmoladą
    Bardzo kruche ciastka z marmoladą

    dają zaskakujący efekt, same rozpływają się w ustach. Rozsmakowują się w nich zwłaszcza babcie i ciocie - mówią, że przypomina im smak z dzieciństwa. Gdyby ktoś próbował przekonać mnie, że ciastka z margaryną mogą być tak smaczne, z pewnością bym nie uwierzyła. A dziś sama staram się do tego przekonać Was... ;-) Niestety ponownie nie pamiętam skąd pochodzi zapisany dawno temu(...)przepis.   (ja piekłam ciastka na blaszkach do ciastek, ale nim je kupiłam, piekłam na blaszce z piekarnika - równie pyszne) 200g margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka marmolada 1. Miękką margarynę ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. 2. Dodajemy żółtka i obie rodzaje mąk, miksujemy do powstania gładkiej

    Przepis pochodzi z bloga Szefowa kuchni, prowadzonego przez szefowakuchni.

  9. Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem
    Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem

    prezent;) A, że mam w domu małego wielbiciela ciasteczek nie miała innego wyjścia jak zabrać się za pieczenie. Zrobiłam maślane ciastka przełożone kremem o smaku migdałowym. Kruche ciastka: 250g mąki pszennej,  jajko,  125g masła,  125g cukru pudru,  laska wanilii. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek i wbić jajko. Rozkłócić(...)włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm. Wałeczkiem przejechać po cieście, delikatnie dociskając by wzór dobrze się odcisnął. Następnie szklanką wyciąć ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 13-15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce. Krem migdałowy: 200g masła,  1/2 szklanki cukru

    Przepis pochodzi z bloga Z miłości do słodkości, prowadzonego przez czekoladka.

  10. Maślane ciastka z konfiturą
    Maślane ciastka z konfiturą

    Doroty z Moich Wypieków . Na koniec chciałabym podziękować firmie Eterno za kolejne miłe zaskoczenie smakowe, czyli Śliwellę, która wzbogaciła smak tych ciastek - Dziękuję :) Składniki na 2 blachy ciastek: 220 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru 2 żółtka 300 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii szczypta soli kilka łyżek(...)cukier puder, potem żółtka i ekstrakt z wanilii. Nie przerywając miksowania dodałam partiami mąki i sól. Powstało mi fajne, miękkie i bardzo plastyczne ciasto, które przełożyłam do maszynki do ciastek i wyciskałam sobie takie coś w stylu kółek. Na środku każdego ciastka wykładałam po odrobinie czekośliwki, można użyć marmolady, lub ........ no właśnie. Nie będę podpowiadać, dodatek według własnej

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

  11. Torcikowa szkoła: dekoracje z kakao i ciastek
    Torcikowa szkoła: dekoracje z kakao i ciastek

    dekorowania, a nawet wcześniej - zanim wpadnie mi do głowy pomysł na dekorację, przeszukuję szafki i szuflady kuchenne. Czasem wystarczą biszkopty, ciastka czy cukierki kolorowe, by stworzyć ciekawy tort. Ciastka Ciastkami, rurkami, biszkoptami możecie szybko obłożyć boki tortu. Pamiętajcie jednak, że puste rurki, niczym nie wypełnione, szybko miękną i tracą swój kształt. Wybierajcie te z nadzieniem, lub obkładajcie(...)tort nie wcześniej niż na 2 godziny przed podaniem. Żeby obłożyć boki tort ciastkami, należy tort dokładnie pokryć kremem. Na każde ciastko nakładamy odrobinę kremu i delikatnie mocujemy do brzegu tortu. Ciastka możecie przyklejać jedno przy drugim lub w  odstępach. Później puste przestrzenie między ciastkami wypełniamy kremem. Kakao Chcecie szybko i łatwo stworzyć ciekawy wzór, detal

    Przepis pochodzi z bloga kolorowotorcikowo, prowadzonego przez kolorowotorcikowo.

  12. 2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki.
    2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki.

    jesienny piękny i słoneczny dzień. Aż chce się żyć i zrobić coś pożytecznego. Dzisiejszy wpis, tak jak wspomniałyśmy na fejsbuku będzie o kruchych, słodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo(...)delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone ciastka mają piękny złocisty kolor. Ja niektóre posypałam sezamem (na życzenie mojej mamy), według uznania można dodać tak naprawdę wszystko. Jednak moim zdaniem najładniej wyglądają "gołe", bez żadnych udziwnień.  Składniki:   0,5 kg mąki pszennej 1 całe jajo 2 żółtka kostka masła (200g

    Przepis pochodzi z bloga Symfonia Smaków, prowadzonego przez symfoniasmakow.

  13. Kruche ciastka kakaowe
    Kruche ciastka kakaowe

    Ciasteczka mają przewagę nad ciastami, ponieważ ich trwałość (o ile nie zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku. Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek(...)ciągu dnia. Kruche ciastka kakaowe Składniki: 120g margaryny 200g mąki pszennej 1 jajko 5 czubatych łyżek cukru 2 łyżki kakao słodzonego instant 6 łyżeczek wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko - ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  14. Ciastka z kawałkami czekolady
    Ciastka z kawałkami czekolady

    drobno posiekać. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Z ciasta formułować kulki (nie spłaszczać!) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce od piekarnika w sporych odległościach od siebie. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut, aż do lekkiego zarumienienia się ciastek. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)podanych składników wychodzi 18 ciastek. Ciasto jest dość klejące, więc aby nie przyklejało się do rąk podczas formułowania kulek, można co jakiś czas dłonie zwilżać wodą. Ja układam kulki ciasta w dużych odległościach - w trzech rządkach po dwie kulki ciasta. Zapobiega to przyklejaniu się ciastek do siebie i wylewaniu ciasta na całą blachę. Czekoladę gorzką można zastąpić mleczną

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  15. jello cookies, kolorowe ciastka z galaretką - bez barwników!
    jello cookies, kolorowe ciastka z galaretką - bez barwników!

    bardzo dokładnie, aż masa będzie jednokolorowa, bez plam.  Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki, mniejsze niż orzech włoski. Układamy na papierze do pieczenia. Mocno spłaszczamy. Ciastka rosną na boki, trzeba zachować odstęp. Pieczemy 5 minut na średniej półce. Po 5 minutach przykrywamy ciastka folią aluminiową, lepiej, żeby nie dotykała ciastek. I pieczemy kolejne(...)minut. To wszystko po to, żeby brzegi ciastek nie zbrązowiały. Jeśli nam na tym nie zależy, możemy pominąć folię. Po wyjęciu ciastka są bardzo miękkie i trudno je przełożyć na kratkę. Po około pół minuty delikatnie zdejmowałam je łopatką. Ciastka zaraz szybko stwardnieją. Jeśli chcemy, żeby były twardsze przechowujemy je w szczelnym pojemniczku. Ingredients: 2 cups flour

    Przepis pochodzi z bloga Pieczone Truskawki, prowadzonego przez pieczonetruskawki.

Wybierz stronę :