ciasta z masa - przepisów 36120

  1. Jak uratować zważoną masę do ciasta
    Jak uratować zważoną masę do ciasta

    PoradaJak uratować zważoną masę do ciasta Jakaś pani niedawno pytała jak uratować zważoną masę do ciasta.Odpowiadam:Jeśli podczas ucierania masy na ciasto, zważy się nam masa to nie panikujmy, taką masę można zawsze uratować.Miskę z  masą zważoną wkładamy do kąpieli wodnej tzw: gorącej wody i miksujemy masę na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka i lśniącaZdjęcie przedstawia

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  2. Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami
    Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami

    Zachęcam do wypróbowania tego ciasta, jest mocno kakaowe z pyszną masą gruszkową , wierzch posypałam skruszonymi michałkami. Smakowało całej rodzince, wprost mruczeli z zachwytu, podczas konsumpcji :) Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami Ciasto:¾ szklanki oleju ( u mnie ryżowy ale można użyć rzepakowego lub słonecznikowego)½ szklanki cukru125 ml wody4 pełne łyżki gorzkiego kakao 5 dużych jajek2 łyżki cukru1(...)galaretkę ( proszek) mieszam i odstawiam aby trochę przestygło.  Jak masa jest lekko ciepła  wkładam na wierzch Kasię i dokładnie miksuję całość. Jeden blat ciasta smaruję dżemem.  W 2/3 masy mieszam gruszki , przekładam na ciasto z demem i wyrównuję , nakrywam drugim blatem . Wierzch smaruję resztą masy i posypuję pokruszonymi michałkami.  Odstawiam

    Przepis pochodzi z bloga Takie tam pichcenie, prowadzonego przez takietampichcenie.

  3. Ciasto czekoladowe z masą kokosową
    Ciasto czekoladowe z masą kokosową

    kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane jest na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest(...)tego zdrowego tłuszczu zbalansował choć minimalnie pozostałe smaczne, choć niezdrowe składniki. Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z masą kokosową i wiśniami w alkoholu na oleju rzepakowym.Ciasto czekoladowe z masą kokosowąSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej7 łyżek oleju rzepakowego3/4 szklanki cukru1 szklanka mleka5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki soku z cytryny3 łyżki kakaoMasa kokosowa

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  4. Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem
    Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem

    cukrem, dodać budyń, wystudzić najlepiej całą noc.  Następnego dnia zmiksować masło na puszystą masę i dodawać powoli po łyżce budyniu.  Na kruche ciasto wyłożyć gotową masę budyniową, ciasto odstawić do lodówki  na ok. 3 godziny. 2 galaretki WINIARY przyrządzić zgodnie z tym co pisze na opakowaniu (dodać jedynie trochę mniej wody). Odstawić aby troszkę ostygła. Rabarbar wrzucić(...)patelnie, dodać 4 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego i karmelizować. Przekłożyć na talerzyk do ostygnięcia. Ułożyć na masie i zalać galaretką, odstawić aby galaretka stężała.  Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem

    Przepis pochodzi z bloga Czarnawisienka, prowadzonego przez czarnagodzina.

  5. Czekoladowe ciasto z masą advokatową
    Czekoladowe ciasto z masą advokatową

    Przy okazji robienia porządków w swoich kuchennych szafkach znalazłam puszkę masy krówkowej o smaku advokata. Upiekłam czekoladowy biszkopt, masę wykorzystałam do ugotowania masy z budyniem i w rezultacie wyszło pyszne ciasto. Może jest jak dla mnie troszkę za słodkie ale wielbicieli słodkości w sam raz. Jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta to do biszkoptu i polewy dajcie troszkę mniej cukru.rozwi

    Przepis pochodzi z bloga Ewa w kuchni, prowadzonego przez Ewa w kuchni.

  6. Kolorowe ciasto z masą truskawkową
    Kolorowe ciasto z masą truskawkową

    łyżki cukruII warstwa serowa ;1 kg sera homogenizowanego waniliowego 2 galaretki o dowolnym smakuIII warstwa cappuccino ;2 szkl. cappuccino3 śnieżki ( jeśli chcemy więcej masy kawowej dodajemy więcej śnieżek)1 łyżka żelatyny2 szkl. mlekaBiszkopt :Rozdzielamy jajka na żółtko i białko. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli by lepiej się ubiło, do sztywnej(...)drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor.I warstwa :Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne.Lekko zagotować. Dokładnie wymieszać galaretki. Masę ostudzić. Wylać na upieczony biszkopt.Schłodzić w lodówce. !!  Masa musi

    Przepis pochodzi z bloga Garnkowe fanaberie, prowadzonego przez Joanna .

  7. Ciasto kakaowe z masą kokosową
    Ciasto kakaowe z masą kokosową

    lubi kokos to ten przepis jest dla niego. Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i takie ciasto to dla mnie rarytas.Ciasto kakaowe z masą kokosową   SKŁADNIKI:Ciastojajka 6 sztcukier 1 szklmąka 1 szklproszek do pieczenia 1 łyżeczkakakao 2 łyżkitłuszcz do formyMASA KOKOSOWAmleko - 0,5 lpół szklanki cukrumargaryna - 200 gwiórków kokosowych - 1 torebka ( 250 g )cukier waniliowy - 1 opakPOLEWA CZEKOLADOWAkakao(...)ogniu, rozpuścić. Gorącą margarynę wlewać cienkim strumieniem do masy z jajkiem, miksować na wysokich obrotach do zgęstnienia polewy i rozpuszczenia się cukru. Na upieczone i ostudzone ciasto, wyłożyć masę kokosową i polać polewą czekoladową. Odstawić do lodówki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  8. Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami
    Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami

    białka pomału mieszamy z czekoladową masą.Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35min w 180st.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i wtedy ciasto powinno opaść tworząc miejsce na masę.Może się też zdarzyć, że ciasto opadnie już w piekarniku i tak też będzie ok.Beza:Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i przełożyć do rękawa cukierniczego.Mas(...)Suszymy w temperaturze 120st. przez ok 30min. (czas dot.małych bezów, jak większe to ok 40min., a najlepiej poprostu skosztować i sprawdzić).Opadnięty spód, tworzący wgłębienie, które wypełnia się masą*Przepis na spód znalazłam nahttp://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe/przepis.html**Z tych proporcji wyszło mi dosyć sporo bezików. Kilka sztuk pokruszyłam, a resztę zjedliśmy z rodzinką:) Jeżeli nie macie w planie zajadać się

    Przepis pochodzi z bloga Kraina Miodem Płynąca, prowadzonego przez Kraina Miodem Płynąca.

  9. CIASTO Z MASĄ Z MASCARPONE, OWOCAMI I GALARETKĄ
    CIASTO Z MASĄ Z MASCARPONE, OWOCAMI I GALARETKĄ

    Ciasto z masą z mascarpone zrobiła moja Mama podczas mojego ostatniego urlopu w Polsce, czyli 4 miesiące temu...zdjęcia i przepis cierpliwie czekały na publikację. Ciasto jest bardzo delikatnie i kusi różnorodnością smaków. Jest ono zdecydowanie wypiekiem letnim.  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy Aleksandry, prowadzonego przez PrzepisyAleksandry.

  10. Ciasto z pierożkami i masą białkową
    Ciasto z pierożkami i masą białkową

    Biszkopt:- 3 jajka- ½ szklanki cukru- ½ szklanki mąki- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubijamy dodając cukier. Dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i wsypujemy do masy jajecznej. Ciasto wylewamy na blachę (o wymiarach 24×36 cm),  wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 25 minut  w temperaturze 180 stopni. Możemy wcześniej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka(...)się rozpuści. Studzimy.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy ją do białkowej pianki.Masło ucieramy, dodajemy po jednej  łyżce piany. Tak powstałą masę nakładamy na ciasto z pierożkami. Równamy powierzchnię i nakładamy biszkopt.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą widelca nakładamy na ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Znerwicowana żona, prowadzonego przez ZnerwicowanaŻona.

  11. Ciasto drożdżowe z masą sernikową.
    Ciasto drożdżowe z masą sernikową.

    20min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Na brzegu maki rozsypać pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową. Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Odstawić na 45 minut. Masa sernikowa. Budyń rozmieszać z cukrem w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z kremówką, dodać budyń, zagotować i schłodzić. Od czasu do czasu przemieszać(...)żółtka, skórkę cytrynową i budyń. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto energicznie zagnieść, rozwałkować i przenieść na lekko natłuszczoną blaszkę, nakłuć widelcem lub specjalnym do tego celu przyrządem. Brzegi ciasta podciągnąć do góry. Wylać masę serową. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać masę serową. Wierzch posypać płatkami migdałów. Dużo pisania i czytania, ale wbrew pozorom ciasto robi się sprawnie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  12. Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami
    Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami

    Ciastka z Ciasta Francuskiego z masą budyniową i owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser.  Ciasteczka wyglądają efektownie i będą piękną ozdobą każdego przyjęcia, pikniku czy spotkania ze znajomymi.  Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki: masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko(...)miękkiego masła cukier waniliowy opakowanie ciasta francuskiego cukier puder  odrobina mleka Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  13. CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASĄ ORZECHOWĄ
    CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASĄ ORZECHOWĄ

    Szybciutki przepis na ślimaczki z masą orzechową. Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam.Składniki: (ok 20 ślimaczków) opakowanie ciasta francuskiego (250 g) 100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam(...)rodzynkówWykonanie: Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło miksujemy, dodajemy cukier puder,a następnie zmielone orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy.Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na papierze do pieczenia

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  14. Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową
    Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową

    Gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,  250g serka mascarpone,  100g białej czekolady,  1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki,  50g mlecznej czekolady. Białą(...)połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Źródło:  Znerwicowana żona

    Przepis pochodzi z bloga Z miłości do słodkości, prowadzonego przez czekoladka.

  15. Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową
    Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową

    Niezwykłe makowo-kokosowe ciasto z masą budyniową, którego serce stanowi... sernik. Połączenie tych wszystkich składników stanowi idealną, chodź dość oryginalną kombinacje smaków. Ciekawe ciasto, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza. Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki:Warstwa Sernikowa:480 g dwukrotnie zmielonego twarogu120 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru)2 jajka2/3 szklanki(...)się ewentualnych grudek. Następnie partiami, ciągle miksując dodajemy porcje budyniu do ubitego masła. Gotowy krem wkładamy na kilka minut do lodówki.Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą ciasta.  Polewa czekoladowa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

Wybierz stronę :