chleb - 25757 przepisów (strona:42/1718)

Chleb „Mój” na zakwasie żytni z rozmarynem i żurawiną 89

Ostatnio w każdy weekend piekę domowy chleb. Traktuję to jako element relaksacyjny. Przygotowywanie ciasta na chleb odpręża mnie. Sama stworzyłam przepis na zakwas żytni, sama skomponowałam przepis na chleb. Bo w próbowanych przepisach wciąż i wciąż czegoś mi brakowało. Zdałam się na całkowity eksperyment. Chleb się udał i smakował wybornie z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i słodkiej suszonej żurawiny. W chwilach(...)łyżeczki suszonego rozmarynu garść suszonej żurawiny mąka pszenna do podsypania Wykonanie Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Zakładamy końcówkę z hakiem i wyrabiamy ciasto kilka minut. Koszyczek do chleba (ja użyłam durszlaka) wykładamy lnianą ściereczką, podsypujemy mocno mąką pszenną i przekładamy do niego zarobione ciasto na chleb. Okrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mój chleb rósł około pięciu godzin

Raj dla Podniebienia
Chleb razowy na zaczynie z czerstwego chleba z dodatkiem mąki z pszenicy Durum 137

Korzyści z użycia suchego chleba do nowego wypieku są dwie. Nie marnujemy chleba i przedłużamy świeżość chleba nowo upieczonego. Tak mi się spodobał ten sposób, że dość często celowo zostawiam część chleba z wypieku i pozostawiam do wysuszenia. Szczególnie biorę pod uwagę chleby z mąki żytniej i takie, które są najbardziej aromatyczne, wyjątkowo smaczne i udane. Tym razem użyłam chleba(...)suchego z dużą ilością ziaren i różnego rodzaju płatków zbożowych. Jeśli nie mamy podobnego chleba, można użyć każdego innego, najlepiej jednak z mąki żytniej w przypadku tego przepisu i dosypać odrobinę ziaren i płatków zbożowych.. Chleb wyjątkowo smaczny. Wilgotny, ale nie mokry. Można go było kroić w cienkie kromki.  Był jedzony przez tydzień i był coraz lepszy. Mąkę

Leśny Zakątek
Chleb borodiński wg receptury z 1935 roku 185

Ciemny i sycący chleb żytni na zakwasie znany był na Rusi prawdopodobnie już od IX wieku. Stanowił podstawę diety i był konsumowany w dużych ilościach. Obecnie jednym z najpopularniejszych w Rosji gatunków czarnego chleba jest chleb borodiński.  Najstarsza wzmianka o tym chlebie sięga lat dwudziestych ubiegłego wieku. Chleb borodiński produkowany był wtedy w formie bochenków, a zamiast(...)używanej obecnie kolendry dodawano do niego nasiona kminku. Co do pochodzenia nazwy tego chleba, istnieją co najmniej dwie wersje. Według pierwszej nazwa chleba "borodiński" jest w jakiś sposób związana z bitwą pod Borodino, druga mówi, że twórcą receptury był słynny rosyjski kompozytor i chemik, Aleksander Borodin. Borodiński w wersji z 1935 roku składał się w 100% z mąki żytniej

Przepisy na domowy ser i chleb
Jabłkowy chleb z cydrem na zakwasie 132

Jabłkowy chleb z cydrem na zakwasie…Tak, tak jak już posadziłam nowy zakwas to nie ma siły abym nie upiekła kolejny chleb na zakwasie . Jabłkowy chleb jest przepyszny! Upiekłam go jabłkami. Do ciasta dodałam również jabłkowy cydr, jakżeby inaczej! Chleb jest bardzo pulchny i idealny na śniadanie. Taki chleb mogę jeść tylko z masłem. Moje zadowolenie nie zna granic(...)Chleb wyrasta pięknie. Prowokuję go poprzez odgazowywanie, a więc wykładam chleb na blat, rozciągam w prostokąt i składam w kopertę, znowu rozciągam…Powtarzam odgazowywanie dwa trzy razy, a chleb za każdym razem wygląda jak kulturysta po treningu…Nie ukrywam, że lubię jabłka. Dostaję je w prezencie od znajomych. Pyszne ekologiczne jabłka prosto z sadu. Podobny jabłkowy chleb piekłam

codojedzenia
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM. CHLEB Z VERMONT - J. HAMELMANA 159

CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM RECEPTURA - CHLEB Z VERMONT J. HAMELMANA. Domowy chleb na zakwasie żytnim. Nie ma nic lepszego niż prawidłowo upieczony bochenek chleba. Idealnie cienka skórka, miąższ puszysty, po zgnieceniu wraca do formy. Chleby na zakwasie zdecydowanie dłużej zachowują świeżość. Są zdrowsze. I bez porównania smaczniejsze od chlebów na drożdżach. Gwarantuje Ci, że jak zrobisz prawidłowo ten chleb, będziesz(...)bardzo często sięgał do takiego przepisu. Polecam gorąco! Sprawdź też przepis :  CHLEB Z VERMONT NA MĄCE ORKISZOWEJ PRZEPIS NA CHLEB Z VERMONT ii PO MOJEJ MODYFIAKCJI nr 2 SKŁADNIKI: ZACZYN: - 140 g mąki pszennej chlebowej typ 720  - 40 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej - 170 g wody W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw

SMYKWKUCHNI
Chleb żytni razowy na zakwasie 177

Dzisiaj zapraszam na chleb żytni razowy na zakwasie. Tradycyjny, dobry chleb, lekko kwaskowy co jest charakterystyczne dla chlebów żytnich. Ma ładny miąższ. Chleb nie jest specjalnie pracochłonny, ale na jego upieczenie a raczej wyrośnięcie potrzebujemy troszkę czasu. Za to warto go poświęcić. Taki razowiec długo leży i cały czas jest bardzo smaczny. Doskonały do kanapek wszelkiego rodzaju. Przepis pochodzi(...)książki „Chleb domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego. Pamiętam, jak jechaliśmy samochodem od weterynarza i w samochodzie słuchaliśmy audycji, w której był wywiad z autorem książki. U p. Piotra czuć pasję do chleba, pieczenia, w końcu to rodzinna tradycja. Przyznam szczerze, że byliśmy pod takim wrażeniem, że książkę nabyliśmy dość szybko, co dziwne, głównie pod wpływem męża. I to mąż

Mieszam w Garnku
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z MAKOWĄ SKÓRKĄ 161

Ostatnio jakoś tak rzadziej mamy ochotę na pieczywo z ziarnami, bardziej sięgamy po chleby bez ich dodatku. Chyba chwilowy przesyt... Ostatnim naszym zauroczeniem jest chleb orkiszowy z domieszką mąki żytniej (lubię jej dodatek w pieczywie), bez ziaren, za to z chrupiącą makową skórką. Jak zwykle poszłam na kompromis chleb z jasnej mąki (takie preferują moi domownicy), ale z dodatkiem pełnoziarnistej(...)taki mój mały nałóg... Dla mnie ten chleb jest wręcz bajeczny, dla moich domowników również, ostatnio bywa u nas b.często. Jak wszystkie chleby na zakwasie b.długo zachowuje świeżość, w moim odczuciu chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego dnia smakują inaczej. Jak dla mnie czym starszy tym smaczniejszy, b.lubimy już taki stary, zeschnięty, wręcz twardy

Smaczne Zdrowe
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 180

Rzadko piekę chleby z dodatkiem mąki pszennej, ale po ostatnim udanym wypieku chleba pszenno-żytniego , naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia pszenicy..., co jakiś czas musimy mu ją dostarczyć...- tak sobie tłumaczę... ;-) (nie jadamy kupnego pieczywa, ciast, itp.) więc niekiedy mam ochotę i wyłamuję się z tych twardych reguł (nie jadania pszenicy(...)zwykłej trochę mniej) - 50g płatków (ja dałam jęczmienne, ale mogą być np.owsiane) - 60g ziaren słonecznika - 20g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - 880g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione ziarna u mnie słonecznik, dynia i siemię lniane Wszystkie składniki (poza wodą) umieszczamy w misie miksera, dolewamy większą część wody (ok.600-700g) i mieszamy

Smaczne Zdrowe
Chleb żytni z kminkiem 105

Chleb żytni na zakwasie żytnim jest jednym z moich ulubionych wypieków. Aby upiec chleb żytni z taką ilością żytniej mąki jak w przepisie poniżej może wydawać się skomplikowane i trudne. Wiadomo, żytnia mąką jest ciężka i trudno stwierdzić czy ciasto chlebowe podczas wyrabiania wytworzyło dostateczną ilość glutenu. Muszę przyznać, że podchodzę sceptycznie do wypiekania żytnich chlebów. Jak na razie wszystkie(...)chleby jakie piekłam z książki szwedzkiego piekarza Jana Hedha zawsze mi wychodziły, więc i zaryzykowałam i upiekłam chleb żytni również z jego przepisu. Do wypieku żytniego chleba potrzebny jest aktywny zakwas żytni . Najlepiej dokarmić zakwas na dzień przed wypiekiem chleba. Warto też zainwestować w mąkę żytnią o wysokiej jakości, mielonej kamieniem. Wysoko proteinowa mąka pszenna sprawia, że wyrastające ciasto chlebowe

codojedzenia
Francuski chleb wiejski 173

Francuski chleb wiejski (Pain de Campagne) - najsmaczniejszy chleb pszenny jasny, jaki do tej pory upiekłem. Chleb z mąki pszennej jasnej z niewielkim dodatkiem pszennej razowej, na zakwasie i drożdżach. Polecam!  Zaczyn: 25 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g letniej wody  100 g mąki pszennej 25 g mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać (nie wyrabiać(...)ciasto na wierzch. Filmik na YouTube, pokazujący jak składać ciasto znajdziecie tutaj . Następnie wyjąć ciasto na obsypany mąką blat kuchenny lub stolnicę i uformować w kulę. Koszyk do wyrastania chleba wysypać mąką (najlepiej ryżową). Delikatnie przenieść ciasto chlebowe do koszyka, spodem do góry, przykryć folią lub ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można również umieścić w lodówce

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb orkiszowy na podmłodzie z ziarnami 120

Piekłam już dotychczas chleby pszenne, pszenno-żytni, na maślance, ale mąż uznał, że ten chleb jest najlepszy w smaku. Może to za sprawą orkiszu, a może dzięki podmłodzie? Pozostaje też możliwość taka, że po prostu najbardziej smakują mu chleby orkiszowe ;-) Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", z tym że zamiast zarodków pszennych dałam ziarna słonecznika i siemienia(...)mąki orkiszowej 100 g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane) 10 g soli dodatkowo: mąka orkiszowa do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk WYKONANIE Dzień przed pieczeniem chleba (przygotowanie podmłody). Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, wymieszać, po czym dodać mąkę orkiszową i ponownie dobrze wymieszać do połączenia składników. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji

Passions hobbies life
Chleb Pszenny z Jogurtem Naturalnym 95

Witam serdecznie Propozycja na prosty i smaczny chleb pszenny z jogurtem naturalnym . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 400 g jogurtu naturalnego 50 ml letniego mleka 30 g drożdży świeżych 3 łyżki stołowe oleju 10 g soli (około 1 1/2 łyżeczki) 10 g cukru kryształ (około 1 1/2 łyżeczki(...)użyłam foremki o wymiarach 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z jogurtem https://www.youtube.com/watch?v=ijXj7uqdE_g Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miseczki rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) mleko , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 141

Dziś upiekłam chleb pełnoziarnisty, na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, czy innych spulchniaczy. Zaletą tego chleba jest to, że zawiera pełnowartościowe zboża, pestki, otręby i siemię oraz to, że użyty w nim zakwas jest bezobsługowy, to znaczy nie trzeba go dokarmiać, wystarczy przechowywać go w lodówce. Chleb jest z tych „nie dmuchanych”, jest zwarty i dość sycący. Najlepiej(...)smakuje pokrojony w cienkie kromki, posmarowany masłem, dodatki mogą być słone lub słodkie. Chleb piekę już od półtora roku, regularnie co tydzień. Przepis i chleb  jest tak dobry, że „zaraziłam” nim moją bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały

moj przepis na
Chleb słonecznikowy z gotowej mieszanki 141

Książka „Chleb” Jeffrey’a Hamelman’a już ze mną, zapas drożdży, mąk żytnich, pszennych, płatków i otrąb naszykowany, ale termin ważności na opakowaniu gotowej mieszanki zaczynał się zbliżać do końca, więc znowu zrobiłam chleb z gotowca. Za to jaki! Kilogramowa torebka mieszanki z dyskontu Aldi wystarczy na 2 bochenki, każdy o gramaturze 750g, kosztuje 4,89zł. Śmieszna to cena, jeśli(...)zapłacić minimum 3zł a 4zł to cena za dwa opakowania drożdży instant. Rachunek w tym wypadku jest prosty – gotowa mieszanka się po prostu opłaca.   Skład wyszczególniony na opakowaniu chleba słonecznikowego to: 73 %mąki pszennej, mąka żytnia (procentowa ilość w mieszance nie została wyszczególniona), ziarna słonecznika 8%, sól jodowana spożywcza, wysuszony zaczyn żytni, drożdże suszone, białko pszenne (czyli gluten), cukier

Karo in the Kitchen
Chleb żytni 109

Dzisiaj zapowiadany już wcześniej chleb żytni na zakwasie. Uwaga! Jego smak uzależnia i jak już raz upieczecie chleb na zakwasie to inne sklepowe pieczywo może przestać Wam już smakować ;) Zakwas to rodzaj dzikich (naturalnych drożdży). Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Drożdże te działają o wiele wolniej niż kupne oraz bardziej wpływają(...)smak pieczywa. Dlatego pieczenie chleba na zakwasie wymaga długiego procesu przygotowania. Jednak wysiłek ten zostanie nagrodzony w postaci pysznego, pachnącego, zdrowego chleba :) Na szczęście etap wyhodowania zakwasu jest jednorazowy. I jeżeli będzie się o niego dbać to posłuży bardzo długo. Zalety ciemnego pieczywa: 1. Ma o połowę niższy indeks glikemiczny, niż pieczywo białe.  2. Zachowuje świeżość nawet

Moja Galeria Smaku