chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:12/356)

Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie 159

wody Wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, aby się utworzyła miękka masa. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. *Jeśli chcemy piec chleb po południu, mieszamy składniki zaczynu rano, a II etap robimy po południu. Składniki 2 etapu: 1 80 g  mąki orkiszowej razowej typ 2000 200 g maki żytniej razowej(...)letnia    woda Wykonanie: Rano mieszamy ze sobą składniki obydwu etapów, dodając tyle wody, aby powstało luźne ciasto. Pozostawić 10 minut, aby odpoczęło a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia większej keksówki.  Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2,5-3 godziny. Wierzch chleba spryskać wodą i posypać ziarnami. Piekarnik nagrzać

Kulinarne przygody Gatity
Jak wykonać zakwas żytni 145

zmieniłam tylko pory dokarmiania zakwasu. Przygotować: słoik o pojemności 1 litra gazę lub inny materiał przepuszczający powietrze 250 g mąki żytniej (użyłam żytniej 2000) drewniana łyżka lub patyczek do mieszania 250 ml letniej woda Plan wykonania: Dzień 1 godz. 8:00 - 100 g mąki żytniej - 100 ml letniej wody Wsypać mąkę do słoika, wlać wodę, dokładnie wymieszać, przykryć gazą(...)lodówki zakwas może mieć lekko przyschniętą górę lecz to nie przeszkadza. Przed pieczeniem należy tak dokarmiony zakwas pozostawić w ciepłym miejscu. Ja wyjmuję zakwas rano, dokarmiam, a wieczorem mieszam zaczyn na chleb

Kuchcik gotuje
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 171

temperaturze pokojowej 1 łyżeczka słodu naturalnego żytniego 25 g pestek dyni 25 g ziaren słonecznika otręby do posypania Wykonanie: Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy i odstawiamy. Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami ciasta właściwego. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie 145

temperaturze pokojowej opcjonalnie kulka wielkości orzecha laskowego świeżych drożdży, jeśli zakwas nie jest zbyt mocny Wykonanie: Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki I fazy, czyli zaczyn, przykrywamy i odstawiamy. Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami II fazy. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na… – Panzanella, czyli toskańską sałatkę 149

ugnieść w misce z rozmarynem i oregano). Trzymamy na ogniu dopóki chleb nie zrumieni się, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy oliwy. W naczyniu mieszamy zdjęty z patelni chleb, pokrojone w kostkę soczyste pomidory (wskazane koktajlowe), czerwoną cebulę, kapary, czosnek i bazylię. Posypujemy grubo zmielonym kolorowym pieprzem i polewamy vinaigrette (3 łyżki oliwy mieszamy z łyżką octu

Bon Ton Italia
Wrześniowa piekarnia, na zakwasie z tartym jabłkiem 184

jabłkowy, cytrynowy, chinowy czy bursztynowy. Nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że osoby mające młody zakwas zamiast drożdży mogą  dodać do zaczynu starte jabłko, szczególnie do chlebów pszennych czy mieszanych. Na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego, 200g mąki żytniej typ 720, 150g wody, 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach(...)orkiszowej jasnej, 550g wody, 20g soli himalajskiej. 1 jabłko do dekoracji. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25x11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście

Leśny Zakątek
Sałatka litewska 170

może być gouda) 400 g czerwonej fasoli ( cała puszka) 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 50 g masła sól i pieprz do smaku Składniki znajdzieci e tutaj  Przygotowanie: Chleb pokroić w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm i uprażyć na patelni, aż stanie się chrupki, przerzucić do miski. Na tej samej patelni rozpuścić masło i dodać czosnek(...)lekko podsmażyć i dodać chrupki chlebek. Wszystko jeszcze odrobinę podsmażyć, ostudzić i przerzucić do miski. Dodajemy opłukaną i osuszoną fasolę. Ser tarkujemy na najdrobniejszych oczkach i mieszamy z z chlebem i fasolą. Dodajemy majonez i doprawiamy. Sałatka jest bardzo chrupiąca i sycąca.  Smacznego

Niezły Młynek
Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, na drożdżach 101

Ostatnio mnie trochę mniej na blogu, z powodu ząbkowania i marudności Zośki. Ale mieszamy w garnku, tylko nieco mniej Dzisiaj zapraszam na chleb pszenny, ale nieco inny niż ten tradycyjny. Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, w oryginale melasy. Całość na drożdżach, więc ci, którzy boją się zakwasu, mogą piec śmiało. Mimo sporej ilości miodu, nie jest słodki(...)szkl. ciep\u0142ej wody\r","1 jajko\r","2.75 szkl. m\u0105ki chlebowej"],"name":"Chleb pszenny z dodatkiem p\u0142atk\u00f3w owsianych i miodu, na dro\u017cd\u017cach","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W du\u017cej misce mieszamy \u0142y\u017ck\u0105 gor\u0105c\u0105 wod\u0119, p\u0142atki owsiane, oliw\u0119, s\u00f3l oraz mi\u00f3d.\r","Odstawiamy

Mieszam w Garnku
CHLEB PSZENNY Z AUTOMATU 307

zawiera żadnych polepszaczy, ani konserwantów.  Mój debiut uważam za udany i jak tylko czas pozwoli zabiorę się za kolejny wypiek chleba, tym razem ciemnego :)) Składniki: na 1 chleb o wadze 900g i średnio wypieczonej skórce 1 łyżeczka oliwy z oliwek 260 ml wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 550 g mąki pszennej(...)drożdży suchych Wykonanie:  Wszystkie składniki  wrzucamy do maszyny w podanej kolejności: najpierw składniki mokre, potem suche, na końcu drożdże. Maszynę ustawiamy na podstawowy program mieszania i pieczenia chleba. Po upieczeniu wyjmujemy mieszadła i studzimy chleb na kratce kuchennej

Walijskie Pichcenie
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowa 147

Chleb rwiemy na kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż stanie się chrupiący 2. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry, miąższ kroimy w kostkę, solimy i odkładamy na sicie zawieszonym nad miską, czekamy aż z pomidorów odcieknie większość soku 3. Mozzarellę rwiemy na kawałki, ok 1/2 szklanki oliwy mieszamy z solą, pieprzem(...)moździerzu, dodajemy do soku z pomidorów, dolewamy ocet winny oraz ok 6 łyżek oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, w powstałej mieszaninie namaczamy połowę podpieczonego chleba, dodajemy kapary i pokrojone pomidory, mieszamy, dodajemy porwane listki bazylii oraz mozzarellę, mieszamy 5. Podajemy z dodatkową porcją podpieczonego chleba

Słodki Kompromis
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 217

leczeniu wielu chorób, oraz w profilaktyce różnych schorzeń Moja kuchnia nie może obyć się bez czosnku. Jedną z ulubionych potraw są grzanki z czosnkiem i masłem. Kromki chleba pszennego lub mieszanego przypiekam z obu stron na patelni, następnie mocno z obu stron nacieram czosnkiem (prawie jeden średni ząbek na kromkę), po czym smaruję masłem i od razu zjadam. Danie(...)przez trzy dni nosić maseczkę na twarzy, bo oddech zabija. No i trzeba mieć wątrobę nie do zdarcia. No więc, gdy w jednej z moich książek znalazłem przepis na chleb z pieczonym czosnkiem, od razu wiedziałem, że prędzej czy później chleb czosnkowy pieczony będzie. No i właśnie pieczony był. Pieczony czosnek przyciemnił miękisz i odrobinę zmienił jego teksturę

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka z dietetycznym sosem tysiąca wysp 305

Dzisiejsza propozycja to nasza wczorajsza kolacja. Sałatka jest bardzo sycąca, bo z kurczakiem i grzankami, na pewno zaspokoi nasz apetyt na całą noc. ;-) (składniki na 2 porcje) 2 kromki chleba razowego 1/2 główki sałaty lodowej 8 pomidorków koktajlowych 1 duży ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego 1 mała czerwona cebula 1/4 czerwonej papryki 1 filet z kurczaka olej sól, pieprz, ostra(...)paprykę kroimy w plastry.  2. Fileta kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, obsypujemy solą, pieprzem, papryką i podsmażamy do zarumienienia. 3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.  4. Chleb kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Podsmażamy na małym ogniu do momentu aż grzanki zrobią się chrupiące. 5. Na talerzach układamy

Szefowa kuchni
Chleb pszenny na zakwasie pszennym 101

Chleb pszenny na zaczynie i mące pszennej mieszanej. Polecam gorąco aby pyszny chleb zagościł i na Twoim stole. Ja piekę chleb raz w tygodniu aby przez cały tydzień cieszyć się zdrowym i wciąż świeżym pieczywem, dlatego polecam serdecznie pieczenie własnego pieczywa. Na początku może być to nieudolny bochen aby z czasem nabierać coraz piękniejszych kształtów. Jeśli nie macie zakwasu

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem z dyni z domowymi grzankami 187

marchewki -5 średnich ziemniaków -2 ząbki czosnku -1 duża cebula -trochę oleju -sól - pieprz  - 2 łyżeczki curry  -1 łyżeczka kurkumy -2 łyżki cukru GRZANKI -5 kromek czerstwego chleba krojonego -4 łyżki masła -2 łyżeczki ziół prowansalskich  Z dyni wyciągamy pestki, kroimy ją na niewielkie kawałki. Cebulę szatkujemy, marchew również, dodajemy czosnek i dodajemy trochę oleju-podsmażamy. Następnie(...)jest zbyt gęsta można dodać przegotowanego mleka lub przegotowanej wody.  Dodajemy przyprawy -mieszamy i gotowe :-) Zupa jest bardzo smaczna, syta i pożywna.  GRZANKI Czerstwe kromki chleba kroimy w kostkę, mieszamy z roztopionym masłem i ziołami prowansalskimi. Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Podczas pieczenia mieszamy grzanki by się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb na piwie porter +FILM 152

Chleb z mąki mieszanej, na drożdżach i na piwie. Na piwie ciemnym, więc mocno słodowy i aromatyczny. Nie wiem jak to się stało, ale jakoś nie zdążyliśmy zrobić z niego kanapek. Jest tak dobry, że znika z samym masłem. Piwo typu porter leżakuje przez rozlaniem do butelek około 90 dni. Jest bardzo ciemne, palone, prawie nieprzeźroczyste pod światło. Smak(...)cukru. Miskę przykryjcie folią i zostawcie na noc, na 8-10 godzin, na blacie w kuchni. Nie musi stać w cieple, ważne żeby temperatura podczas pierwszego wyrastania była stała. Chleb na piwie porter Rano dodajcie do startera resztę mąki wymieszaną z solą i pozostałymi drożdżami i zagniećcie elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie

Karo in the Kitchen