bezglutenowe - przepisów 7935

  1. zbiór przepisów na wielkanoc od bloggerów! bezglutenowe i wegetariańskie
    zbiór przepisów na wielkanoc od bloggerów! bezglutenowe i wegetariańskie

    Wczoraj zakończyła się moja akcja "Bezglutenowa Wielkanoc" . Dziękuję wszystkim za udział i ponad 100 inspiracji ! Wszystkie przepisy wyglądają niezmiernie pysznie i chciałabym ich skosztować! Mam nadzieję, że ten jakże pokaźny zbiór kiedyś (no, na przykład na następną Wielkanoc :)) będzie dla Was pomocny i przydatny. A więc do rzeczy, zobaczmy, jakie przepisy dodali bloggerzy do mojej akcji: Pasztet z czerwonej soczewicy(...)nerkowców Zaćmienie autorka: pinkcake | blog: trochę inna cukiernia Jajka smażone w skorupkach autorka: paluina93 | blog: Bagietka, czyli miło o gotowaniu Sernik Zebra autorka: SmakowyRaj - Olinka | blog: Smakowy Raj Bezglutenowy mazurek makowy autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Bezglutenowa babka wielkanocna mojej mamy autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Pascha wielkanocna autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Bezglutenowy mazurek bakaliowy autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl PROSTY MAZUREK BAKALIOWY

    Przepis pochodzi z bloga chili & sugar, prowadzonego przez martines.

  2. NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe)
    NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe)

    przyznacie nam rację, że te są najlepsze! Tak więc Panie i Panowie  przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe!  SKŁADNIKI FARSZ: - ziemniaki około 3kg, - cebula około 1,5kg (czerwona, biała) - ser minimum 1kg, - przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, vegeta - najlepiej domowa, Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie(...)bardzo zbity farsz). Dokładnie mieszamy. Następnie dusimy z serem. Farsz ma wyjść bardzo pikantny! /Nawet nie wiecie jak trudno o tym pisać i powstrzymywać ślinotok./ SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  3. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa
    PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa

    kapustę i wszystko przesmażamy, aby odparować jeszcze więcej wody. Doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, vegetą (najlepiej domową). Pozostawiamy do przestygnięcia. Najlepiej dobrze schłodzić farsz w lodówce. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego(...)używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy - niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  4. OWSIANE BUŁECZKI DOMOWE (bezglutenowe).
    OWSIANE BUŁECZKI DOMOWE (bezglutenowe).

    Cię do konsumpcji. Każda jej minimalna nierówność prowokuje Cię do 'skubnięcia' i zjedzenia elementu zakłócającego harmonię. Tak. Wciąż mówimy o pieczywie i to nie byle jakim bo... zdrowym, smacznym, bezglutenowym i domowym. Robi się je szybko, łatwo i przyjemnie. Zjada się je zwykle gorące, ale (!) poświęciłyśmy się i przetestowałyśmy - odżyłyśmy jedną i... nawet po 2 dniach nie przypomina wcale kamienia(...)nazwijmy to - konsystencja, nie ulega zmianom. Do tego jeszcze ten nieziemski zapach w domu... Od razu jest jakby bardziej... rodzinnie i przyjemnie. To jak ocieplenie jesieni. SKŁADNIKI: - mąka owsiana (bezglutenowa) 440-450 g,  - jajka - 2 żółtka (a białka do posmarowania), - drożdże -  pół kostki - 50 g, - mleko - 200 ml, - cukier - 2 łyżeczki, - sól - płaska łyżeczka, - masło - 5-6 łyżeczek

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  5. Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja
    Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja

    tygodnie temu byłem na Bezglutenowych Warsztatach Kulinarnych. W końcu mam trochę czasu, by je opisać :) Odbyły się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku. Organizowane były przez :   Prowadzącą warsztaty była mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk. Przekazała nam podstawy na temat diety bezglutenowej, a później przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne. Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to: Chleb(...)żałuje tych kilku godzin. Ci co nie dojechali niech żałują :)  Po przygotowaniu wszystkich potraw odbyła się wspólna degustacja przygotowanych dań :) Normalnie "wigilia" prawie :)  Sam nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale myślę, że było to bardzo ciekawe doświadczenie i wiele się nauczyłem i dowiedziałem o tej formie przygotowywania potraw, która dla wielu osób jest koniecznością.  Na pewno jak się

    Przepis pochodzi z bloga Parowar Faceta, prowadzonego przez ParowarFaceta.

  6. PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe.
    PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe.

    przepisem.  Tym razem wersja mięsna, bardzo soczysta, aromatyczna i niebezpiecznie dobra. Lepienie z tego mięsno-warzywnego farszu to czysta przyjemność (nawet gdy pakujemy go w cieniuteńkie ciasto bezglutenowe, które do najłatwiejszych nie należy). Łatwo idzie, szybko znika, ale sprawia, że chce się do tego smaku powracać, nie tylko myślami. SKŁADNIKI NA FARSZ: - 1 kg udźca z indyka, - 2x pierś(...)cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz ma być mocno pieprzny! Całe opakowanie pieprzu ziołowego to podstawa!). Mieszamy i... gotowe! :) SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  7. PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe.
    PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe.

    pachnie "piekielnie dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki . A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana w 100% bezglutenowa).  SKŁADNIKI: /FARSZ: - Szpinak świeży, 1/3 opakowania, - Pieczarki, 1/2 opakowania, - Papryka Czerwona, 1 mała - Papryka Żółta, 1 mała, - Ser Żółty(...)CIASTO TRADYCYJNE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 2 łyżki oleju, - 1 łyżka masła, SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE: Mąka owsiana bezglutenowa - możesz o niej (i o innych bezglutenowych w 100%) poczytać TUTAJ ! - można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  8. PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe)
    PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe)

    placuszek nie może leżeć koło dobrze zrobionej pizzy domowej! I tu, teraz bezglutenowcy niepotrzebnie rozkładają ręce! :) Mamy przepis na idealną, przepyszną pizzę domową zarówno na zwykłym jak i na bezglutenowym cieście!  Kawałek trzymany w ręce nie opada, trzyma się tak jak ten Magdy Gessler, ale za długo zachwycać się tym widokiem nie można, gdyż ma on tendencję do szybkiego(...)znikania. Jako, że 2 z 3 facetów w domu może jeść "normalnie" to z podanych Wam składników robimy zawsze dwie, bardzo bogate w farsz blachy - jedną bezglutenową, a drugą "ludzką" (nasze domowe nazewnictwo wszystkiego co "zakazane" aby oswoić nietolerancję) :) Uciekają równie szybko, smakują równie dobrze - po prostu idą łeb w łeb. Tak więc Panie i Panowie, zapraszamy na Pizzę domową

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  9. KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE)
    KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE)

    popijającej obok herbatkę, ale smak i zapach przyciągnął tu jej osobę za sprawą pięknych wspomnień, które chyba dopiero teraz doceniamy... Zapraszamy na kapuśniaczki - ciasto tradycyjne i ciasto owsiane - bezglutenowe. SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - mąka pszenna-tortowa - 600 g, - drożdże - 10 dag, - mleko - 2 łyżki, - cukier - 1 łyżeczka, - sól - 1 łyżeczka, - jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania, - masło(...)kostki /my dałyśmy całą. - smalec - 1/4 kostki, - kwaśna śmietana - 2 łyżki, + dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem. SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE BEZGLUTENOWE: - mąka owsiana bezglutenowa (pomarańczowa z proveny) - 250 g, - mąka bezglutenowa chlebowa - 350 g (z czego 100 g zostawiamy do podsypywania), - drożdże - 10 dag, - mleko - 2 łyżki, - cukier - 1 łyżeczka, - sól - 1 łyżeczka, - jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  10. TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy).
    TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy).

    naszej kuchni szpinak, dużo czosnku, łososia i wspaniały, kremowy serek " Arla Apetina - Czosnek i Zioła ". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi".  SKŁADNIKI: * Biszkopt Bezglutenowy: - jajka, 4 - szpinak liściasty, świeży, 200 g - domowa mieszanka suszonych warzyw (do smaku). - czosnek, 3 główki - 1/2 szklanki oleju, - 1/2 szklanki masła roztopionego, - 2 szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół - owsiana(...)bezglutenowa i mąka bezglutenowa na ciastka) - łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego. /Mąka owsiana bezglutenowa jest w 100% bezpieczna dla osób na diecie. Nie jest to zwykła mąka owsiana! Wystarczy się rozejrzeć w odpowiednim miejscu i znaleźć można różne owsiane produkty, które sygnowane się znaczkiem przekreślonego kłosa. Nie będziemy robić reklamy konkretnym markom - sami znajdziecie to, co będzie Wam odpowiadało

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  11. PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane)
    PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane)

    zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula ... i " piekło - niebo " - bezglutenową mieszankę , bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania. SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru(...)łyżki oleju, SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE: Mąka owsiana bezglutenowa - możesz o niej (i o innych bezglutenowych w 100%) poczytać TUTAJ ! - można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując. Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  12. Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków
    Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków

    zawiera jego duży  dodatek. Pozwala to na wytwarzanie pieczywa o dużej objętości w stosunku do wagi – np. takie bułki są o wiele lżejsze niż wypiekane tradycyjnie. Mąki naturalnie bezglutenowe nie zawierają odpowiedniej ilości białka o podobnych właściwościach. Dlatego bezglutenowe ciasta czy pieczywo są bardziej kruche i szybciej wysychają. Przygotowanie bezglutenowych wypieków wymaga zwykle stosowania mieszanek rożnych rodzajów bezglutenowych mąk(...)łyżeczkę kryształków żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, gdy spęcznieje podgrzewamy w mikrofali lub wstawiając naczynie do gorącej wody), stosujemy 1 łyżeczkę żelatyny na 2-3 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych. Żelatyny wieprzowej nie powinny używać osoby z alergią na mięso wieprzowe. Mielone nasiona lnu – najlepiej stosować odtłuszczone, mielone złociste siemię lniane, w ilości około 1 łyżki na 2 szklanki mąki

    Przepis pochodzi z bloga głodny alergik, prowadzonego przez głodny alergik.

  13. Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy.
    Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy.

    ziaren? Jak tu przejść obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym zapachem. I gdy taki skażony przymusową, bezglutenową dietą romantyk znajdzie się pod wieżą Eiffela (tą prawdziwą lub wyimaginowaną) to wcale nie musi spuszczać wzroku zapominając o Śródziemnomorskiej Kuchni! Mamy dla niego Salmon en Croute w wersji(...)glutenu.  SKŁADNIKI: /Ciasto francuskie: - woda 120-125 ml (lodowata) - 250 gram mąki bezglutenowej - 250 gram pokrojonego w małą kostkę masła, - sol - pół łyżeczki, /W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje/ /Nadzienie: - torebka szpinaku liściastego mrożonego Hortex - łyżka masła - 150 g serka mascarpone - czosnek 4 główki - filet z Łososia - ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100g - oliwki zielone garść

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  14. CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM.
    CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM.

    rękę trafia nóż, który z gracją kroi nasz nasz bochenek. My, w ramach umacniania rodzinnych więzi wyczarowaliśmy (praca mamy i jej dzieci) w środku nocy cudo - razowy, okrągły, bezglutenowy chlebek wzbogacony o mąkę z tapioki i o cudowne mieszanki ziaren skomponowane z czarnym sezamem. Coś cudownego.  SKŁADNIKI: - 200 g mąki chlebowej - 200 g mąki Dunkel - 50 g mąki(...)przyznać, że tu pojawiła się mocna konkurencja w postaci mąki z tapioki. Wszystko to razem wzięte pozwoliło nam stworzyć jeden z najpyszniejszych chlebków, które są dowodem na to, że BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY.  MĄKA Z TAPIOKI: "Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu. Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  15. SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe.
    SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe.

    cukier waniliowy/wanilinowy (a najlepiej laska wanilii), SKŁADNIKI DODATKOWE: - 1-2 puszki brzoskwiń, - 4-5 białek, - 1 szklanka cukru pudru, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej/budyniu śmietankowego lub waniliowego , SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki) (najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki  i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb(...)cukru pudru (można zastąpić zwykłym), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ale my nie dajemy), * opcjonalnie: 2 łyżki śmietany lub wody. SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - identyczne jak na bezglutenowe, tylko mąkę zamieniamy, najlepiej na krupczatkę! WYKONANIE: 1. WYKONANIE CIASTA (bezglutenowego i tradycyjnego), krok po kroku, tutaj: - Idealna kruche ciasto - baza, przepis.  / Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

Wybierz stronę :