środa, września 20, 2023

Papryka marynowana

 
Papryka marynowana do słoików, czyli mój sprawdzony przepis, który zawsze powtarzam. Papryka w occie to doskonała przekąska oraz dodatek do dań mięsnych. Dodaję ją również do sałatek. Jej słodko-kwaśna nuta pasuje dosłownie do wszystkiego. Przekonajcie się sami, że przygotowanie papryki w occie nie jest takie trudne! 


Papryka marynowana - składniki:


  • 1 kg papryki

Zalewa:

  • 3/4 litra wody
  • 150g cukru
  • 30g soli
  • 150 ml octu 10%

Dodatkowo:

  • czosnek
  • ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • suchy koper (opcjonalnie)


Papryka marynowana - przygotowanie:


Składniki zalewy należy zagotować, aby cukier i sól się rozpuściły. Umytą, oczyszczoną oraz pokrojoną paprykę ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, gałązkę suchego kopru (opcjonalnie), kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz po 2 listki laurowe. Całość zalać gorącą zalewą. Paprykę w słoikach pasteryzować 25 minut.
 
O pasteryzacji można przeczytać tu - klik


9 komentarzy:

  1. U mnie w domu od marynowania jest mąż. Ja się nie wtrącam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi taką paprykę. To fajna przekąska na stół.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię słodko-kwaśny smak papryki marynowanej. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie ♡
    Pysznie! Ja po prostu uwielbiam paprykę czerwoną :) Świetny przepis, odkąd spędzam więcej czasu w domu, chętnie marynuję różne warzywa. Dziękuję za inspirację! :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis na paprykę 🧡

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger