Zapiekanka z chleba tostowego? To idealne danie na ciepło!

Czy w skład zapiekanki zawsze musi wchodzić makaron, naleśniki, tortilla lub ziemniaki? Niekoniecznie! Jeśli chcesz zaoszczędzić czas na gotowaniu to zapiekanka z chleba tostowego jest idealnym wyborem. Brzmi dziwnie? Nie potrzebujesz do niej wielu składników, a całość smakuje naprawdę świetnie. Przekonaj się!

Szybka zapiekanka z chleba tostowego

Chociaż zapiekanka z chleba tostowego brzmi trochę zabawnie to odpowiednio dobrane składniki i masa jajeczna sprawiają, że całość naprawdę świetnie smakuje. Do tego rozpuszczony ser i delikatnie chrupiący wierzch pieczywa dodają klasycznego smaku zapiekance. Trzeba docenić ten przepis za błyskawiczne przygotowanie, dlatego jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad albo chcesz się pozbyć resztek z lodówki, tak naprawdę możesz dowolnie modyfikować mój pomysł.

Przepis na zapiekankę z chleba tostowego

Składniki:

  • chleb tostowy (u mnie naczynie żaroodporne mieści 6 kromek, a potrzebne są trzy warstwy)
  • 200 g szynki
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego tartego
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
  • sól, pieprz, oregano
  • odrobina tłuszczu do podsmażenia

Przygotowanie:

  1. Szynkę, cebulę i pieczarki posiekaj drobno. Podsmaż składniki na odrobinie tłuszczu, dodaj pod koniec 2 łyżki koncentratu. Możesz też posolić i popieprzyć swój farsz. Zamieszaj.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, posól, popieprz i dopraw oregano. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
  3. Wyłóż naczynie żaroodporne kromkami chleba tostowego. Wlej 1/3 masy jajecznej, połowę farszu i połowę sera żółtego.
  4. Przykryj kromkami chleba. Ponownie wlej drugą część masy jajecznej i wyłóż równomiernie pozostałą część farszu.
  5. Przykryj trzecią i ostatnią partią kromek chleba. Wlej trzecią część masy jajecznej i przykryj całość równomiernie serem.
  6. Piecz zapiekankę z chleba tostowego przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.

Zobacz też: Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!