Medaliony z kurczaka z serem, papryką i pieczarkami

Medaliony z kurczaka fantastycznie sprawdzą się do obiadu zamiast tradycyjnych kotletów. Wypełnione serem, papryką i pieczarkami zapewnią niesamowity smak. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a z pewnością pokocha je każdy – młodszy i starszy. Medaliony z kurczaka z serem przygotowane są z mięsa drobiowego, jednak wzbogaca się je o dodatkowe składniki. To sprawia, że są miękkie, soczyste i rozpływają się w ustach. Jakie składniki będą Ci potrzebne, aby zrobić medaliony z kurczaka z pieczarkami? Koniecznie poznaj ten przepis!

Przygotuj medaliony z kurczaka z serem, papryką oraz serem – krok po kroku

Medaliony z kurczaka możesz przygotować na własny sposób, co oznacza, że bez problemu dodasz do niego różne składniki. Wszystko zależy od tego, co lubisz Ty i domownicy. Najlepiej z mięsem drobiowym komponuje się ser, papryka i pieczarki. Medaliony z kurczaka z serem świetnie zawiązują całość, tworząc pyszny i oryginalny farsz, który posmakuje również dzieciom. To zdecydowanie ciekawa i smaczna odmiana, jeśli zwykle przygotowujesz zwykłego schabowego. Sprawdź, jakie składniki potrzebujesz, aby przygotować medaliony na obiad dla całej rodziny.

>> Zobacz też: Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • cebula
  • 5-6 pieczarek
  • papryka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g sera tartego
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Przygotuj warzywa, myjąc je pod bieżącą wodą, susząc i krojąc je dość drobno.
  3. Połącz mięso z warzywami w dużej misce.
  4. Czas na przygotowanie masy. Wymieszaj mąkę i jajka dość energicznie, a następnie przelej całość do filetów z warzywami.Do masy dodaj ser, przyprawy i lekko zamieszaj.
  5. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, łyżką nakładaj przygotowaną, gęstą masę, tak samo jak placki ziemniaczane.
  6. Smaż na rumiany kolor z jednej i z drugiej strony.

Podawaj z sosem czosnkowym, ketchupem albo sałatką.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!