Świetna propozycja na świeżą i zdrową przekąskę idealną na każdą okazję.
Fresh rolls z krewetkami – przepis na nie jest bardzo elastyczny i możesz zrolować składniki, które lubisz najbardziej. Z racji, że w domu uwielbiamy owoce morza, to składnikiem głównym były właśnie krewetki. Możesz zastąpić je kawałkami smażonego kurczaka, jeśli wolisz, albo nie dodawać wcale żadnego mięsa. W towarzystwie sosu sojowego, słodko – kwaśnego czy orzechowego będą smakowały wyśmienicie.
Fresh rolls z krewetkami to powiew Azji w Twojej kuchni, a ich zrobienie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, no może tylko precyzji w zawijaniu. Zrób więc takie sam i ciesz się tym niezwykłym smakiem. Wspomnę, że rollsy będą świetne na wieczorne spotkania w towarzystwie, a nawet do lunch boxu.
Fresh rolls z krewetkami – składniki:
250 g krewetek
2 opakowania papieru ryżowego
kiełki fasoli mung
wodorosty wakame
awokado
sos sojowy
1 limonka
2 marchewki
8 liści kapusty pekińskiej
pół opakowania makaronu sojowego
2 duże ząbki czosnku
pół pęczka szczypiorku
masło, oliwa z oliwek, opcjonalnie sól
czarny sezam
Fresh rolls z krewetkami – wykonanie:
- przygotuj krewetki, oczyść je z jelitka, pozbądź się ogonków, wypłucz i odciśnij z wody
- na patelni rozgrzej 2 -3 łyżki masła i zeszklij posiekany w plastry czosnek, następnie dodaj oczyszczone krewetki
- obsmaż z każdej strony po ok. półtorej minuty z każdej strony, oprósz solą na koniec i odstaw do ostygnięcia
- teraz możesz przygotować warzywa, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekaj, liście kapusty pokrój w drobną kostkę
- garść wodorostów wakame zalej gorącą wodą i poczekaj aż nabiorą objętości, następnie odlej wodę
- to samo zrób z makaronem sojowym, jak już napęcznieje, to odcedź i posiekaj drobno
- w misce wymieszaj posiekaną marchew, szczypiorek, makaron sojowy, kapustę pekińską
- dopraw do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki, kosztuj podczas doprawiania
- w szerokim naczyniu podgrzej wodę i namocz pierwszy arkusz papieru ryżowego
- wyłóż go na deskę i po kolei nakładaj łyżkę mieszanki z kapusty pekińskiej i marchewki, następnie kilka kiełków fasoli mung, kilka wodorostów, cienki plaster awokado i po 2 krewetki
- zawijaj jak gołąbki, najpierw zacznij zwijać od góry, a następnie zawiń boki i zroluj w zgrabny rulonik
- posyp czarnym sezamem
- czynność powtarzaj do skończenia się składników
Smacznego!
Lidka
Krewetki w takim wydaniu to sztos! Z chęcią wypróbuję Twój przepis