piątek, 5 lutego 2016

chleb pszenno-gryczano-owsiany

Składniki
  • 150g zakwasu
  • 200g mąki owsianej
  • 250g mąki pszennej
  • 200g mąki gryczanej
  • 15 g soli
  • 15g siemienia lnianego
  • 25g ziaren sezamu
  • 35g ziaren słonecznik
  • około 400ml wody

Wykonanie
Do zakwasu wlać wodę .Do tej płynnej mieszanki wsypać porcjami wymieszane mąki. Połączyć wszystkie ziarna ,dodać do ciasta. Wszystko wyrobić na jednolite kleiste ciasto. Jak jest za suche to dodać kieliszek wody. Gotowe ,wyrobione ciasto na chlebek ,wyłożyć do formy wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 165-175° C ( każdy zna swój piekarnik i wie czy zwiększyć czy nie ,temp.) piekarniku 45-55 minut( czas też jest rozbieżny w zależności od piekarnika )Gotowy upieczony gorący chlebek ,wyjąć z formy i spryskać wodą .smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com