niedziela, 13 grudnia 2015

pierniczki



przyprawa do piernika
Składniki
30 g mielonego cynamonu,
10 g suszonego imbiru- 5 łyżeczek
1 gałka muszkotołowa-5 g
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g
2 łyżeczki całych goździków-5 g
2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu-5 g
1 gwiazdka anyżu-ziarna wyłuskane-1 g
5-6 ziaren pieprzu

Wykonanie
Wszystkie przyprawy ,które są zmielić .Gotowe wsypac do szczelnie zamykanego pojemniczka.


Składniki
800g mąki,
280g cukru pudru,
120g tłuszczu,
110g miodu
220g jajek
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przyprawy do pierników i 3 łyżeczki cynamonu)

Wykonanie

Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia.
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo  rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru dla ładnego koloru.  Temperatura pieczenia 160-170 st. C,około, 20-25minut.

Lukier

1 białko
120 - 140g przesianego cukru pudru
sok z cytryny ( opcjonalnie)

Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.Pierniczki sa pyszne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com