Cześć

ParowarFaceta
ParowarFaceta

Tematów 4, postów 5
Cześć,

Mam na imię Adam i od 3 tygodni prowadzę bloga o tematyce kulinarnej, a dokładniej o daniach z parowaru :) Paruję już grubo ponad rok i ponad 90% moich dań, to te z parowaru.
Jak to śpiewał kiedyś zespół Boys:
Paruję co się da i na drzewo nie ucieka
Pierś z kurczaka ta czy ta
Tu smażenia w ogóle nie ma
Czy jakoś tak to leciało ;)
Serdecznie zapraszam wszystkich lubiących parować, lub tych, którzy chcą zacząć, oraz tych, którzy mają wątpliwości, albo uważają, że nigdy by takiego dania nie zjedli. Mam nadzieję, że swoimi daniami, zmienię wasze nastawienie do tego urządzenia i zachęcę do spróbowania.

Zapraszam na bloga i fejsa :)
http://parowarfaceta.blogspot.com
https://www.facebook.com/parowarfaceta

Pozdrawiam
Adam

Andrzej
Andrzej

Tematów 8, postów 60
Witam :]
Muszę się przyznać, że z parowaru jeszcze nic nie jadłem. Czym wyróżnia się tak przygotowane danie?

ParowarFaceta
ParowarFaceta

Tematów 4, postów 5
Tak w skrócie :
Parowar pozwala zaoszczędzić czas, ponieważ w 1 urządzeniu możemy zrobić całe danie. Czasem wracam z pracy, w 5 minut przygotowuje składniki, włączam minutnik, na odpowiedni czas i w ok. 20-30 minut wszystko się samo robi. Nie trzeba przy tym stać i pilnować, a można w tym czasie odpocząć, czy zająć się innymi sprawami i nie myśleć, czy coś kipi, czy się przypala. O zaletach zdrowotnych takiego gotowania, chyba nie trzeba nikomu mówić :) Nadmienię tylko, że pozwala na zachowanie większej ilości witamin oraz innych aktywnych biologicznie składników, gdyż nie jest poddawany bardzo wysokiej temperaturze jak to jest przy pieczeniu i zapiekaniu. Nawet gotowanie w wodzie pozbawia posiłki sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin, w ten sposób można zniszczyć nawet połowę ważnych dla zdrowia substancji. Warto tez dodać, że parowanie pozwala zachować naturalny wygląd, smak oraz aromat potraw. Produkty, nie tracą naturalnych barw i kształtów, dzięki temu wyglądają apetycznie i kolorowo.
Wiele osób nie gotujących na parze uważa dania z parowaru za mdłe i bez smaku, a gotowanie na parze, nie znaczy bez przypraw. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować surowce lub użyć rozmaitych przypraw i sosów.

Nozownik25
Nozownik25

Tematów 0, postów 31
Z tym zaoszczędzeniem czasu to prawda, można bardzo szybko przygotować danie i nie zaglądać czy czasem się coś nie spaliło, tak jak to w piekarniku bywa.

Dodaj odpowiedź