Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Pyszne, miękkie i puszyste pierniczki z ciasta dojrzewającego na piernik staropolski. Najlepsze gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni w chłodnym miejscu. Źródło przepisu znajdziesz tutaj [klik] . Składniki na kilka dużych blach pierniczków: 250 g miodu, najlepiej akacjowego 0,5 szklanki cukru  125 g masła 0,5 kg mąki pszennej 2 małe jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 60 ml mleka pół łyżeczki soli 1,5 torebki przyprawy korzennej do piernika (60g) 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Miód, cukier i masło... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Ze smakiem i z pasją

Warto przeczytać

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Pierniczki przepis

Znajdź przepisy na inne pierniczki w proponowanych pierniczkach!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.