pierniczki - przepisów 1845

  1. Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości!"
    Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości!"

    Love Serniko-makowiec - Zapach Apetytu Świąteczny sernik na zimno - Przepisy Mikołaja Sernik z orzechową bezą - Czary Gary Owsiano- bananowy sernik - Healthy Dreams Sernikobrownie - Kuchenne Łasuchowanie Bardzo prosty sernik z pierniczkami - Around the flavors Sernik z musem czekoladowym - Państwo Wojtczuk gotują Sernik gotowany na kruchym cieście makowym - Smakołyki Bereniki Świąteczny zielony sernik korzenny - My Culinary Art Wykwintny sernik jaglany, wegański, bezglutenowy(...)Zdrowo zakręcona Sernik na zimno z malinami - Kulinarne wariacje Sernik gotowany na miodowym cieście - Kuchnia domowa Ani Sernikopiernik - Zufikowo Sernik z pierniczkami i czekoladowymi kropkami - Ala piecze i gotuje Sernik z jogurtów greckich na marchewkowym spodzie - Czarna wisienka Zimowy sernik z żurawiną - food ² Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką - Kuchnia z widokiem na ogród Tofurnik dyniowy z masłem orzechowym (...) - Eating

    Przepis pochodzi z bloga My Culinary Art, prowadzonego przez dagooshya.

  2. Pierniczki przepisPierniczki przepis

    Pierniczki, ach pierniczki :-) Kto ich nie lubi? Przygotowywanie ich to sama przyjemność i miłe wkroczenie w świąteczny czas. Tworzenie zaś pierniczków z dziećmi, to radość podwójna Pierniczki takie początkowo są twarde, ale na upartego to i tak dzieciaki je skosztują :-) Należy je przechowywać w szczelnym pojemnikach - w miarę upływu czasu ładnie zmiękną. Można też proces ich zmiękczania(...)przyspieszyć, o czym możecie poczytać tutaj: Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły? Pierniczki te równie dobrze sprawdzą się jako ozdoba na choinkę. Więcej pomysłów na domowe ozdoby choinkowe znajdziecie tutaj: Suszone pomarańcze na choinkę . Składniki: 380g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1/4 szklanki miodu 1 jajko 80 g masła pół szklanki

  3. Świąteczne pierniczki
    Świąteczne pierniczki

    Dzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. Co prawda mam na blogu dwa przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale w tym wypadku zależało mi na szybkości wykonania ciasta i szybkości wykrawania pierniczków. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. A, że miałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu(...)Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu lipowego 200 g cukru pudru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  4. Dekorowanie pierników? - nic prostszego!
    Dekorowanie pierników? - nic prostszego!

    uzbieramy już naszą pierniczkową drużynę wszyscy bez wyjątku wyłączamy telefony! :) I to nie są żarty! :) Kiedy już zbierzemy drużynę i odłączymy się od sieci można przystąpić do właściwego dekorowania pierniczków. Potrzebne będą przede wszystkim pierniczki, przepisy na pierniczki idealne do dekorowania podam w najbliżych dniach, a Wy w tym czasie zaopatrzcie się we wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie(...)mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc sama stworzyłam szablon, a wycięte z niego pierniki niczym nie różnią się od tych wyciętych foremkami. Poza pierniczkami obowiązkową rzeczą jest lukier. Ale nie taki zwykły lukier z wody i cukru pudru, nam potrzebny jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników

    Przepis pochodzi z bloga DefinicjaSmaku, prowadzonego przez DefinicjaSmaku.

  5. Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

    przez którą pierniki są twarde zaraz po upieczeniu jest miód lub melasa. Aby zmiękły potrzebują przez pewien czas wchłonąć pewną dawkę wilgoci z powietrza lub owoców. Jeśli chcemy aby pierniczki szybko dojrzały powinniśmy zaraz przed lukrowaniem ułożyć je na kartce i przenieść do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, najlepiej w czasie deszczu uchylić okno. Istnieją również inne sposoby na twarde pierniki(...)kilka z nich: Mikrofalówka Jest to bardzo szybki i prosty sposób na twardego piernika. Twarde pierniczki układamy na papierowym talerzu i kropimy je lekko czystą wodą, najlepiej do tego wykorzystać zraszacz. Pamiętajmy tylko, aby nie przesadzić z ilością wody. Następnie potrzebować będziemy papierowy ręcznik, którym owiniemy tak skropione wodą pierniczki. Wkładamy do mikrofalówki na wysoką temperaturę i trzymamy

  6. Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy
    Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy

    lampek i kolorowych bombek i ozdóbek, krasnale zerkają radośnie niemal z każdego kąta, a świece adwentowe są już niemal całkowicie wypalone.  Wczorajsza wizyta udała się znakomicie - zbiorowe dekorowanie pierniczków okazało się hitem! Od najmłodszych do najstarszych, wszyscy ubabrani kolorowym lukrem (łącznie z Ptysią), bawiliśmy się znakomicie. I choć, jak to stwierdziła siostra C., efekty naszych działań są raczej urocze(...)niż eleganckie , to i tak nas zachwycają. Całe mnóstwo pierniczków zostało udekorowanych na różne sposoby; szczególnie prawie pięcioletni bratanek C. miał przy tym ogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  7. Pierniczki prawie jak Alpejskie
    Pierniczki prawie jak Alpejskie

    roku postanowiłam przełamać lęk przed pieczeniem pierniczków. Przełamałam. Mało tego, jak zaczęłam je piec, nie mogłam przestać :)  Pierniczki "Prawie jak Alpejskie" - strzał w dziesiątkę! Super! Miękkie. Nawet jak wystygną, można je jeść:) Bardzo rosną, więc odpuściłam sobie nadziewanie ich. Zrobiłam próbę nadziewania i małe gwiazdki nadziane urosły do wielkości mini bułeczek, więc nadziewałam Pierniczki Katarzynki, ale o nich napiszę(...)osobnym poście. Alpejskie - tak, polecam! Przepis z MW .  Aha, i uwaga, pieczenie pierniczków uzależnia, nie można przestać:) widać to zresztą na moim FanPage`u na Facebook`u  - zapraszam! Składniki: 1 kg mąki pszennej 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżeczki sody 1 torebka przyprawy do piernika

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

  8. Pierniczki nadziewane
    Pierniczki nadziewane

    Pyszne , mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewane PRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ , polewa(...)gałki muszkatołowej 1 g ziela angielskiego 1 g czarnego pieprzu Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić

    Przepis pochodzi z bloga coolinarnastrefa.blogspot.com, prowadzonego przez coolinarnaStrefa.

  9. Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

    wypiec. 4 dni przed świąteczną kolacją powinniśmy go przełożyć. Czas który poświęciliśmy na jego przygotowanie zostanie nam zrekompensowany smakiem i jego wytrzymałością, powinien przetrwać jeszcze do Nowego Roku. Pierniczki bakaliowe Pierniki przygotowane na tym cieście będą bardzo dobre w smaku przez cały rok. Dlatego wartu przygotować ciasto w połowie listopada i pozostawić je na kilka dni w chłodnym miejscu. Najlepiej(...)jest bardzo twardy po upieczeniu. Można go przygotowywać w zasadzie przez cały grudzień, ale najlepiej jest je przygotować pod koniec listopada. Dzięki temu nabiorą właściwego smaku. Rustykalne pierniczki Piernik, który zwali z nóg swoim orzechowym zapachem. Jest on trochę wymagający jeśli chodzi o czas leżakowania, dlatego warto przygotować je pod koniec listopada. Pierniczki z Norymbergi Podobnie jak z niemieckimi piernikami

  10. Miekkie pierniczki świąteczne bez drożdży
    Miekkie pierniczki świąteczne bez drożdży

    Święta tuż, tuż, czas więc na pierniczki. Miękkie pierniczki są pyszne, korzenne i pachnące smakują dużo lepiej niż kupione w sklepie – to słowa mojego męża :). Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu jak i w kolejne dni mimo iż są bez drożdży. Do upieczenia miękkich pierniczków użyłam mąkę MŁYNY STOISŁAW . Z tą mąką bardzo dobrze się pracuje, jest sypka(...)gładka. Pierniczki nie muszą leżakować przed podaniem, możecie je zrobić nawet dzień lub dwa przed Wigilią. I tak musiałam zrobić pierniczki drugi raz, gdyż pierwsza porcja została zjedzona w ciągu kilku godzin….Miękkie pierniczki zrobiłam bez dodatku drożdży. Pierniczki zdobi lukier królewski , którym pracuje się dość przyjemnie. Moje zdolności plastyczne są słabe, jednak z końcowego efektu ozdobienia pierniczków jestem

    Przepis pochodzi z bloga Ekspansja Smaku, prowadzonego przez Anna Grzeszczuk.

  11. Miekkie pierniczki świąteczne bez drożdży
    Miekkie pierniczki świąteczne bez drożdży

    Święta tuż, tuż, czas więc na pierniczki. Miękkie pierniczki są pyszne, korzenne i pachnące smakują dużo lepiej niż kupione w sklepie – to słowa mojego męża :). Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu jak i w kolejne dni mimo iż są bez drożdży. Do upieczenia miękkich pierniczków użyłam mąkę MŁYNY STOISŁAW . Z tą mąką bardzo dobrze się pracuje, jest sypka(...)gładka. Pierniczki nie muszą leżakować przed podaniem, możecie je zrobić nawet dzień lub dwa przed Wigilią. I tak musiałam zrobić pierniczki drugi raz, gdyż pierwsza porcja została zjedzona w ciągu kilku godzin….Miękkie pierniczki zrobiłam bez dodatku drożdży. Pierniczki zdobi lukier królewski , którym pracuje się dość przyjemnie. Moje zdolności plastyczne są słabe, jednak z końcowego efektu ozdobienia pierniczków jestem

    Przepis pochodzi z bloga Ekspansja Smaku, prowadzonego przez Anna Grzeszczuk.

  12. Pierniki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika
    Pierniki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika

    pudełeczka i otworzył to zawierające mieszankę garam masala słyszłam "po co Ci tyle przyprawy do pienika?!" :) Muszę przyznać, że dało mi to trochę do myślenia, postanowiłam zaryzykować i upiec pierniczki z dodatkiem mieszanki przypraw garam masala :) Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, pierniczki są cudownie aromatyczne, lekko pikantne. Ich smak podbija cukier z melasą i oczywiście wspaniały polski miód(...)przepyszne. Idealnie nadają sie do dekorowania i powieszenia na choince, klejenia piernikowej chatki, czy fantazyjnych piernikowych świeczników, o których nieco więcej w dalszej części postu. SKŁADNIKI ( 3-4 blachy pierniczków) 500g mąki + do podsypywania 300g miodu 100g margaryny Palma w złotym opakowaniu 100g ciemnego cukru muscovado 3 płaskie łyżki przyprawy garam masala 2 łyżeczki sody 1 jajko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód

    Przepis pochodzi z bloga DefinicjaSmaku, prowadzonego przez DefinicjaSmaku.

  13. Pierniczki z witrażami
    Pierniczki z witrażami

    Święta zbliżają się nieubłaganie, więc przyszła pora na pieczenie pierniczków. Dzisiaj proponuję przygotować łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Jest to najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. W zeszłym roku napiekłam pierniczków z tego przepisu hurtową ilość. Na blogu jest kilka przepisów na pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe(...)choinki. ale pierniczków z witrażami jeszcze nie ma, nadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój ukochany pies podczas spaceru, tak się szarpał na smyczy, że nadwyrężył mi prawą rękę. Zróbcie sobie już teraz Świąteczne

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  14. Lukrowane pierniczki
    Lukrowane pierniczki

    się okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa :) Do upieczenia tej porcji ciasteczek wykorzystałam   ten przepis na pierniczki . Przypadł mi do gustu już jakiś czas temu  i co roku cześć pierniczków piekę właśnie z tego przepisu(...)roku urozmaiciłam go o  mieloną skórkę pomarańczową . Lukrowane pierniczki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki   mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  15. Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy
    Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy

    Przepis pochodzi z  MW . W poprzednim poście pisałam, że pieczenie pierniczków uzależnia - ten post jest tego dowodem. Obiecywałam już sobie, że skończę z tym pierniczeniem, jak widać nie udało mi się dotrzymać słowa :) Nigdy nie piekłam pierniczków, a w tym roku jak zaczęłam, to przestać nie potrafię. Tym razem chciałam zrobić takie cienkie pierniczki, tym bardziej, że dostałam nowe(...)foremki, które bardzo chciałam przetestować :) Pierniczki są pyszne - czekoladowe, a do tego posmak pomarańcza....mmmm. Nie są pracochłonne. Trzeba tylko uważać z pieczeniem, żeby ich nie spiec za bardzo, bo łatwo je przypalić. Poczytałam komentarze na blogu pani Doroty, tam dziewczyny pisały, że ciasto po wyjęciu z lodówki było twarde i się kruszyło. Ja postanowiłam pominąć lodówkę i po zagnieceniu

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

Wybierz stronę :