Chutney z dyni i śliwek

Chutney z dyni i śliwek

Chutney z dyni i śliwek

Chutney to aromatyczna mikstura słodko-kwaśna z warzyw i owoców wywodząca się z kuchni hinduskiej. Ze względów historycznych sporo chutneyów występuje też w kuchni brytyjskiej. Składniki : 800 g obranej dyni 800 g wydrylowanych węgierek 2 jabłka 2 jalapeno lub inne chili czerwona papryka pół laski cynamonu 5 zielonych kardamonów 8 goździków ewentualnie: 5 liści kafiru 400 ml octu jabłkowego 6% 300 g cukru (połowa białego i połowa ciemnego) Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić na drobne... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.