małosolne ogórki...

małosolne ogórki...

małosolne ogórki...

Składniki: ogórki gruntowe 5 kg, zestaw do kiszenia z koprem 2 sztuki, korzenie lub liście chrzanu 6 sztuk, czosnek 2 główki, woda gotowana - ile potrzeba, sól kamienna - ile potrzeba Ogórki gruntowe świeże, twarde zalać w misce z zimną wodą na godzinę, wodę wylać i ogórki wytrzeć do sucha ściereczką. Użyłam garnek kamienny i emaliowany, na dnie rozłożyć część opłukanego zestawu z koprem do kiszenia. Ułożyć ciasno ogórki, dodać dodatkowo korzenie chrzanu, ząbki obrane czosnku, na wierzch dać resztę zestawu z k... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W Mojej Kuchni Lubię

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.