Krem cytrynowy ( Lemon curd )

Krem cytrynowy ( Lemon curd )

Krem cytrynowy ( Lemon curd )

Pyszny krem do ciast i deserów. Składniki: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100g cukru - można dać więcej jeśli się woli mniej kwaśny krem. Przygotowanie: Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe jajka i żółtka. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką. W garnuszku doprowadzić wodę do wrzenia i postawić na nim naczynie żaroodporne lub inne. Wlać do niego masę cytryno... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni u Moniki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.