Omlet z pokrzywą i smardzami

Omlet z pokrzywą i smardzami

Omlet z pokrzywą i smardzami

Przepis na : śniadanie

Fajnie, że smardze dobrze się przechowują w suchym i chłodnym miejscu to mogę cieszyć się zbiorami od kilku dni. Kilka tu, kilka tam i codziennie coś pysznego :) Jeśli jeszcze Was nie zanudziłam tymi grzybkami to dzisiaj zapraszam na pyszne smardzowe śniadanie.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

śniadanie, grzyby, śniadania, omlet

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Teodora, 11 maja 2013 19:06:17

Nigdy nie jadłam smardzy ,czy ich smak jest naprawdę szczególny.Miłego weekendu.

Iza Kulińska, 11 maja 2013 19:24:06

według mnie tak, ale może to być też "zasługa" kilku miesięcy bez świeżo zbieranych grzybów :D

Anonymous, 11 maja 2013 23:08:43

Smardz jadalny jest u nas objęty ścisłą ochroną gatunkową i znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski jako gatunek rzadki potencjalnie zagrożony wymarciem. Mam nadzieję że skoro już wiesz nie zagości on więcej na twoim stole - zostaw coś dla potomnych! :)

Marzena, 11 maja 2013 23:34:27

Hmm tez nigdy nie jadlam smardzy:) A Ty kusisz i kupisz nimi co jakis czas az by sie chcialo sprobowac:)))

Iza Kulińska, 12 maja 2013 00:28:37

po pierwsze, Anonimie bez odwagi do podpisania się, w daniu nie jest użyty smardz jadalny a stożkowaty a to znaczy, że nie czytasz dokładnie. Fakt, że wszystkie smardzowate są w Polsce pod ochroną, ale pisałam też wcześniej skąd te grzyby w moich daniach więc daruj sobie :) W przyszłym roku znowu wybiorę się na ich poszukiwania a póki co mam jeszcze troszeczkę suszonych.

Iza Kulińska, 12 maja 2013 00:30:07

pokazuję po prostu dania jakie przygotowałam skoro miałam okazję nazbierać tych grzybków :)

syllunia, 12 maja 2013 01:32:39

Uwielbiam smardze :)) Pewnie nigdy nie słyszałabym o ich istnieniu, gdyby nie mój tata, który bardzo często jeździ na ryby, a w momencie, gdy ryby nie biorą spaceruje sobie po lesie i kiedyś przywiózł do domu kilkanaście sztuk. Początkowo byłam przerażona ich wyglądem - pofalowane, niczym mózg (takie było moje pierwsze skojarzenie) ale po przyrządzeniu - pycha! Są takie delikatne, a w śmietanie, dobrze przyprawione smakowały, jak kurki:))

Iza Kulińska, 12 maja 2013 16:02:53

syllunia, tylko przypomnij Tacie, że smardze w Polsce są pod ochroną :)