Co to jest: PANKO?

Co to jest: PANKO?

Co to jest: PANKO?

Panko ( パン粉)  to japoński odpowiednik naszej bułki tartej. Płatki suszonego chleba (bez skórki) nadają smażonej potrawie lekkości, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem tak szybko, jak nasza panierka.  Cieszy mnie, że panko jest coraz łatwiej dostępne w Europie. Ostatnio oglądałam kilka brytyjskich programów kulinarnych, gdzie każdy kucharz (np. G. Ramsay) używał panko do przyrządzania swoich dań.  Muszę powiedzieć, że to jeden z lepszych moich zakupów ostatnich miesięcy: smażony dorsz był przepyszny.&nb... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Madzia, 8 lutego 2013 10:29:46

o nie slyszalam nigdy o panko. Musze rozejrzec sie po sklepach. Duzo drozszy od bulki tartej ?Pozdrawiam i zycze milego, smacznego weekendu

Unknown, 8 lutego 2013 10:51:29

A gdzie kupilas ?

Anonymous, 8 lutego 2013 10:52:20

A gdzie kupilas ?

Anonymous, 8 lutego 2013 12:27:59

o! a mozna to zrobic samemu w domu?

Aleksandra Rybinska, 8 lutego 2013 13:16:35

Sprawdzilam i mozna kupic w polskich sklepach internetowych. W jednym kilogram panko kosztuje 30 zl, a w drugim za 210 gramow nalezy zaplacic 7,90zl. Pozdrawiam :))

Magdalena Frank, 8 lutego 2013 13:47:47

Panko jest dostępne w większości marketów na dziale z żywnością orientalną. Bardzo fajna panierka super się sprawdza przy krewetkach.

Bożena, 8 lutego 2013 15:27:38

Pierwszy raz widzę ...muszę poszukać gdzieś w sklepach..

Mr. & Mrs. Sandman, 9 lutego 2013 12:34:37

Ot i ciekawostka. Jesteśmy bardzo tym zainteresowani, szybciutko wypróbujemy panko. Dziękujemy za inspirujący wpis :)