Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym

Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym

Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym

  Chleb piekę kilka razy w tygodniu. To już norma. Czasem zmieniam coś w przepisach, eksperymentując, żeby odkryć nowy smak. Ostatnio na przykład zamiast wody dodałam sok jabłkowy. To był dobry pomysł - chlebek wyszedł mięciutki, ładnie pachnący i miał ciekawy, taki świeży posmak.  Składniki: zaczyn: 100g mąki żytniej typ 1200 (mąka żurkowa) 120ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego ciasto: cały zaczyn 450g mąki żytniej typ 720 300ml soku jabłkowego tłoczonego 1 łyżeczka soli 3 łyżki pestek s... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Obiad gotowy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.