Wtorek: Pęczotto primavera

Wtorek: Pęczotto primavera

Wtorek: Pęczotto primavera

Wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą ugotowaną jak risotto. Zdrowsze od ryżowej wersji. To nasza wariacja na temat spaghetii primavera, kultowej pasty zrobionej z nowalijek. Prima vera po łacinie oznacza pierwszą porę roku, czyli wiosnę i takie ma też znaczenie we wszystkich językach romańskich. Czasem bywa jeszcze używane do opisania wieku, np. Ha già compiuto trenta primavere – skończył już 30 wiosen. W kuchni ma jeszcze inne konotacje. W 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque szef S... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Niedzielny kucharz

Autor

Agnieszka Jablonska-TwarógAgnieszka Jablonska-Twaróg

Hej! Jesteśmy Agnieszka i Eugeniusz. Połączyła nas miłość do jedzenia (Eugeniusz kocha gotować, a ja smacznie zjeść ;)) Naszą specjalnością jest planowanie posiłków na tydzień. Zapraszamy Cię do wspólnego ekonomicznego i sprytnego gotowania – jedz smacznie, zdrowo, nie marnuj czasu, jedzenia i pieniędzy.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kasza, grzyby, szparagi, cukinia, brokuły, risotto, brokuł, cydr, spaghetti, pasta, tarta, pieczarki, pasty, makarony, makaron, sosy, ryż, mięso, dania z makaronem, zielone szparagi, risotto z grzybami, cukinia na zimę, ryż z warzywami, warzywa na patelnie, ryż smażony, makaron z pieczarkami, masło orzechowe, pieczarki w sosie, tarta na słodko, makaron z patelni

Inne przepisy z Niedzielny kucharz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.