Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona)

Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona)

Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona)

Wo ł owina po burgundzku ( boeuf à la Bourguignon)  to typowe danie dla kuchni francuskiej, dla regionu Burgundii. Jest to przepyszna wołowina, długo pieczona w czerwonym winie z dodatkiem wywaru wołowego, boczku, cebuli, marchwi i aromatyzowana tymiankiem, rozmarynem i liściem laurowym. Po upieczeniu wołowinę podajemy razem z aromatyzowanymi cebulkami, podsmażonymi pieczarkami i opr ó szonymi natk ą  pietruszki. Na sam koniec wołowinę polewamy niesamowicie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu La grande e la piccola cuoca

Autor

La grande e la piccola cuocaLa grande e la piccola cuoca

Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

boczek, mięso, pieczarki, zupa pomidorowa, sosy, warzywa, salsa, francuskie, mięsa pieczone, polewa, marchewka, pieczony boczek, wołowina, pieczarki w sosie, boczek w sosie, warzywa na patelnie, sos pomidorowy, sos mięsny, dania na gorąco, dania mięsne

Inne przepisy z La grande e la piccola cuoca

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.