Jak zrobić rozczyn / zaczyn ze świeżych drożdży

Jak zrobić rozczyn / zaczyn ze świeżych drożdży

Jak zrobić rozczyn / zaczyn ze świeżych drożdży

Dobrze przygotowany rozczyn stanowi gwarancję ładnie wyrośniętego i pulchnego ciasta drożdżowego. Aby taki uzyskać, drożdże powinny być jak najświeższe. Składniki 25 g świeżych drożdży (1/4 standardowej kostki drożdży) o temperaturze pokojowej 3 płaskie łyżki mąki pszennej  2 łyżeczki cukru 80 ml letniego mleka (mleko podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni ponieważ zbyt wysoka temperatura zabija drożdże, a zbyt niska spowoduje długi czas wyrastania). Przygotowanie Drożdże rozkruszyć do szklanego lub ce... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.