Słonina wędzona

Słonina wędzona

Słonina wędzona

Przepis Zalewa -robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny -gotujemy szklankę wody i wrzucamy tam 3 liście laurowe,15 ziaren pieprzu czarnego  lub kolorowego,8 ziaren zgniecionego ziela angielskiego i 6 kulek jałowca posiekanego.Parzymy 20 min i gdy ostygnie wlewamy całość do naszej zalewy. -topimy słoninę na 7-10 dni Ociekanie i osuszanie  - po wyjęciu z solanki wieszamy słoninę w chłodnym najlepiej przewiewnym miejscu... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Autor

Jacek WiertelJacek Wiertel

Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, chleb z ziarnami

Inne przepisy z Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.