Gotowana łopatka wieprzowa - domowa wędlina

Gotowana łopatka wieprzowa - domowa wędlina

Gotowana łopatka wieprzowa - domowa wędlina

ok 1 kg łopatki wieprzowej Zalewa: ok 1,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody  50 g soli 4 listki laurowe 4-5 ziela angielskie 3 ziarenki pieprzu 5 zmiażdzonych ząbków czosnku  suszony tymianek suszony rozmaryn Do wody dodajemy sól , czosnek i zioła. Mięso myjemy i suszymy. Ewent. wiążemy bawełnianą nicią. Zalewamy zalewą i odstawiamy na 2 doby. Zalewa powinna przykrywać mięso 2-3 cm.  Mięso codziennie obracamy. Zalewę z mięsem doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień (woda powinn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Atlas Smaków

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.