zupa na - 500 przepisów

Egipska zupa z czerwonej soczewicy 163

tajemnicza. Od pewnego czasu myślałam o przedstawieniu na blogu przepisu reprezentującego tę kuchnię, więc gdy przeglądając jedną z moich ulubionych książek, Łatwą kuchnię śródziemnomorską Claudii Roden, natrafiłam na korzenną zupę z soczewicy, po prostu musiałam ją dla Was (i dla siebie) przygotować. Zupa z soczewicy to potrawa popularna w Egipcie. Claudia Roden wychowywała się w Kairze i pamięta(...)zupę z dzieciństwa. Podobno zupy i gulasze z soczewicy przygotowywali już starożytni Egipcjanie (źródło), a sama soczewica stanowiła wtedy podstawę ich wyżywienia. Zupa ta nadal pozostaje prostym i tanim posiłkiem dla zwykłych ludzi, chętnie jedzonym w porze zimowej, gdyż świetnie rozgrzewa.  Zupa z soczewicy według poniższego przepisu to najłatwiejsza zupa na świecie. Soczewica sama rozpada się w czasie gotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa grzybowa z kaszą 178

produkty sponsora. Wszystkie dania utrzymane są w klimacie nadchodzących Świąt, niektóre bardzo tradycyjne, inne zaś zupełnie nowe, zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną nie możemy zapomnieć o zupie. W moim rodzinnym domu od zawsze był to barszcz czerwony - czysty, bez zbędnych dodatków. W domu mojego męża tradycyjnie na stole pojawiała się zupa grzybowa.  Dziś, gdy układam wigilijne(...)menu, nie mogę więc zapomnieć o połączeniu tych dwóch światów tworząc własną, zupełnie nową tradycję. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy grzybowej i gdy pewnego dnia stanęłam przed tym zadaniem czułam lekkie poddenerwowanie. Martwiłam się o jej smak, o konsystencję, zastanawiałam się nad przepisem. Ostatecznie okazało się, że strach ma wielkie oczy. Przepis dostałam od koleżanki, która szybko przyszła

Przysmaki Karolki
Zupa brokułowa 2 w 1 - klasyczna i krem 99

naprawdę to można zrobić obie zupy za jednym razem. Jeśli ktoś nie lubi zup-kremów, to zjada zupę brokułową klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam(...)pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej Brokuła dzielimy w różyczki, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą w ilości nam odpowiadającej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 229

opiekaniu i aromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo - groch włoski posypany solą i ulubionymi przyprawami (np. papryką) jest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno-orzechowy sos tahini pięknie przełamuje słodkawą marchewkę, ciecierzyca dodaje treści i chrupkości, a natka(...)pietruszki oraz za'atar bardzo ładnie dopełniają "a'la libańskiego" charakteru dania. Przyznam się, że mój Mąż nie przepada za gładkimi zupami i początkowo był sceptycznie nastawiony do tej potrawy. Jednak chrupiąca ciecierzyca i wielość innych "dosmaczaczy" ostatecznie go do niej przekonała. Myślę, że fajnie jest podać poszczególne dodatki w małych miseczkach na stół i pozwolić gościom, aby sami doprawiali

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa rybna 168

Jako, że zupę tę robiłam po raz pierwszy, zajrzałam tu i tam , by "poczuć " ten smak...Jadłam niedawno ten rarytas i chciałam zrobić zupę o podobnym lub choć przybliżonym składzie, smaku i aromacie :) Myślę,że się udało,  skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :)Składniki; ja miałam tylko duże i małe(...)gotować włożyłam do niego drobno pokrojonego ziemniaka Umyte i starte warzywa jak najgrubiej starte i wsypałam do wywaru -gotowałam Pokrojoną cebulę i czosnek obsmażyłam na oleju i dodałam do zupy Pod koniec gotowania doprawiłam zupę majerankiem i tymiankiem oraz ODROBINĄ soku z cytryny (ale to mój smak tego potrzebował ), szczyptą pieprzu ziołowego i prawdziwego, 1/4 kostki rosołowej i  kilkoma

Proste Potrawy
Zupa szczawiowa 149

Aparatu foto wciąż brak, a tu w lodówce czeka serniczek Davida Lebovitza w kolejce do sesji... ale jakoś sobie radzę:) Byle do wtorku...Zupy goszczą na moim stole rzadko... może i zbyt rzadko, ale za oknem powoli robi się wiosennie, słychać nawet inne ptasie dźwięki niż tylko "kra" i naszło mnie na szczawiową. Nie wiem jak to wszystko(...)powiązanie jednak jest :)Szczaw ze słoiczka, bo o świeży trudno o tej porze roku :) Nie dodawajcie od razu całego, tylko stopniowo, próbując co kilka łyżek. Wtedy będziecie pewni, że zupa dla Was nie będzie zbyt kwaśna, bo to już kwestia gustu :)Przepis mamy.Składniki: - porcja rosołowa- 2 - 3 skrzydełka z kurczaka- marchewka- pietruszka- kawałek selera- biała część niewielkiego pora

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 113

poprzedniego dania, które robiłam na śniadanie z zielonymi szparagami  zostały mi zdrewniałe końce. Specjalnie ich nie wyrzucałam, ponieważ było mi ich szkoda. Chciałam je wykorzystać do wywaru na zupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam(...)niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą) ok. 1,5 - 2 litrów wywaru warzywnego lub drobiowego  (ja akurat nie miałam, więc zalałam warzywa wodą i dodałam nieszczęsną kostkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 95

Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :)   Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące(...)cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! :)   Ten przepis to moja ulubiona wersja zupy krem

Cooking Monster
Zupa ogórkowa zabielana 116

Zupy robię rzadko, ale w sumie nie wiem dlaczego:) Jednak tym razem podam przepis na zupę i będzie to ogórkowa. Bardzo delikatna, kwaśna, ale nie wykręcająca buzi:) Ugotowana na piersi z kurczaka i zabielona śmietaną. Składniki: 2 - 2,5 l. wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką) 1 pierś z  kurczaka 1 kostka(...)pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu ewentualne szumowiny, które się wytworzą podczas gotowania Zupę gotować na małym ogniu, pod półrzykryciem do momentu ugotowania warzyw do miękkości Teraz pora na zabielenie. Robi się dokładnie tak samo, jak podawałam w przepisie na zupę pomidorową : do kubeczka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa pieczarkowa 117

zwykle zabielona śmietaną. Po prostu lubię takie zupy. Uwielbiam śmietanę, nic na to nie poradzę:) Co z tego, że tłusta?:) Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować).  Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora(...)Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz) 1 kostka rosołowa drobiowa 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy Wstawić wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować - wsypać makaron i gotować ok. 12-15 minut (w zależności od firmy - posłużyć się informacją na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedzić i odstawić na bok Pieczarki umyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polska zupa z leśnych grzybów z łazankami 133

ziemi włoskiej dotarłam do Polski, co oznacza zakończenie moich zmagań w makaronowej podróży po Europie. Na finał wybrałam łazanki podane w zupie grzybowej. Zupa grzybowa to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki(...)Zupa grzybowa powinna być zabielona, najlepiej śmietaną 12 proc. do zup i sosów. Należy pamiętać, że nigdy nie dodajemy śmietany bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Najlepiej wlać kilka łyżek zupy do kubka, potem kilka łyżek śmietany i wymieszać. Całość wlać do garnka. Wtedy śmietana się nie zetnie, a gładko rozprowadzi.  Składniki:500g leśnych grzybów1 litr bulionu

Smakowity Blog Kulinarny
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 176

Dzień dobry,No dobra, może nie koniecznie musimy się dziś rozgrzewać, bo jesienna aura wyjątkowo nam sprzyja, ale zapewne już wkrótce przepis na rozgrzewającą zupę bardzo Wam się przyda :)"Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako(...)piekarnika traci swoją ostrość i staje się miękki i lekko słodki. Z ich połączenia powstaje gęsty i treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się z dynią mielonej kolendry.Talerz zupy zwieńczony jest ognistą salsą z pomidorów i papryki, która dodaje koloru, tekstury i takiej nuty świeżości. Dotąd nie spotkałam się z połączeniem salsy i zupy, ale mezalians ten jest bardzo

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa serowa 151

Zupę serową bardzo rzadko gotuję, ale jak już ją ugotuję to aż miło patrzeć jak moja rodzinka zajada się nią :) Składniki:    2 l bulionu warzywnego ( ja osobiście gotuję sama taki wywar)    3 serki topione śmietankowe ( kupuję takie w kształcie kiełbaski)    150g sera żółtego startego na małych oczkach    sól    pieprz biały(...)Zagotować bulion. Do miseczki wlać pół szklanki bulionu i w nim rozpuścić serki topione dokładnie mieszając. Rozpuszczone serki dodać do bulionu. Zupkę doprawić solą i pieprzem. zagotować zupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę

Amatorka kuchenna
Zupa ziemniaczana na boczku 135

Zupa nie należy do lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz(...)plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać  Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę  zupę ogórkową :  do kubeczka wlać śmietanę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z fasolki szparagowe żółtej 93

już jest, że jak grypa nie odpuszcza i nie ma nic w lodówce oprócz echa, to trzeba gotować ze składników, które akurat są pod ręką. Tak powstała zupa z fasolki szparagowej żółtej, 4 ziemniaków i dosłownie 5 cm (!) marchewki :) Składniki: 450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej 1 marchewka 4 ziemniaki 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka lubczyku(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżka śmietany do zabielenia zupy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 listki laurowe sól i pieprz do smaku Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie) Marchewka obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę Warzywa przekładamy do garnka z fasolką, dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy Wstawiamy na duży ognień, a od momentu zagotowania wody

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem z marchewki 138

Powiem tak: robiłam już dużo różnych zup kremów. Z przeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można dodawać inne składniki w postaci np. mleczka kokosowego czy kolendry, ale ten przepis był tworzony dla mojej córki (dostałam go od dietetyczki). Zupa jest delikatna, niesamowicie syta i po prostu powala na kolana(...)zupę córka ma jeść od czasu do czasu na kolację. Ja też zjadłam. Nie miałam czasu podczas jedzenia jej chwalić bo tak mi smakowała, że szkoda mi było gadać w ogóle :) - pomijam już savoir vivre :) Taką zupę mogą zjeść również przyszłe mamy lub młode mamy , tylko wówczas proponuję nie dodawać czosnku . Bez niego zupa też będzie bardzo smaczna i zdrowa

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 146

zupa to punkt podstawowy podczas wakacji na Węgrzech, a że w tym roku spędziliśmy tam kilka dni wspomnienie jest jeszcze bardzo bliskie.  Na życzenie męża, który jest zachwycony smakiem tego dania postanowiłam ją odtworzyć w domu.  Obecnie istnieją różne odmiany tego przepisu, niezmienne pozostaje głównie to że gotuje się ją na mięsie wołowym lub wołowo-wieprzowym oraz dodaje(...)warzywa. W węgierskich restauracjach przeważnie do zupy podawana jest osobno  bardzo pikantna pasta paprykowa i wówczas dodając ją do zupy sami możemy regulować jej ostrość. Dziś zapraszamy na wersję z ziemniakami, ale jedliśmy również z kluseczkami i fasolą i była równie pyszna.  Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves     SKŁADNIKI: 800 g mięsa (u mnie wołowe i wieprzowe pół

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek 165

Zamiast tradycyjnej zupy grzybowej moja mama na wigilijną kolację podaje żur z grzybami. W ubiegłym roku przed świętami ugotowałam czystą zupę grzybową z łazankami w kształcie gwiazdek, ale nie zdążyłam opublikować wpisu. Na szczęście zrobiłam zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom. Składniki na zupę: 100 g suszonych grzybów, 1 niewielka marchew 1 niewielka(...)gotować do miękkości. Następnie wlać grzyby wraz z wywarem i gotować jeszcze 10 minut. Łyżką cedzakową wyjąć zioła i włoszczyznę lub przelać przez sito. Grzyby można wszystkie zostawić w zupie albo tylko kilka, resztę można wykorzystać do przygotowania uszek. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z łazankami. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki. Przygotowanie łazanek. W mące zrobić dołek, dodać

Czerwień i błękit
Zupa pieczarkowa 136

ziemniaki1 l bulionu 1 łyżka masła2 czubate łyżeczki mąki100 ml kwaśnej śmietanyodrobinę natki pietruszki do posypaniasól, pieprz do smaku1/3 opakowania makaronu "świderki"Dzisiaj otwieram swój nowy dział blogowy - ZUPY. No i jak go nie zacząć od swojej ulubionej zupy pieczarkowej? :) Mam nadzieje, że kogoś uda mi się nim skusić...Przygotować 1 litr bulionu. Można to zrobić na kawałku mięsa(...)dodatkiem warzyw, ale można również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze gotuję bulion sama, ponieważ wydaje mi się, że baza w każdej zupie jest najważniejsza. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Tak przygotowane warzywa

Świat Domowej Kuchni