więcej Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia Betty gotuje Tiramisu Cafe Amaretto Tort cappuccino Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino Chabrowa kuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem(...)kawowe na jogurcie Moje gotowanie Sernik-tiramisuTorcik piernikowo-serowy My sweet morning Krwawy omlet Paleo Jedzonko Kawa bananowo-kokosowa na zimno Piecz i gotuj z Kardamo Ciasteczka owsiano-kawowe. Pysznostki Świąteczne babeczki z nugatem Red Hot Chili Cake Kakaowe-kawowe ptysie Silver Teaspoon Kawa jak tiramisu Trufle o smaku tiramisu w wersji light Cynamonowe cafe-latte ze słoika Sio-smutki
Moje domowe kucharzenieDziwne, jak gabarytowo często mniejsza babeczka (ale cała!) diametralnie zmienia punkt widzenia dzieci:) Tak więc, jeśli do mojego syna przychodzą koledzy, piekę muffinki. Sama też zajadam je z przyjemnością. Ten przepis zaczerpnęłam z opasłego tomu The Cake Bible napisaną przez Rose Levy Beranbaum. Księgę przeczytałam od deski do deski – trochę mi zeszło, bo to 550 stron tekstu i tylko parę(...)przepisów. Są też wskazówki jak upiec dobre ciasto i jak je dekorować. Porobiłam notatki, powkładałam karteczki i teraz zaczynam z nich korzystać. Ciasto bananowe w książce występuje jako ciasto pieczone w formie z kominkiem lub keksówce. Ja zmieniłam sposób wykonania i upiekłam muffinki. Składników nie zmieniałam. Muffinki są bardzo wilgotne dzięki śmietanie i nie za słodkie. Polecam! Muffinki bananowe
Posadzone i zjedzoneSKŁADNIKI: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie puddingu lub budyniu czekoladowego bez cukru 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżki otrębów żytnich 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego 1 łyżka masła orzechowego bez soli i cukru 1 płaska łyżka nasion chilli PRZYGOTOWANIE: Fasolę opłucz. Wszystkie składniki umieść w mikserze i miksuj. Ja dodałam odrobinę(...)sojowego bo konsystencja wyszła zbyt kleista i twarda. Wszystko zależy od jajek i fasoli. Przełóż na blaszkę lub do misy multicookera . W piekarniku piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. W multicookerze ustaw program CAKE i czas 40 minut. Plewa z czekolady (kąpiel wodna) i wiórki kokosowe
ClauditteMissCookingBardzo delikatna i sprężysta babka na samych białkach z przepisu na angielskie Angel Food Cake. Przepis łatwy, idealny do wykorzystania nadmiaru białek, bez dodatku proszku do pieczenia i tłuszczu. Składniki: 6 białek jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie: cukier puder/bita śmietana + owoce Silikonową okrągła formę
wyzwania kuchenneKawy pić nie lubię, jednak ciasta z kawą owszem:)) Pokusiłam się ostatnio na ciasto prawie bez pieczenia, na herbatnikowym spodzie z masą kawowo-kukurydzianą. Całość pokrywa lekka bezowa chmurka, delikatnie tylko przypieczona, w środku zaś czeka nas bananowa niespodzianka;) Ciasto bardzo smaczne, tylko jakoś nie chciało współpracować z moim aparatem:))) Spód: 200g herbatników maślanych, łyżka cappuccino, 50g stopionego(...)masę kukurydzianą. Beza: 2 białka, 50g cukru. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżką tworząc "języczki".Piec około 10 minut w temp. 190st. Ostudzić. Inspiracja: Pin-up cake
Z miłości do słodkościłyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki suszonej żurawiny Z miękkiego masła , mąki , cukru , żółtka , jogurtu i proszku do pieczenia zarabiamy jednolitą masę pod koniec dodajemy żurawinę , gdy ciasto będzie za rzadkie podsypać troszkę mąką . Ciasto wkładać do foremek np . do silikonowej formy do pieczonych lizaków . Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem(...)deseru . NA KULE LAVA CAKE 2 jajka 2 żółtka - białka zostawić do bezy 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao 80 gram cukru 100 gram masła 100 gram mąki pszennej kakao gorzkie w proszku do foremek oraz do obsypania upieczonych kulek masło do wysmarowania foremek Foremki które wymieniłam wyżej - do pieczonych lizaków wysmarować masłem i posypać kakao
na gazieOreo cake pops, czyli ciasteczkowe kulki na patyku obtoczone w białej czekoladzie :) Do ich zrobienia przekonał mnie przepis ze strony ' Have a cupcake '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 15 cake pops: 2 opakowania ciasteczek Oreo 100 g batonika Mars 100 g serka twarogowego 220 g białej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ciasteczka umieszczamy w misie blendera(...)lodówki do stężenia masy. 2. Z masy formujemy 15 kuleczek. Układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas rozpuszczania czekolady. 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Deskę z kuleczkami wyciągamy z lodówki. Końcówkę patyczka do cake pops maczamy w czekoladzie, a następnie wbijamy w kulkę na około 1/3 wysokości. Wkładamy do lodówki na 15 minut
My Culinary ArtLatem obowiązkowo z owocami. Nie wiem, jak mogłam ich nie lubić. Składniki na 12 sztuk: składniki suche: 250 g mąki 130 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia składniki mokre: 200 ml maślanki 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 2 jajka dodatkowo: garść malin 2 łyżki jagód brzoskwinia łyżka płatków migdałowych Składniki suche wymieszać w misce, w osobnej(...)każdej nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Inspiracja- The Cake Book
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaAngel food cake nie bez powodu jest nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu(...)przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz sokiem z cytryny. Oryginalnie piecze je się w okrągłej formie z kominem, jednak bez problemu udaje się w zwykłej tortownicy, albo tak jak u mnie, w keksówce. Angel food cake samo w sobie smakuje wspaniale i nie potrzebuje już żadnych dodatków. Aby jednak sprawić sobie jeszcze
Food SquareLekkie, delikatne, wilgotne ciasto cytrynowe. Angielska nazwa tego ciasta to Lemon Chiffon Cake. Żeby si ę udało mąka musi być przesiana czterokrotnie a piana z białek dokładnie ubita. Składniki: z przepisu Cake Time 5 żółtek 20 drobnego cukru 90 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 60 ml oleju 50 ml wody 1,5 łyżki soku
Moja Galeria Smakudwie części, rozwałkowujemy podsypując mąką na grubość około 0,5 cm, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, gdyż cyfrę może być ciężko później przenieść. Z ciasta wycinamy cyfrę za pomocą szablonu *** *** Ciasto wraz z papierem przekładamy ostrożnie na blaszkę do pieczenia. W taki sam sposób wykonujemy drugą, taką samą cyfrę. Obie cyfry umieszczamy w lodówce na koło 1 godzinę(...)beziki czy makaroniki *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Number cake – prosty i efektowny torcik urodzinowy pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemdrożdży instant3 jajka150 g cukru1/4 łyżeczki kardamonu450 g mąkiszczypta soli1 łyżka ekstraktu waniliowegook. 350 g śliwekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 26×26 cm.Mleko podgrzej razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut.W misce miksera ubij jajka z cukrem i wanilią, dolej(...)przekrój na połówki i wyjmij pestki. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu.Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.Smacznego!English versionPlum yeast cake(26×26 cm baking pan)Ingredients:200 ml milk120 g butter7 g instant yeast3 eggs150 g sugar1/4 tsp cardamom450
karmelowyczyli mini pączki z dziurką. Dziś w wersji zdrowej, na mące żytniej i otrębach. Upieczone w cudownej maszynie do wypieku muffinek, cake pops'ów i właśnie pączusiów. Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżeczka kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka erytrolu (lub więcej do smaku) 2 łyżki otrębów Białka oddzielić
Chocolate Muffin Blogodrobina do oprószenia formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masło stopić, odstawić na bok do ostudzenia. Jaja ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną bardzo puszystą masę (ok. 5-7 minut). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Partiami przesiać do ubitych jajek(...)Śmietanę ubić. Pod koniec dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Rozsmarować na schłodzonym cieście. Obłożyć owocami. Smacznego! * Piekłam ciasto w cienkiej formie ceramicznej, metalowe nagrzewają się szybciej, więc czas pieczenia może być krótszy. moja inspiracja: Pastel de tres leches con fruta oraz Tres leches cake - Anna Olson
Pełny talerzBanana cake. Składniki. Ciasto. 5 jajek 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej Krem. 6 bananów 400ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodawać żółtka dalej ubijając. Wlać aromat cytrynowy, wymieszać
Kulinarny karnet Christophera